Jdi na obsah Jdi na menu

UŽ JSTE OCHUTNALI CHLEBOVNÍK? DOKÁŽE NAHRADIT MASO

27. 8. 2020

Zajímáte se o exotické suroviny a také o zdravou stravu, popřípadě veganské či vegetariánské pochoutky? V tom případě vám jistě neunikl ani chlebovník neboli jackfruit. Ten mnohým připomíná chuť banánu či ananasu a jiní na něj nedají dopustit ani v kuchyni, kde může skvěle nahradit dokonce i maso. Připravit se ovšem dá na tisíce způsobů.

chlebovnik-tree-3044954_960_720.jpg

Chlebovník (Artocarpus heterophyllus) je původem z Indie a patří do čeledi morušovníkovitých – stejně jako například moruše či známé fíky. Toto ovoce je skutečně velmi oblíbené u veganů, kteří jím nahrazují zejména maso, a to díky jeho masité chuti a také vláknům, které připomínají strukturu masa v daných pokrmech.

Zajímáte se o exotické suroviny a také o zdravou stravu, popřípadě veganské či vegetariánské pochoutky? V tom případě vám jistě neunikl ani chlebovník neboli jackfruit. Ten mnohým připomíná chuť banánu či ananasu a jiní na něj nedají dopustit ani v kuchyni, kde může skvěle nahradit dokonce i maso. Připravit se ovšem dá na tisíce způsobů.

Chlebovník je výborným zdrojem vlákniny. Rovněž obsahuje velmi vysoký obsah fosforu, vápníku a také draslíku. Chlebovník je velmi oblíbeným nástupcem sóji, a to zejména z toho důvodu, že jej lze konzumovat v jakékoliv formě, což u sóji není možné.

 

Je jisté, že v našich podmínkách v praxi nebudeme chlebovník porcovat. U nás lze totiž běžně tuto surovinu zakoupit již naporcovanou.

 

 

Boloňské špagety z chlebovníku

Špagety s chlebovníkem jsou ideálním receptem, jak tuto surovinu zakomponovat do vaší kuchyně.

Budete potřebovat:

 

  • 2 čerstvá rajčata
  • 75 ml vody
  • 1 celer
  • 200 gramů chlebovníku
  • řepkový olej
  • hroznovou šťávu
  • rozmarýn
  • sůl a pepř
  • 300 gramů špaget

Postup:

Zeleninu si dobře nakrájejte, to samé udělejte s chlebovníkem. Na pánvi poté rozpalte řepkový olej, na němž orestujete kousky chlebovníku. Dále přidejte kousky celeru a mrkve. Do celé směsi přidejte rajčata a hroznovou šťávu s vodou. Celou směs poté nechte podusit. Omáčku nechte pod pokličkou vařit zhruba 2 hodiny. Na samotný závěr omáčku opepřete a osolte. Výslednou boloňskou omáčku podávejte se špagetami či jinými oblíbenými těstovinami.

zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/7556-poznejte-chlebovnik-dokaze-nahradit-maso

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář