Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

váš osobní průvodce TRANSFORMACE

 

Příspěvky

JAK NATO, ABY DĚTI CHTĚLY JÍST ZDRAVĚ

1. 2. 2013

Všichni chceme pro své děti to nejlepší, jak to ale udělat, když si vaše dítko postaví hlavu? Jak děti naučit jíst zdravě a předejít tak nadváze a dalším komplikacím?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZA JAK DLOUHO PŘIJDE ÚLEVA?

15. 1. 2013

Dotaz: Pokud beru poprvé volně prodejný přípravek na nachlazení, kašel, rýmu, chřipku apod., za jakou dobu se projeví úleva, tedy jasný signál, že právě tohle léčivo zabralo, resp. kdy bych ho měl případně vyměnit za jiný lék?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VZKAZ Z LÉKÁRNY DO ORDINACÍ (I ČEKÁREN) LÉKAŘŮ

2. 1. 2013

 Milí přátelé, drazí pacienti, i naši „vševědoucí“ lékaři, nedá mi to a po opravdu čím dál častějších téměř „absurdních“ zkušenostech v mé praxi v lékárně za tárou musím s rozhořčením napsat tyto řádky. Denně se setkávám s tím, že přijdou pacienti od lékaře, z nemocnice, či dokonce přímo z porodnice a požadují volně prodejný lék (o těch na recept se bavit ani nebudu), který je pro ně absolutně nevhodný resp. kontraindikovaný..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO JE TO FARMAKOLOGIE A ČÍM SE ZABÝVÁ

1. 1. 2013

Farmakologii lze stručně a výstižně charakterizovat jako vědu studující interakci léčiva s organismem, a to na všech úrovních jeho hierarchického uspořádání, tj. od molekulární a buněčné úrovně až po úroveň celého organismu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK NEPODLEHNOUT VIROZÁM?

1. 1. 2013

Zveřejňuji zde překlad emailu z angličtiny, jak se bránit (nejen) prasečí chřipce. Jsou to jednoduché věci, které může dělat každý. Jedinými místy vstupu (viru do organizmu) jsou nosní dírky a ústa/ krk. Při takových to globálních epidemii je téměř nemožné vyhnout se styku s chřipkovým virem (nejen H1N1) navzdory veškeré obezřetnosti. Kontakt s virem však není takovým problémem, jako je jeho šíření!!!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZINEK - ZINCUM (Zn)

1. 1. 2013

Zinek spolu s chromem umocňuje působení inzulínu, jeho nedostatek vede k vývojovým vadám, nechutenství a k narušení imunitního systému. Je obsažen v mase a rybách, také v obilovinách a mléčných výrobcích. Denní potřebná dávka zinku je 4 až 8 mg.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VÝŽIVA DIABETIKŮ

1. 1. 2013

Cukrovka (diabetes mellitus) je v posledních letech výrazně rostoucím celospolečenským problémem, hlavně ve vyspělých zemích. V ČR trpí cukrovkou asi 750 000 pacientů (což je každý 13!) a nárůst cukrovky 2. typu vede k její označení za epidemii.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ CHLÉB

1. 1. 2013

bread-2193537_960_720.jpgČerstvý chléb s křupavou kůrkou? Domácí pečení se v posledních letech hodně rozmohlo v řadě českých domácností. Ještě jste váhali, jestli se v domácích podmínkách pustit do chleba? Určitě to zvládnete. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BREUSSOVA MASÁŽ

1. 1. 2013

Breussova masáž je jemnou, silně energetickou masáží zad. Regeneruje meziobratlové ploténky a odstraňuje tělesné i energetické blokády. Je základem řešení mnoha problémů pohybového aparátu a klíčem k odstranění hlubokých psychických problémů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TŘEZALKOVÝ OLEJ

1. 1. 2013

Třezalkový olej se využívá pro své čistící, antiseptické a protizánětlivé účinky. Je vhodný pro ošetření spálené pokožky po nadměrném slunění, k ošetření naraženin, zanícených ran a pohmoždenin, uvolňuje svalové a energetické blokády. Má povzbuzující účinky při depresích a nervových potížích a používá se jako podpůrný prostředek při hormonální nerovnováze a snížené vitalitě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NASLOUCHEJ SIGNÁLŮM TĚLA

1. 1. 2013

human-skeleton-163715_960_720.jpgNepodceňujte své tělo. Váš organismus umí vysílat signály, které hlásí nemoc ještě před tím, než propukne. Bolest hlavy nebo prostá kožní vyrážka může poukazovat na banální nemoci, ale také na velmi závažná onemocnění. Zdravotním problémům je potřeba věnovat pozornost. Často jsou ale následkem, ne příčinou, a tak je důležitější ve spolupráci s lékařem léčit jejich podstatu, ne jen potlačení symptomů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VZÍT DÍTĚ DO DOMOVA DŮCHODCŮ

1. 12. 2012

Máte doma malé dítě a nemáte babičku či dědečka? Pak ideálním dobrým skutkem nejen pro Vaše dítě, ale především pro často osamocené senior/k/y bude návštěva v nejbližím domově důchodců. Stačí se s pracovníky ústavu domluvit na konkrétní den a do DD své dítko společně uvést. Ani netušíte jako radost oběma stranám tím uděláte. Andy

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ŽELEZO -FERUM (Fe)

1. 12. 2012

Železo se podílí především na přenosu kyslíku a elektronů, tedy oxidačně-redukčních procesech v organismu. Mezi železa patří anemie (chudokrevnost), narušená funkce termoregulace a imunitního projevy nedostatku systému a únava. Hlavními zdroji železa je maso a drůbeží a rybí výrobky a vnitřnosti, ořechy a luštěniny. Denní doporučená dávka pro muže je 10 mg, pro ženy ve fertilním věku 15 mg (ztráty menstruací). Při nadměrných dávkách, hrozí otravy železem: krvavé průjmy, zvracení, genetické poruchy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ČOKOLÁDOVÁ MASÁŽ

1. 12. 2012

black-2773006_960_720.jpgČokoládová relaxační masáž je luxusní procedura, která dokonale uvolní namožené svalstvo, zregeneruje pokožku a navodí pocit štěstí. Čokoláda obsahuje mnoho důležitých prvků potřebných pro lidský organizmus, ke kterým mimo jiné patří vitamíny, aminokyseliny, minerály a antioxidanty.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

1. 12. 2012

rakytnik-sea-buckthorn-1720055_960_720.jpgRakytníkový olej je multiminerální preparát s maximální vstřebatelností, který je bohatým zdrojem vitamínů ze skupiny A, C, E, K, B1, B2, B6, P, kyseliny listové, organických kyselin, karotenoidů, cukrů, tříslovin a mnoha minerálních solí. Je vhodným doplňkem výživy při avitaminóze, působí podpůrně při infekčních chorobách a v období rekonvalescence.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SLADIDLO XYLITOL VE ŽVÝKAČKÁCH

1. 12. 2012

chewing-gum-115163_960_720.jpgXylitol se extrahuje z břízy, malin, švestek a kukuřice. Vyrábí se hlavně v Číně.

Sladivost xylitolu je přibližně stejná jako sladivost cukru, avšak xylitol dodává přibližně o 40 % méně energie než cukr. Xylitol je příznivý pro zuby. Působí preventivně proti vzniku zubního kazu. Nejnovější výzkumy potvrzují, že má vliv na snížení zubního plaku, neboť přitahuje nežádoucí mikroorganismy a pak je nechává "vyhladovět", což umožňuje, aby došlo v ústech k remineralizaci poškozených zubů. U psů může xylitol způsobovat vážné, až život ohrožující problémy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

IMUNITNÍ SYSTÉM A STÁRNUTÍ

1. 12. 2012

Čím je člověk starší, tím více má tendenci přibývat na váze. Ztrácí apetit, jeho energie klesá, stejně tak jeho schopnost obrany vůči infekcím; endokrinní systém přestává být funkční, ( např. zhoršený metabolizmus cukrů, snížená tvorba hormonů štítné žlázy-atd.),  klinicky nebo subklinicky se objevují artrotické potíže, svalová atrofie a tendence ke zlomeninám kostí; člověk se trápí dušností, srdečními arytmiemi a jinými kardiovaskulárními problémy; trpí chronickou zácpou, chudokrevností, problémy močového traktu, které mohou vrcholit až ledvinovým selháním; provází jej výpadky paměti, deprese, pomatení mysli a jiné duševní poruchy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POMALÉ DÝCHÁNÍ ULEVUJE BOLESTI

1. 12. 2012

Rozvinout pomalý a klidný dech, znamená překonat strach ze života a nechat za sebou všechny úzkosti.Právě pomalý dech pomáhá získat sebedůvěru, prodlužuje život, chrání nás před uspěchaností a vede k (vnitřnímu) úspěchu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KARMICKÉ ONEMOCNĚNÍ

1. 12. 2012

Onemocnění fyzického těla je pouze projevem určitých "vnitřních" poruch, proto je zpočátku třeba nalézt původ, příčinu onemocnění, a až poté léčit. Za zdravého člověka se může považovat ten, kdo má zdravé nejen své fyzické tělo, ale zároveň  svou psychiku. Stav našeho zdraví určuje tedy také naše vědomí i náš vztah k životu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KALOBA

3. 11. 2012

Kaloba® je účinný rostlinný lék s unikátním složením. Obsahuje speciální extrakt EPs® 7630 z kořene jihoafrické pelargónie Pelargonium sidoides.

Přípravek se užívá na zmírnění příznaků při akutních onemocněních dýchacích cest. Bez porady s lékařem může být přípravek užíván dospělým nebo podáván dětem od 1 roku při akutních onemocněních dýchacích cest (jako např.akutní zánět průdušek), které se na počátku projevují kašlem nebo rýmou, případně bolestí a škrábáním v krku.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

STOPOVÉ PRVKY

1. 11. 2012

Minerální a stopové prvky jsou pro lidský organismu velmi důležité. Ačkoliv jich potřebujeme denně jen velice málo (řádově miligramy či mikrogramy), jsou nepostradatelné, protože ovlivňují důležité biochemické pochody v našem těle. Organismus člověka si je nedovede sám vytvořit, ale musí je dostat spolu s potravou, případně prostřednictvím doplňků stravy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POMERANČOVÉ ŘEZY

1. 11. 2012

dessert-398966_960_720.jpgVýborný dezert, který chutná vážně božsky. Vždy, když ho udělám, tak celý pekáč zmizí během jednoho odpoledne. Tenhle úžasný recept mne inspiroval na jedom ženském serveru a od té doby ho moc ráda peču.Postup na jeho přípravu naleznete níže, jde skutečně o famozní záležitost. Dobrou chuť.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BAMBUSOVÁ MASÁŽ

1. 11. 2012

Bambusová masáž patří k novinkám ve světě wellness a relaxace. Má vynikající uvolňující, zklidňující, reflexní a lymfatické vlastnosti. Funguje podobně jako lymfatická masáž.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KAŠEL A JEHO LÉČBA

1. 11. 2012

Kašel je prudký a zpravidla hlasitý výdechový manévr. Vykašlávání (expektorace) je obranná reflexní akce, která směřuje k uvolnění dýchacích cest od hlenu, sputa (sliny, chrchle) a jakýchkoliv jiných cizorodých těles, které blokují či dráždí dýchací cesty. Jeho léčba je komplexní.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TANEC ŽIVOTA - BIODANZA

1. 11. 2012

Chilský profesor Rolando Toro vyvinul již před 40 lety Biodanzu, proces který využívá hudbu, tanec a skupinovou dynamiku pro stimulaci hlubokých pozitivních změn v našem autonomním nervovém systému. Biodanza vychází z přesvědčení, že lidé jsou vlastně tvorové, kteří mají žít pospolně, a pokud možno ve spojení s přírodou – dnešní doba z nich ale učinila individuály.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PŮSTEM KE ZDRAVÍ

1. 11. 2012

mineral-water-1532300_960_720.jpgKdo se vědomě postí a jídlo nechá na nějakou chvíli být, dovolí své duši, aby se trochu uvolnila ze sevření těla a byla volnější, více si vědoma sama sebe. Člověk pak pochopí, že méně je více.. osobně si párkrát do roka 1-2 očistné dny s radostí naordinuji. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

PŘÍRODNÍ LÁTKY NA BOLEST A ZÁNĚT

15. 10. 2012

Pro mírnění přetrvávajících zánětů a bolestí existují přírodní prostředky bez vedlejších negativních účinků. Tyto postupy a prostředky, v článku uvedené, se dají mezi sebou účinně kombinovat. Výhodou je, že dochází k celkovému ozdravení organismu a nejsou zatěžovány žádné orgány.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PANGAMIN

3. 10. 2012

pangamin.jpgPod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

HOŘČÍK - MAGNESIUM (Mg)

1. 10. 2012

Hořčík posiluje imunitní systém organismu, předchází komplikacím protiinfarktových stavů a kompenzuje stresové stavy - funguje při depresivních pocitech a náladách, příznivě ovlivňuje nervový i svalový systém, má ochranný vliv na cévy a srdce.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZELNÁ PLACKA

1. 10. 2012

potato-pancakes-544701_960_720.jpgZELNÁ PLACKA je pokrm připravovaný z kysaného zelí mouky, tuku a dalších surovin. Je charakteristický zelnou chutí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0