Jdi na obsah Jdi na menu

ČEKANKOVÝ SIRUP - ZDRAVÉ SLAZENÍ VHODNÉ I PRO DIABETIKY

26. 2. 2021

Čekankový sirup se vyrábí z kořene léčivé byliny čekanky.  Už od starověku sloužila pro detoxikaci jater a čištění krve. Kořen čekanky se dlouho také  užíval jako náhražka kávy (i dnes je součástí nápoje známého jako Melta). 

Sirup z kořene čekanky má medovitou konzistenci, sladivost jako med a velmi příznivé složení.

img_20210226_073411.jpg

Co tedy takový sirup vlastně obsahuje?
Tak to se prosím podržte..převážná část složení sirupu(tady 71%) tvoří totiž vláknina známá jako inulin (zdroj energie pro symbioticke bakterie v našich střevech tkzv.prebiotikum) .A protože inulin se v tenkém střevě  neštěpí, není do těla vstřebáván.

Čekankový sirup neobsahuje žádný tuk a žádné nasycené mastné kyseliny, žádné bílkoviny, žádnou sůl. Má jen 4,7 gramu sacharidů na 100 gramů produktu. Celých 100 gramů produktu má jen 161 kcal. To je jeden z důvodů, proč by nás to mělo mmj. zajímat.

V čem tedy takový sirup prospívá?

Jak už jsem zmiňovala,díky inulinu je skvělou výživou hodných střevních bakterií. Dobrý stav střevní mikroflóry se nám odmění zlepšenou imunitou i lepší náladou. Navíc se zlepší celkově trávení. Omezí se zánět v těle.

Lidé trpící zácpou by měli pocítit úlevu od svých potíží, ale i ti, kdo mají spíš průjem by si měli svůj zdravotní stav zlepšit. Jestliže dosud sladíte, nasazením čekankového sirupu dojde k významnému zmenšení energetického příjmu kalorií (při stejné stravě).

Samozřejmostí by měl být tento sirup pro diabetiky, ale i pro kohokoliv, kdo to se svým zdravím myslí vážně a chce se například diabetu druhého typu v životě vyhnout.

Jak sirup z čekanky  použít?

Čekankový sirup je poměrně drahý a vzhledem k množství vlákniny není možné jej používat neomezeně. Doporučuje se denní příjem maximálně do 20 gramů. Nad tuto hodnotu může dojít k mírnému nadýmání.

Použití je celá řada. Můžete si jím osladit nápoje, připravit dezerty, palačinky, zmrzlinu či ochutit jogurt. Lze jím nahradit i tuk, takže při přípravě pečiva zredukujete nejen rafinovaný cukr, ale také tukový podíl, což je velmi užitečné. Jeden gram sirupu nahradí asi čtyři gramy tuku, přestože žádný tuk sirup neobsahuje.To jsou nám ale zázraky, co?
.
Zejména osoby, které nejsou schopny se vzdát sladkých pokrmů, velmi ocení vlastnosti tohoto sirupu a vylepší své zdraví..

Krásný víkend přeje všem Andy, zdravotní prevence a výživa

 

Zdroj info o působení čekanky:
https://m.instory.cz/styl/5608-pro-hubnuti-zaradte-do-stravy-cekankovy-sirup-prozradime-proc.htm
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář