Jdi na obsah Jdi na menu

MYSLEME NA NEJLEPŠÍ PŘÁTELÉ V NAŠEM BŘÍŠKU

10. 1. 2021
Jeden z největších zdravotních omylů pochází z nedostatku uvědomění si souvislostí o tom, kdo vlastně jsme.. Naše tělo se skládá z našich buněk a asi bilionu (ano opravdu tolik) mikrobů. Takže 90% buněk našeho fyzického "JÁ", s kterým si běháme po světě, ve skutečnosti nejsou buňky lidské.
 
V našem těle (na kůži, v ústech, v trávicím ústrojí) žijí stovky milionů různých mikroorganismů (bakterií, virů, plísní, hub a prvoků). Je důležité k povšimnutí, že naše buňky a tyhle mikroorganismy táhnou svým způsobem za jeden provaz. My jim poskytujeme domov a oni nám poskytují svoje služby. Naše zdraví na nich závisí stejně, jako jejich zdraví na nás.
 
Jeden z jejích zásadních (speciálních) úkolů je střežit imunitní systém hostitele (pokud bychom zemřeli my, zemřou i oni) a také ovlivňovat jeho nervovou i hormonální soustavu (tedy se spolupodílí na 3 zásadních řídících systémech těla, které ve výsledku určují jeho život).
V dnešní době je už odhaleno cca deset tisíc různých mikroorganizmů, které s námi žijí. Celkem tvoří asi dvě kila z naší váhy a dávají nám info, co se to děje ve vnějším světě (trávicí trubice je evolučně promyšlený systém, něco jako tunel, pro předávání energie i zpráv z vnějšího světa do vnitřních orgánů.)
I proto je tak důležité mít v pořádku svá střeva. Bohužel hodně lidí v nich má totální smetiště, a kdysi hustý "deštný prales" v útrobách se proměnil ve spálenou poušť.
Jaké asi mikroby mohou v takovém prostředí přežívat? (Asi jako škorpióni na Sahaře, drží se tam hlavně jedovatý potvory.) A jaké asi dávají informace naším hormonům i našemu mozku (tedy emocím a z toho vznikajícím myšlenkám?) O tom, že z takhle poškozeného střeva je pak velmi snadné pronikat do vnitřního prostředí hostitele (do krve kam nepatří ) a pak si v našem těle cestovat kam se jen zamane a řádit uvnitř nás jak pověstní Švédové v Praze, je odpovědi na otázku hodně zbytečných, zdravotních problémů.
I pro naše střevo platí, že dobré ploty dělají dobré sousedy. A tak chraňme náš mimořádný deštný prales v bříšku, posilujme svoje mikro-nájemníky, co jsou pro nás užiteční a neposílejte proviant těm, kteří nás ničí. Mysleme na nejlepší přátelé, kteří s námi budou až dokonce života.
Krásné lednové dny přeje všem Andy, alternativní zdravotník a popularizátor důležitého vědění o lidském těle.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář