Jdi na obsah Jdi na menu

OMEZTE KONZUMACI ČERVENÉHO MASA

8. 4. 2023

 

Při zpracování masa mohou být použity našemu zdraví ne zcela bezpečné chemikálie. Dnes přicházím s informací převzaté z Doby jedové 2, která bude na vás působit mnohem děsivěji a týká se především červeného masa. Pokud tuhle informaci přijmete do slova a do písmene, tak v případě, že nejste vegetariány či vegany, od této chvíle budete jíst pouze bílé maso - tj. především drůbež nebo ryby.

 

Červené maso je obviňováno z mnoha stran, že jeho konzumace má vliv na vznik karcinomů, zejména KOLOREKTÁLNÍHO. Jedná se o nejrůznější zdroje i formy červeného masa - čerstvé, mleté, mražené, hovězí, vepřové, telecí a skopové.

 

Obzvláště se zdůrazňuje, že riziko vzniku rakoviny se zvyšuje se zpracováním červeného masa uzením, sušením, solením, nakládáním a konzervováním, zpracováním v uzeninách a jiných masných výrobcích. Prokazatelnost podílu konzumace červeného masa na vzniku rakoviny se udává 15 % při konzumaci 100 g červeného masa denně a silně vzrůstá při vyšší spotřebě.

 

Vyšší riziko představuje také připravená strava (konzervy, uzeniny apod.) - prý až 49 % riziko při konzumaci 250 g denně. Zatímco u alkoholu se může doporučovat "méně je lépe", pro červené maso neexistuje žádná bezpečná spodní hranice. V tomto případě je tedy optimální žádná spotřeba. Je jistě značně složité provést zhodnocení vztahu spotřeby masa k výskytu určitých typů karcinomů, a různí autoři proto uvádějí značně odlišná čísla. Podle statistiky z roku 2002 je v severní a střední Evropě spotřeba červeného masa na hlavu a den 50 g u mužů a 35 g u žen.

V ČR snědí ženy i muži červeného masa podstatně víc a omezení spotřeby červeného masa se občanům radí při nejrůznějších příležitostech. Výživoví poradci radí: Omezte spotřebu červeného masa na 80 g denně - snížíte riziko vzniku nádorových onemocnění. Onkologická poradna radí pacientům: ne více než 140 g připravovaného masa denně. Na stránkách Kolorektum se radí: Pokuste se omezit konzumaci červeného masa na méně než 500 g týdně (v syrovém stavu zhruba 700 - 750 g). Snažte se nejíst příliš mnoho uzenin (slanina, různé šunky, salámy, klobásy apod.)

Podíl kolorektální rakoviny v EU se odhaduje na 7.8 % u mužů a 5.8 % u žen. České republice patří první místo u mužů a deváté u žen na světě v onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku v přepočtu na 100 000 obyvatel. Možnosti testu pro včasné zachycení rizika kolorektálního karcinomu by měl ve vlastním zájmu využívat každý člověk.

 

Odhaduje se, že spotřeba masa se podílí na 15 % kolorektálních karcinomů. V současné době se připouští, že by konzumace červeného masa mohla ovlivňovat i vznik rakoviny jícnu, plic, pankreatu, dělohy, žaludku a prostaty. Britská studie zjistila, že v roce 2010 se spotřeba červeného masa podílela na 3.5 % veškerých onemocnění rakovinou u mužů a 2 % onemocnění rakovinou u žen.

V prosinci 2011 se objevila studie, která uvádí, že spotřeba červeného masa je prokazatelně spojená s vyšším výskytem infarktů. Badatelé pod vedením Adama M. Bernsteina, ředitele výzkumu ve Wellnes Centru Clevelandské kliniky v Ohiu, sledovali ve dvou projektech 84 010 žen a 43 150 mužů po dobu 26 a 22 let.

 

Ženám bylo na počátku sledování 35-55 let a mužům 40-75 let. Na počátku studie neměli diagnostikovanou rakovinu, cukrovku ani kardiovaskulární onemocnění. Účastníci vyplňovali dotazníky, ve kterých pravidelně zapisovali konzumaci jídla a jeho množství. Za uvedených 26 a 22 let bylo u nich zaznamenáno 2633 a 1397 infarktů. Hodnocení podle toho, jak se sledovaní pacienti živili, ukázalo, že zvýšená konzumace červeného masa byla spojena s vyšším rizikem výskytu infarktů, vyšší konzumace drůbeže byla spojována se sníženým výskytem infarktů

Zdroj: Anna Strunecká, Jiří Patočka - Doba jedová 2

http://www.neviditelnycert.cz/blog/popularne-naucny-koutek/1367-stop-cervenemu-masu.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář