JAK SE JÍ DNES V ČESKU?
Brambory patřily dříve k našim tradičním potravinám, založena na nich byla domácí zemědělská produkce a na Valašsku byly dokonce spojeny i s místním rčením: "Brambory a zelé, živobytí celé."
Nejvíc brambor se u nás snědlo v roce 1950, kdy spotřeba na obyvatele dosáhla téměř 146 kilogramů. Dnešní moderní generace má ale podstatně mlsnější jazýček a této tradiční potravině již tak neholduje. Spotřeba poklesla o polovinu a každý Čech sní za rok již jen 70 kilo brambor.
Piva se vypije trojnásobně víc než mléka
Ani kravské mléko už nepatří k nejoblíbenějším, dnes ho u nás každý vypije jen kolem 50 litrů za rok. V 50. letech, kdy spotřeba mléka začala postupně klesat, se ho přitom vypilo ročně 100 až 182 litrů na hlavu. Sýry na tom tak špatně nejsou, utrácíme za ně stále víc a ročně jich každý sníme až 13 kilo, což je téměř dvanáctkrát víc než před šedesáti lety.
Zato v pití piva zůstáváme stále borci. Dlouhodobě se u nás roční spotřeba zářivého moku pohybuje v rozpětí 140 až 160 litrů na osobu včetně kojenců a batolat. Hladinku 160 litrů za rok přitom dokázali Češi dosáhnout od roku 1971 už třináctkrát.
Jak rostla cena jedné lahvové desítky |
||||||||
Rok |
1960–1964 |
1965–1984 |
1985–1992 |
1993 |
1995 |
2000 |
2005 |
2009 |
Kč |
1,40 |
1,70 |
2,50 |
4,04 |
5,80 |
7,60 |
8,47 |
9,18 |
zdroj: Český statistický úřad |
Spotřeba minerálek a limonád vzrostla 28krát
Postupně přicházíme na chuť i dobrému vínu. Ročně ho vypijeme v průměru 17 litrů, což je o 10 litrů víc než před šedesáti lety.
Nejvíc se ale mohou radovat výrobci minerálek, limonád a dalších nealkoholických nápojů. Toto zboží je doslova civilizačním hitem. Od roku 1948 rostla spotřeba těchto nápojů neuvěřitelným tempem, celkově víc než 28krát a dnes jich každý Čech vypije za rok přes 280 litrů.
Pít vodu z vodovodu už tak zcela běžné není a řada domácností si ani nedokáže spočítat, že kohoutková voda je podstatně levnější než minerálky a vody balené v plastových obalech.
Kolik stojí litr kohoutkové vodyJeden litr vody z vodovodu přijde v Česku zhruba na šest haléřů včetně DPH. Cena 1 000 litrů vody včetně stočného a DPH:
zdroj: jednotlivé vodárny |
Obliba drůbežího masa roste
Češi jsou nadále velcí milovníci masa. Spotřeba masa na kosti se ročně pohybuje ročně kolem 81 kilogramů na osobu a v řadě domácností je maso na talíři prakticky každý den. Dříve bývalo podstatně vzácnější, v roce 1948 ho každý obyvatel zkonzumoval jen 33,3 kilogramu.
Jak utrácímeZa jídlo a pití včetně alkoholu a cigaret utrácí průměrná česká domácnost na hlavu měsíčně 2 145 korun.
Zdroj: Český statistický úřad, výdaje domácností na osobu za měsíc v 1.– 4. čtvrtletí 2010 |
Od 90. let minulého století u nás postupně roste obliba drůbežího. V nejrůznějších kuchyňských úpravách ho sníme ročně na 25 kilo, což je zhruba o 15 víc než zhruba před dvaceti lety. Hovězí ale nakupujeme méně, od roku 1989 spotřeba postupně klesá z tehdejších téměř 31 kilogramů na dnešních zhruba devět kilo ročně.
V české kuchyni ale stále kraluje vepřové. Zažívacím traktem nám ročně projde asi 40 kilo tohoto masa a tradiční vepřový řízek nebo pečínka se zelím a knedlíkem patří v mnohých rodinách nadále k neodmyslitelným svátečním pokrmům.