Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN C - NEZBYTNÝ VITAMÍN PRO NAŠE TĚLO

10. 3. 2021

 

Vitamín C je ve vodě rozpustná živna a vitamin nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví, v lidském těle plní vitamín C mnoho důležitých funkcí. Je citlivý na teplo a vysoce citlivý na oxidaci. Jeho přesný chemický název je kyselina L-askorbová, její sumární vzorec je C6H8O6.

 

Funkce: syntéza kolagenu a karnitinu, syntéza noradrenalinu, serotoninu, syntéza steroidních hormonů v nadledvinkách, antioxidant, regenerace oxidovaného vitamínu E, zvýšení resorpce Fe, zvýšení účinnosti kyseliny listové, snížení resorpce Ca, prevence aterosklerózy, onkogeneze

Deficit: hypovitaminóza se objevuje zejména v předjaří →  celková únava, náchylnost k infekčním onemocněním, při větším nedostatku dochází k otoků dásní, krvácení z nosu…,

vážný deficit:  skorbut (kurděje) a anémie, čerstvá zelenina (včetně brambor) a ovoce, černý rybíz   200 mg/100 g, citrusové plody     30 – 70mg/100 g, kiwi 60 mg, jahody 80 mg/100 g, paprika       120 mg/100 g, brambory       21 mg/100g, brokolice, květák, rajčata, zelí…, důležitým zdrojem brambory, obsah vitamínu C v potravinách rychle klesá při skladování a tepelné úpravě, Destrukci vitamínu C je možno předcházet inaktivací enzymů přítomných v ovoci a zelenině (blanšírování) Prevence ztrát vit. C při přípravě pokrmů spočívá především ve vyloučení přítomnosti kyslíku a kovoých iontů (zejm. Cu a Fe) a v udržení nízké teploty a pH Průměrné ztráty v konečném pokrmu  kolem 30%

 

Chemicky byl vitamín C poprvé izolován v roce 1928 maďarským biochemikem, laureátem nobel.ceny za lékářství a fyziologii  z roku 1937 Albertem Szent-Györgyim, tehdy pod názvem kys.hexuolorická  Sir Walter Norman Haworth, držitel Nobelovy ceny z achemii z roku 1937, dokázal jako první vypracovat přesnou chemickou strukturu vitamínu C a vyrobit ho syntetickou cestou.

Většina zvířat a rostlin si syntetizuje tento vitamin sama a nepotřebuje žádné jeho přídavky. Na celém světě se tak nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk některé druhy primátů, morčata, indický netopýr, mezi ptactvem pak červení bulbulové a z vodní říše pstruh duhový a losos.

K hlavním propagátorům užívání vysokých dávek vitamínu C patřil například dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling. Tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Na sklonku svého dlouhého života (dožil se devadesáti tří let) užíval denně dávky 12g vitamínu C a toto množství dokonce zvyšoval na 40 g v době, kdy u sebe pozoroval příznaky nachlazení (DDD je v EU 60 mg).

Z rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např. citrusy (limetka, citrón, pomeranč), brambory nebo rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky.

Vitamín C je potřebný pro metabolismus aminokyselin, konkrétně pro vznik nekódovaných aminokyselin (hydroxylysinu a hydroxyprolinu). Tím se podílí na syntéze kolagenu. Nedostatek vitaminu C se proto projevuje menší pevností cévní stěny, především vlásečnic, a zvýšenou krvácivostí, a dále typicky sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným vikláním a vypadáváním zubů.

Dále je vitamin C důležitý pro  tkáňové dýchání. Podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek. Podílí se také na antioxidační obraně buňky, neboť dokáže redukovat tokoferyl. radikál (ovšem za určitých podmínek může askorbát v organismu působit naopak i prooxidačně).

DDD (denní doporučená dávka) vitamínu C je 75mg V minulosti se některým skupinám osob doporučovaly vyšší dávky vitaminu C, někdy i několik set miligramů za den. V řadě studií však se však pozitivní účinek vyšších dávek askorbátu na lidský organismus nepotvrdil, někdy dokonce vedlo dlouhodobé podávání vysokých dávek askorbátu ke zvýšení nemocnosti i úmrtnosti (tzv. antioxidační paradox).

 

Projevy nedostatku vitamínu C

Mírná hypovitaminoza se projevuje zpomaleným růstem, zvýšenou kazivostí zubů narušením stavby kostí, krvácením do kloubů a jejich deformacemi, nedostatečnou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou, žaludečními problémy, lámavými vlásečnicemi a sníženou tvorbou mléka.

 

Extrémní hypovitaminoza (avitaminoza) způsobuje kurděje která se projevuje anémií (chudokrevností), krvácivostí, otokem koloubů a dásní, ztrátou zubů křehkostí kostí, sterilitou, častými infekcei, atrofií(oslabováním a prodlužováním)svalstva a žaludečními vředy.

 

Projevy přebytku vitamínu C

Akutní toxicita vitaminu C je malá. Podání vysoké dávky vede zpravidla nanejvýš k podráždění žaludku a zažívacího traktu.Tělo si nevytváří zásoby vitamínu C a jeho přebytek se vyloučí ledvinami Po vysazení déletrvajícího zvýšeného příjmu vitaminu C však může dojít k paradoxní hypovitaminoze.

Podávání vysokých dávek vitaminu C může interferovat s podáváním některých léků; nebezpečná může být kombinace s některými stopovými prvky, zejména přechodnými kovy, která může vést k tvorbě reaktivní formě O2 v minulosti byly popsány i klinicky významné otravy. Vysoké dávky askorbátu také interferují s řadou běžných klinickobiochemických vyšetření. Dle některých studií zhoršuje dlouhodobé předávkovávání vitaminem C nemocnost i úmrtnost, zejména na onemocnění srdce a cév.

 

ZDROJ: WIKIPEDIE

Poprvé publikováno na mém blogu 12/2011

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář