Jdi na obsah Jdi na menu

PROČ DOMA POUŽÍVÁM ŠPALDOVOU MOUKU?

12. 2. 2021

Špaldová mouka měla pevné místo v jídelníčcích našich babiček. S nástupem levnější pšenice ozimé se na ni téměř zapomnělo. Teď se naštěstí znovu vrací do našich kuchyní. Špaldová mouka se vyrábí z pšenice špaldy. Jelikož tento druh neprošel žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny, zachovává si už po staletí vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. Navíc se k výrobě mouky se používají celá zrna včetně obalové části, které obsahují největší množství cenných látek.

img_20210212_163422.jpg

 

Špalda je navíc velmi odolná proti škůdcům a není potřeba ji hnojit. Mouka z ní tak neobsahuje chemikálie. Na rozdíl od klasické bílé mouky nepatří „špaldovka“ mezi obvyklé alergeny. Pro většinu lidí je velmi dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže.

 

Obsahuje 9g vlákniny na 100 g (a to je super bonus), navíc také minerální látky jako je: železo, fosfor, vápník, hořčík, draslík, zinek, selen, mangan, měď, sodík. A co se týče vitamínů je na tom obdobně dobře, obsahuje totiž  vitaminy: A, E, vitaminy skupiny B a kyselinu listovou.

Špaldová mouka má tedy díky velkému množství prospěšných látek řadu pozitivních účinků na náš organismus. Podporuje imunitní systém, působí proti chudokrevnosti, zlepšuje trávení a zbavuje nepříjemné zácpy. Dokonce má schopnost předejít záchvatům migrény, které citlivé jedince vyřadí z běžného života i na několik dní. Dále díky svému složení upravuje krevní tlak, normalizuje hladinu krevního cukru a snižuje vysoký cholesterol. Vyživuje klouby, kosti a má vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky. Prý také působí i jako prevence proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním.

Díky obsahu pomalých sacharidů se cukry ze špaldy vstřebávají do našeho těla postupně a nezpůsobují výkyvy krevního cukru. Proto si mohou špaldovou mouku bez obav dopřát i diabetici a lidé v redukci váhy.

Co víc dodat? Doma jsme pomalu jistě prostě přešli na tento druh mouky, který naše tělo nezatěžuje tolik, jako klasický (geneticky upravená) pšenice.

Používám ji na peří buchet, dělání lívanců k snídani i k dalšímu použitá v kuchyni.

Prima víkend přeje všem Andy, 

na facebooku mne najdete zde https://www.facebook.com/kindermann.andrea/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář