Jdi na obsah Jdi na menu

NAUČTE SE JÍST ZDRAVĚ

13. 7. 2023

 Někdy se až moc soustředíme na to, co jíme, a zapomínáme, co bychom jíst mohli. Podstata zdravé výživy je hlavně pestrost a vyváženost, která organismu dodá potřebné výživné látky. Nebojte se proto experimentovat a minimálně jednou týdně zařaďte do svého jídelníčku nějakou novinku.

 

Máte-li možnost, zjistěte si o té či oné surovině nějakou informaci, jako například, kdo ze známých lidí nebo animovaných postaviček ji má rád, odkud pochází. To, že obsahuje vitaminy, děti nezajímá a slovo zdravé nebývá u dětí vůbec oblíbené. Děti jedí ovoce a zeleninu tehdy, pokud jim je nakrájíme a připravíme pod nos. Jako rodičové si moc přejeme, aby jedly zdravě, a tak jim sloužíme.

 

To, co bychom odmalička měli našim dětem a nejen jim vštípit do hlavy, je hlavně pravidlo jedné ruky. Stejně jako se učí, že ruka má pět prstů, by si měly zapamatovat, že jídelníček se skládá z pěti porcí jídla denně.

 

Palec je v tomto případě snídaně, která by měla tvořit 20-25 % energetického příjmu a patří mezi jedno z nejdůležitějších jídel dne. Ukazováček je svačina mezi snídaní a obědem a určitě bychom na ni neměli zapomínat.

 

Prsteníček je oběd, který přichází uprostřed dne, a je druhým nejdůležitějším jídlem dne. Oběd by měl tvořit 30-35 % denního energetického příjmu. Prsteníček připomíná odpolední svačinu a malíček večeři.

 

Večeře, která zastupuje třetí nejdůležitější jídlo dne, by měla být lehce stravitelná. Tento systém by mohl vyřešit jeden z nejzávažnějších stravovacích zlozvyků dnešní doby, kdy se jí méně často, nepravidelně a kvůli přejídání dochází k nárůstu počtu obézních lidí a následně k onemocnění některými civilizačními nemocemi.

ZDROJ:

http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/naucte-sve-deti-jist-zdrave/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář