Jdi na obsah Jdi na menu

VÝŽIVA PŘI CHŘIPCE

30. 3. 2021

Obecně bychom při chřipce měli konzumovat lehce stravitelné potraviny. Tuky a přemíra koření mezi ně nepatří. Pokud se chcete kvalitně najíst a zároveň doplnit tekutiny, zařaďte do chřipkového jídelníčku polévky. Vhodné jsou především masové a zeleninové vývary.

 

 

Vhodné stravování při chřipce může usnadnit a urychlit léčení. Správný jídelníček by měl doplnit látky, které při boji s virem spotřebováváte, a přitom nepřetěžovat metabolismus. Jinými slovy – měli byste konzumovat lehce stravitelné potraviny.

  • Vhodné jsou v první řadě masové a zeleninové vývary. kromě toho, že doplníte potřebné živiny, dodáte tělu i tekutiny, minerály a soli, které odcházejí při pocení.
  •  
  • Významnou část jídelníčku při chřipce by měly tvořit zelenina a ovoce. Ideálně je konzumujte čerstvé, tepelně neupravované, abyste z nich vytěžili co nejvíce vitaminů. Zeleninové saláty jsou ideální. Můžete si je dát s jogurtovou zálivkou, která navíc doplní bakterie důležité pro správné trávení.
  •  
  • Maso se doporučuje libové – pečené, vařené nebo dušené. Smažené nebo tučné maso je totiž hůře stravitelné.
  •  
  • Na chřipku se v poslední době doporučuje anýz, používaný u nás především jako koření do perníčků a dalšího pečiva. Podle výzkumů obsahuje látku velmi podobnou oseltamiviru, léčivé látce hubící virus chřipky. Anýz také podporuje vykašlávání.
  •  
  • Cibule a česnek mají mj. antibakteriální účinky. Chřipka je sice virové onemocnění, ale často se k ní přidává bakteriální infekce. Proti ní nám může pomoci česnek, který má silné protibakteriální a protiparazitické působení. Denně stačí zkonzumovat jeden stroužek. Cibule a cibulová šťáva má rovněž antibakteriální účinky a navíc usnadňuje vykašlávání. Cibulová nať navíc obsahuje množství vitaminu C.
  •  
  • Med je tradičním lékem při chřipce i nachla- zení. obsahuje takzvané inhibiny, které mají protibakteriální působení, a celou řadu minerálních látek a stopových prvků.

 

Chřipkový virus je záludný nepřítel. Nejvíce jím jsou ohroženy osoby se sníženou imunitou, senioři a děti. V období, kdy se předpokládá zvýšený výskyt virů – jako třeba na podzim – je dobré o sebe dbát víc než kdy jindy. Dopřejte si dostatek spánku a pestrou, plnohodnotnou stravu. Důležité je věnovat zvýšenou pozornost hygieně a také se udržovat v dobrém psychickém stavu. Zdravý a silný organismus je proti všem formám chřipky tou nejlepší ochranou.

 

Podobné příznaky jako chřipka mají i další onemocnění. rýma a bolest hlavy spolu s horečkou mohou být příznakem bakteriálního zánětu vedlejších dutin nosních. kašel může zase signalizovat onemocnění horních cest dýchacích, nemoc průdušek či plic. Také bolest hlavy může být příznakem jiného onemocnění. Pokud se váš zdravotní stav při zdánlivé chřipce nezlepší během několika dnů, vyhledejte lékaře.

 

zdroj info:

https://www.svet-potravin.cz/clanek/jak-se-stravovat-pri-onemocneni-chripkou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář