Jdi na obsah Jdi na menu

GHÍ - KDO MAŽE, TEN JEDE

19. 2. 2021

Říká se mu elixír života, protože podporuje zdroj životní energie. Hojně se využívá v ájurvédské kuchyni. Naše babičky jej znaly prostě jako přepuštěné máslo. Jeho výhodu viděli v tom, že se ve spíži, na rozdíl od másla, nekazilo.

Ghí se od klasického másla liší především svým složením – je to téměř 100% tuk, zatímco normální máslo obsahuje tuku jen cca 83% a navíc také  vodu, syrovátku či laktózu. Ghí je tak po této úpravě vhodnou výživovou alternativou pro lidi s intolerancí na laktózu.

 

img_20210219_125209.jpg

 

Nutno zmínit, že ghí si i po přepuštění zachovává veškeré vitamíny jako je např. vitamin A, E a minerály jako draslík, hořčík a železo. Dále obsahuje kyselinu máselnou, chrání střevní sliznici, působí protizánětlivě, pomáhá udržovat hladinu inzulínu, snižuje hladinu cholesterolu, odbourává tuky, podporuje růst svalové hmoty a působí jako silný antioxidant. Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny zároveň působí jako nervové a mozkové tonikum. Hustýýý..

Výhoda másla ghí spočívá také v tom, že se nemusí na rozdíl od klasického másla uchovávat v chladu. Díky absenci vody, která u másla způsobuje po čase žluknutí, lze ghí užívat po měsíce při pokojové teplotě. Pokud ho člověk používá vnějšně jako péči o pokožku (boží péče zejména v případě suché kůže), platí, že čím je ghí starší, tím je na pokožku dokonce lepší.

 

Co s ním v kuchyni?

Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů a buchet.

Přepuštěné máslo použijte všude tam, kam byste dali jiný tuk, včetně másla. Ve slané i sladké kuchyni, spíše v teplé, než studené. Takhle jednoduché to je.

 

10 Výhod přepuštěného másla:

1. Má vysoký kouřový bod, až 250 °C (klasické máslo jen 150-180 stupňů). To znamená, že na ghí můžete zvesela smažit a péct.
2. Má dlouhou trvanlivost a nemusí se skladovat v chladničce.
3. Neobsahuje mléčné bílkoviny. Skvělá zpráva pro lidi s intolerancí laktózy a kaseinu.
4. Působí protizánětlivě a pomáhá udržet správnou hladinu inzulinu.
5. Upravuje hladinu cholesterolu.
6. Napomáhá trávení větší stimulací žaludečních kyselin.
7. Váže na sebe toxiny a volné radikály, tedy detoxikuje.
8. Zabraňuje vzniku zánětů tím, že pomáhá udržovat zásadité prostředí.
9. Obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které chrání mozek a nervové buňky. Také obsahuje vitaminy A, D, E, K.
10. Posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost organismu.

 

S ghí se můžeme setkat v souvislosti s již výše  zmiňovanou ajurvédou (5 tisíc let stará indická medicína). Ajurvéda je mimo jiné od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína.

 

Jak si ghí připravíte doma?

Výroba ghí z 2 kostek másla zabere přibližně 30 až 40 minut. K tomu je ale potřeba také velká dávka trpělivosti. Na ghí musíte pomalu a pozvolna, jinak se může stát, že máslo přepálíte.

Máslo nakrájíme na menší kousky a rozehříváme ho pomalu, na středním plameni, v hrnci s tlustým dnem přibližně 10 minut.

Plamen pak ztlumte a nechte máslo probublávat. Dejte pozor, aby teplota nepřesáhla 80 °C. Následně se začne z másla srážet bílkovina (podobně jako u masa při přípravě vývaru). Tu sesbíráváme a dáváme bokem. Dále ji můžeme použít do vaření jako běžné máslo.

Máslo průběžně kontrolujeme. Postupně začíná nabývat zlatavé barvy. Když se přestane tvořit pěna i po zamíchání, máslo je čiré a voní po oříšcích, jste u konce. Stačí jenom uskladnit do čisté sklenice.

Nechce se vám dělat si ghí doma?  Nevadí, dá se totiž koupit v každém lépe vybaveném supermarketu. Půlkila stojí okolo 150 - 200,- Kč

 

Krásný víkend přeje všem Andy, specialista na zdravotní prevenci a výživu

Další info najdete také na mém facebooku zde:  https://www.facebook.com/kindermann.andrea/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář