Jdi na obsah Jdi na menu

TAK JE TO TADY: BIO chléb PERNERKA V LIDLU

8. 3. 2021
Tak je to tady, Lidl nám, míle dámy, právě na MDŽ začal prodávat chléb, který se blíží ideálu pečiva vhodného pro zdraví prospěšné kuchyně naší doby.
A cože je to na tom chlebu mimořádného?
BIO chléb Pernerka se peče z celozrnné žitné mouky, kvasu, vody a soli (najít v prodávaném pečivo jen pár surovin je fakt zázrak). Navrch je ještě posypaný ovesnými vločkami. Obsahuje dokonce 10 % vlákniny a ve sto gramech své váhy má šest gramů bílkovin a 1,3 gramu tuku.
Sama za sebe i ze zkušeností druhých vím, že ve stravě většiny z nás je největší stravovací chybou právě nedostatek vlákniny, která je jednou ze zásadních složek stravy pro zdraví.
Pro upřesnění uvedu, že existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.
Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a jiných sacharidů (mezi něž sama také patří), váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení (ideální při hubnutí). Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum (výživa pro mikroflóru ve střevech).
Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami (prevence rakoviny střeva).
Takže jezdec hodně vlákniny, ochrání vás před mnoha zdravotními problémy a ještě můžete i zhubnout.. a vyzkoušejte třeba i tenhle nový chléb. Když už jíst pečivo, ať je to kvalita.
Krásný pracovní týden přeje všem Andy.
 
zdroj info:
https://www.vitalia.cz/clanky/bio-chleb-pernerka-uz-je-lidlu-tydne-se-jich-vyrobi-sto-tisic/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR0-OnQdL6Byey5Y6Hcoxmkn7Jfb1OeD2KE9wFP7Ya7LwtmLRHwgHgFen9Y#dop_ab_variant=536830&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=duH3YpUSacf-202103090529
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář