Jdi na obsah Jdi na menu

UŽ JSTE VYZKOUŠELI CHLORELLU?

18. 3. 2021

Léčivou sílu rostlin nepředstavují jen bylinky z louky či zahrádky. Hitem posledních let se naopak stal rostlinný elixír s jedinečnými účinky na naše zdraví - jde o mikroskopickou jednobuněčnou sladkovodní řasu jménem chlorella. O její síle svědčí i to, že na naší planetě úspěšně přežívá již 2,5 miliónu let. Chlorella obsahuje nejvyšší zastoupení chlorofylu ze všech známých rostlin.

 

Ovšem tato řasa není užívána pro vysoký obsah chlorofylu, ale hlavně proto, že pro člověka představuje jeden z nejbohatších zdrojů vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších vzácných látek, takže je chlorella často označována za nejzdravější stravu v historii.

Díky přírodnímu antibiotiku chlorellinu má chlorella i výrazné antibakteriální účinky, které dokáží pomoci zastavit či potlačit řadu infekcí včetně borreliózy. Na rozdíl od chemických antibiotik navíc chlorella nepoškozuje střevní mikroflóru.

Zapomenout nesmíme ani na chlorofyl - žádná jiná rostlina ho totiž neobsahuje tolik, jako právě chlorella. Právě toto barvivo výrazně pomáhá zlepšit krevní obraz, urychlit hojení ran, a dokonce i potlačit nepříjemné tělesné pachy.

 

Kromě toho má však chlorella i další pozitivní účinky na organismus:

  • pomáhá zvýšit imunitu a sexuální výkonnost
  • přispívá k celkovému pročištění a detoxikaci organismu
  • zvyšuje celkovou odolnost organismu vůči infekcím
  • příznivě ovlivňuje pH organismu
  • podporuje trávení
  • působí preventivně proti rakovině
  • pomáhá zlepšit stav diabetiků
  • mírní negativní dopady stresu
  • pomáhá  se vypořádat s chronickou únavou
  • přispívá k ochraně srdce a cév a snížení hladiny cholesterolu
  • podporuje léčbu zánětů dásní, aft a oparů
  • napomáhá snížit výskyt astmatických záchvatů
  • pozitivně ovlivňuje spánek, myšlení a paměť

 

Sladkovodní řasa Chlorella:

Za své unikátní účinky vděčí chlorella především svému složení. Obsahuje totiž nejen většinu důležitých vitaminů a minerálů - najdeme zde například vitamin B12, který se v rostlinách vyskytuje jen vzácně (a proto také často chybí vegetariánům), vysoký obsah železa, vápníku (11x více než v mléce) apod. - ale i další, zcela jedinečné látky:  

Růstový faktor CGF - jedna z nejdůležitějších složek chlorelly. Jedná se o směs DNA, RNA, aminokyselin, vitaminů a dalších látek, která výrazně podporuje buněčný růst. Díky tomu nejen napomáhá celkovému posílení a omlazení organismu, ale rovněž podporuje hojení ran, regeneraci jaterní tkáně a růst prospěšné střevní a vaginální mikroflóry.

Působí silně „prebioticky", tzn. zvyšuje rychlost růstu i kvalitu života střevní i vaginální mikroflóry. CGF až 4x urychluje růst např. acidofilní kultury. Prebiotika jsou důležitější než biotika samotná, neboť upravují prostředí, ve kterém mikroflóra žije. Užíváním chlorelly vytváříme podmínky pro růst prospěšných bakteriálních kultur, jež nás chrání před civilizačními nemocemi, např. před plísněmi. Největší koncentraci CGF má Chlorella pyrenoidosa.

 

Chlorofyl - v roce 1940 psal chirurgický časopis „Journal of Surgery" o 1200 nemocných, kterým chlorofyl urychlil hojení ran. Je pozoruhodné, že hemoglobin, naše krevní barvivo, má (kromě ústředního prvku) stejnou strukturu jako chlorofyl. Rostliny díky chlorofylu žijí a dýchají, lidem zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran a brání zánětům. Také zlepšuje okysličení organismu, čímž brání vzniku infekčního prostředí. Léčitelé tvrdí, že zelené barvivo uchovává sluneční energii, která nám předává moudrost a lásku. Věda to podporuje. Chlorella obsahuje aminokyselinu tryptofan, ze které se tvoří serotonin, hormon radosti a štěstí. S poklesem hodnoty serotoninu přijde deprese a únava. Večer tělo přeměňuje serotonin na melatonin a my lépe usínáme. Je to pozoruhodná shoda vědy a intuice.

 

Chlorellin - Chlorella nepracuje pouze jako probiotikum, ale působí i antibakteriálně. Obsahuje látku nazvanou chlorellin, která je přírodním antibiotikem. Podobně antibioticky působí v česneku látky allicin a ajoen. Na rozdíl od chemických antibiotik působí chlorellin pouze proti patogenním organismům bez poškození trávicí mikroflory. Proto je možné velkými dávkami Chlorelly pyrenoidosy docílit u infekčních onemocnění i antibiotického efektu. Dr. Liebke v případě infekcí doporučuje „šokovou terapii". Tj. 3x denně až 50 tablet (a pokračovat několik dní). Často se podaří infekci zcela zastavit, nebo alespoň urychlit léčbu.  

 

Sporopollein - tato látka je obsažena ve střední části buněčné stěny Chlorelly pyrenoidosy. Chlorellová vláknina působí díky sporopolleinu zcela výjimečně. Buněčné stěny na sebe nevratně váží toxické látky, které potom z organizmu odcházejí přirozenou cestou (stolicí). Dr. Liebke se věnoval výzkumu očistných schopností chlorelly u lidí trpících otravou zubními (amalgámovými) výplněmi. Konstatoval pozitivní výsledky. Sporopollein je unikátní látka činící z chlorelly ojedinělý detoxikační prostředek vhodný pro moderního člověka.

 

Doporučené dávkování

  • 3x denně 4 - 6 tablet
  • zvýšení dávky neškodí, případné předávkování nehrozí
  • forma tablet není vhodná pro děti do 3 let
  • dítě o hmotnosti 25 kg může přijmout 5-7 tablet denně

Denní dávkování se dá též řídit podle hmotnosti - muži okolo 5 gramů, ženy 4 gramy. Při nemoci, špatném stravování, únavě, stresu, atd. denní dávkování zvyšte až na 20 gramů. Pro další zlepšení účinků pijte nápoj z mladého ječmen. Chlorellu užívejte stále - pouze regulujte denní dávkování podle Vašich potřeb.

Chlorella je vhodná i pro děti. Podle japonského výzkumu má chlorella příznivý vliv na dětský růst, jejich sílu, vitalitu a zdravotní stav.

Začínajícím konzumentům doporučujeme zpočátku 1-2 tablety denně a postupně dávkování zvyšovat až na doporučenou úroveň. Můžeme ji brát prakticky v kteroukoli denní dobu. Může být užívána najednou nebo v malých dávkách přes den, zde záleží jen na Vás. Nejlepších výsledků se však dosahuje, jsou-li tablety brány 20-30 minut před jídlem. Správně bychom měli uvažovat o Chlorelle jako o plnohodnotné stravě a ne pouze jako o potravinovém doplňku. Člověk se jí nikdy nemůže předávkovat, neboť Chlorella podporuje čistící schopnosti těla a navíc má sama silný detoxikační efekt.

Upozornění

Při užívání chlorelly lze v některých případech (podle míry "zanesení organismu") očekávat dočasné tzv. očistné reakce. Nejčastěji se objevuje zvýšená plynatost, nechutenství, nepravidelná stolice, kožní problémy, bolesti hlavy. Tyto příznaky detoxikace mizí po 4 - 5 dnech, výjimečně po 1 - 2 týdnech.

Převážně se jedná o očistné projevy - všechny toxiny, jedy, kyseliny a další odpadní látky, které do našeho těla nepatří tzv. "BALÍ KUFRY"  a nejkratší a nejrychlejší cestou "utíkají " pryč. Dále se dá očekávat tmavší zbarvení stolice, protože část nestráveného chlorofylu, který střevní sliznici výrazně chrání. Tmavší zabarvení stolice je indikátorem správného dávkování. Pokud již stolice při stejném dávkování nezelená - dávkování zvyšte.

Obsah účinných látek (ve 100 g)

Vitamíny Minerály
Vitamín B1 1,71 mg vápník (Ca) 250 mg
Vitamín B2 7,98 mg sodík (Na) 29 mg
Vitamín B6 1,00 mg fosfor (P) 1400mg
Vitamín B12 0,17 mg draslík (K) 1300 mg
Vitamín C 40,80 mg hořčík (Mg) 260 mg
Vitamín E 8,90 mg železo (Fe) 120 mg
Betakaroten 54,10 mg zinek (Zn) 11 mg
    měď (Cu) 4 mg

Nejúčinnější látkou obsaženou v tabletách je Chlorella růstový faktor (Chlorella Growth Factor, CGF). Tento extrakt ze sladkovodní řasy Chlorella pyrenoidosa, který řasu nejvíce proslavil, obsahuje volné aminokyseliny, peptidy, glykoproteiny, polyamidy, některé vitamíny, minerální látky a další, dosud nepříliš exaktně stanovené složky. Dále jsou chlorella tabs. bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, nepostradatelných aminokyselin a mastných kyselin. Bílkovina řasy se svým charakterem více podobá bílkovině živočišné než rostlinné.

 

zdroj: neznámy?, poprvé na mém webu publikováno 6/2011

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ivca - proc

1. 4. 2013 21:39

dobry den,muze mi nekdo vysvětlit,proč chorellu muzou deti az od 3 let,kdyz je tak zdravá děkuji i.

Andy-autorka webu - Re: proc

2. 4. 2013 15:53

Dobrý den Ivčo, děkuji Vám za Váš dotaz. Výrobci doplňků stravy tuto informaci musejí uvádět především z technologických důvodu výroby tablet: obsahují často např. přidatné resp. pomocné látky (potřebné k zformování tablety jako takové) jež mohou být pro menší děti nevhodné (kolikrát ani nexistují studie s výsledky působení na tak malý organismus), a nebo jde často jen o praktickou záležitost - polykání tablet dětmi do 3let je na odpovědnosti rodičů (své dítě znáte asi nejlépe, takže sama víte kdy už umí bezpečně tabletu polknout) - hrozí zde totiž nebezpečí vdechnutí resp. udušení (pokud by tuto informaci v daném případě neuvedli a něco by se stalo, bylo by to na případnou žalobu výrobce), protože tablety jako takové jsou pro děti vhodné až právě od 3 let. Mmj. proto se většinou v lékárně pro mladší děti léčiva či doplňky nabízejí v sirupech, roztocích či vysypávacích kapslích. Tak snad jsem Vám to napsala dost srozumitelně. Přeji Vám příjemné dny, s úsměvem Vaše Andy