OVESNÁ KAŠE S JABLKY, OŘÍŠKY A SKOŘICÍ - IDEÁLNÍ SNÍDANĚ
Proč je ovesná kaše k snídani ideálním začátek dne?
Už jste zkusili alespoň párkrát do týdne zařadit do svého jídelníčku ovesnou kaši, která má mnoho zdravotních benefitů? Jestli ne, tak to vyzkoušejte, nebudete litovat, vaše trávení vám bude za takovou porci zdraví jednoznačně vděčné.
Tady mám pro vás výčet pěti přínosů ovesné snídaně:
1. Je nutričně výživná
Ovesná kaše je skvělým zdrojem sacharidů a vlákniny. Navíc obsahuje více bílkovin a tuků než většina ostatních zrn a je nabitá důležitými vitamíny, minerály a antioxidačními rostlinnými sloučeninami.
2. Obsahuje antioxidanty
Oves také má vysoký obsah antioxidantů a prospěšných rostlinných sloučenin nazývaných polyfenoly. Nejpozoruhodnější je jedinečná skupina antioxidantů zvaná avenanthramidy, které se téměř výhradně nacházejí jen v ovsu. Avenanthramidy mohou pomoci snižovat hladinu krevního tlaku a také mají protizánětlivé účinky.
3. Zdroj beta-glukanu
Oves obsahuje velké množství beta-glukanu, což je druh rozpustné vlákniny. Beta-glukan se částečně rozpouští ve vodě a ve střevě tak vytváří hustý gelovitý roztok. Jeho výhodou je, že snižuje hladinu cholesterolu, dále hladinu cukru v krvi, a naopak zvyšuje růst zdraví prospěšných bakterií v zažívacím traktu a navozuje pocit sytosti.
4. Pomocník v hubnutí
Ovesná kaše vám může také pomoci v hubnutí. Vločky jsou totiž nejen lahodné, ale také velmi syté. To znamená, že po nich dlouho nebudete mít hlad, a tudíž přijmete v celkovém kontextu dne méně kalorií.
5. Snadná na přípravu
Výhodou ovesné kaše je, že je rychle hotová. Vločky si můžete naložit den předem do mléka nebo vody a druhý den si je jen ohřát nebo si z nich ráno připravit lahodnou kaši.
Svůj pokrm můžete dochutit kakaem, skořicí a libovolným ovocem. Chuťově skvělá jsou například spařená jablíčka, rozinky či například blumy. Kromě ovoce můžete do kaše přidat i různé oříšky či semínka.
Zdroj:
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/proc-je-ovesna-kase-k-snidani-idealnim-zacatkem-dne-40338363