Jdi na obsah Jdi na menu

OTRAVA Z JÍDLA

23. 2. 2021

Selhání ledvin, diabetes, nebo vysoký krevní tlak... Jediná otrava z jídla může mít pro vaše zdraví doživotní následky. Nové výzkumy ukazují, že související zdravotní komplikace se často objeví i po několika letech.

 

Původně nikoho nenapadlo, že by například artritida mohla mít souvislost se salmonelózou, která člověka postihla před půl rokem. Nicméně nové výzkumy ukazují, že otravy a nemoci způsobené závadným jídlem se na našem zdraví podepisují i několik let poté, co byla infekce vyléčena. A často jde přitom o následky celoživotního rázu.

 

Léčbou nic nekončí

Vědci se teprve teď začínají ve svých výzkumech zaměřovat na souvislost chorob, které předtím nikdo nespojoval, uvedl server msn.

E.coli, salmonella, shigella, campylobacter a další původci střevních infekcí mohou vést k závažným zdravotním komplikacím i po několika letech od přeléčení původní infekce.

Zatím jedna z nejlepších studií možné souvislosti mezi otravami jídlem a dalšími zdravotními komplikacemi pochází z univerzity v Utahu. Tady vytvořili podrobnou evidenci dětí s infekcí e.coli. U více než deseti procent pacientů se časem rozvinul život ohrožující hemoleticko-uremický syndrom, který fatálně ohrožuje ledviny a další orgány.

Nebezpečnou hrozbou je i bakterie campylobacter, která se šíří především v syrovém (či nedostatečně tepelně upraveném) drůbežím mase a vyvolává onemocnění střeva s průjmy. U jednoho z tisíce nemocných však za měsíc či ještě delší dobu dojde k rozvinutí závažného Guillainova-Barréova syndromu, zánětlivého onemocnění nervových kořenů. S prodělanou střevní infekcí souvisí podle odborníků minimálně třetina případů tohoto syndromu. K jeho rozvinutí přitom může dojít i v případě, že příznaky infekce nebyly nijak vážné a průjem byl mírný. Průběh syndromu je také po prodělané infekci campylobacter mnohem vážnější než u lidí, kteří touto infekcí netrpěli.

I proto si musíme na nebezpečí otravy z jídla dávat opavdový pozor. Více si  o tématu najděte na google, dozvíte se tam případně další detaily.

Zdroj: http://ona.idnes.cz/otrava-jidlem-vas-poznamena-na-cely-zivot-fgc-/zdravi.aspx?c=A080124_144255_zdravi_bad

 

Poprvé publikováno na mém blogu v červenci 2012.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář