Jdi na obsah Jdi na menu

STARÉ DOBRÉ RADY NA HOJENÍ ODŘENIN

20. 1. 2021

Zase jsem si nedávno připomněla jednu zásadní moudrost našich babiček.

Měla jsem na ruce několik drobných čerstvých oděrek způsobený drápy výra, kterého jsem zachraňovala z centra našeho města jen tak holýma rukama (tohle prosím fakt nikdy nedělejte pokud nemáte zkušenosti se zacházením s divokými ptáky).

Moje drobné oděrky nebyly nic vážného, ale přece jenom je způsobily drápy dravce (ani se neptejte jakou sílu v nich taková sova má, dokáže s nimi ulovit nejen malou kočku, ale také prý lišku, jehňátko a nebo malou srnku. tak tuhle sílu moje ruka přes bundu poznala)

Doma jsem si ty drobné ranky na kůži (otisky jeho drápků) nejprve vydesinfikovala peroxidem vodítku a poté jsem je vysušila alkoholem (alpou lesanou).

Druhý den vznikly kolem ranek drobné červené otoky. Znamení, že imunitní systém začal bojovat a vyhradil si místa, kam pronikla infekce. A v tuhle chvíli se mi vybavila nečekaná vzpomínka.

Vyndala jsem mléko z lednice, nalila jsem ho na kapesníčky a potírala si postižená místa mlékem. Fakt jsem si ty hojící ranky potírala "obyčejným" mlékem.

Další den už zápaly kolem ranek úplně zmizely a do dalšího dne jsem o oděrkách už ani nevěděla.

Pokud by tedy někoho zajímalo jak je tohle vůbec možné, tak právě mléko obsahuje speciální bílkoviny (určené k posílení imunity mláděte) a které svým způsobem posílí imunitní ochrannou reakci i v poraněné kůži. 

Tak jsem zase moc ráda, že jsem sama na sobě mohla oživit tuhle téměř zapadlou vzpomínku na nestandardní ošetření poraněné kůže.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář