Jdi na obsah Jdi na menu

OSVĚŽTE SVOU MYSL A UZDRAVTE SVÉ TĚLO PITÍM ZELENÉHO ČAJE

19. 3. 2021

Víte, co je to modrá zóna? Jedná se o území různě po světě, kde se tamní obyvatelé dožívají nadprůměrně vysokého věku. A když se zeptáte, co za tím stojí třeba v Japonsku, shodně Vám odpoví, že určitě i pravidelné a milované popíjení zeleného čaje. Také ho doma pravidelně připravují. I díky tomu možná nemám potřebu ani chutě na kávu.

img_20210309_071609.jpg


Říká se o něm, že je to nejzdravější nápoj planety.  A není divu, když se vezme v potaz, co vše takový zelený čaj  dokáže:

obsahuje skutečně velké množství polyfenolů, což jsou látky, které působí proti zánětům a také jako součást prevence vzniku rakoviny,

podporuje činnost mozku a důležité kognitivní funkce v čele s pamětí a schopností soustředit se,

usnadňuje spalování tuku a zvyšuje výkonnost při fyzické aktivitě,

je bohatým zdrojem antioxidantů a detoxikuje organismus,

snižuje riziko nástupu různých forem demence,

ničí bakterie v ústech, čímž bojuje proti kazům a plaku,

vyrovnává hladinu cukru v krvi,

doporučuje se jako způsob předcházení výskytu srdečních obtíží,

pomáhá osobám trpícím artritidou.

Zelený čaj pochází ze starého známého čajovníku čínského. Historické záznamy z Číny o něm píší až 5000 let zpět. Kvůli složitému procesu zpracování a uchování se však zpočátku jednalo o velice luxusní artikl. Naštěstí pro nás, technologie postoupila a zelený čaj se postupně rozšířil do všech společenských vrstev i zbytku světa.

Ročně se vyprodukuje přibližně dva a půl milionu tun čajových lístků, přičemž celou pětinu z tohoto množství tvoří zelený čaj. Nejoblíbenější variantou je sencha, ale stále populárnějšími se stává matcha nebo gyokuro. Tyto i další podoby zeleného čaje pochází stále z jedné rostliny, jejich ráz však udává region, ve kterém se pěstují, nadmořská výška, kvalita půdy, ale i způsob sběru. Tvrdí se například, že ručně sbírané lístky následně vytváří sladší nálev.

Zelený čaj je nefermentovaný. Kvůli poměrně vysokému obsahu kofeinu by měly být s jeho konzumací opatrné těhotné a kojící ženy. Předchozí konzultaci s odborným ošetřujícím lékařem pak doporučuji osobám trpícími ledvinovými a jaterními problémy.

Pokud tedy můžete, určitě ho vyzkoušejte. Krásné březnové dny přeje všem Andy.

 

Zdroj info o zeleném čaji mám z:

https://www.manutea.cz/herbar-bylina-zeleny-caj

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář