Jdi na obsah Jdi na menu

PŘÍRODNÍ LÁTKY NA BOLEST A ZÁNĚT

15. 10. 2012

Pro mírnění přetrvávajících zánětů a bolestí existují přírodní prostředky bez vedlejších negativních účinků.

 

·        Kůra bílé vrby - Přírodní aspirin. Zmírňuje bolesti a snižuje horečku. Vrba bílá (latinsky Salix alba, anglicky White willow) se dokáže uživit na každém vlhkém místě. Kůru tohoto stromu používali již odpradávna v lidovém léčitelství. Dávno známé jsou její výtečné účinky: snižuje bolest, snižuje horečku, má posilující účinek, pročistí krev. Její vývar se používal při vnitřním krvácení, zánětech střev a žaludku, při revmatických a kloubních potížích a při zánětech močového měchýře. Také se používá na zmírnění bolesti jater, ledvin a srdce. Zvláště se doporučuje mužům nad padesát let, jelikož má schopnost zabránit srdečnímu infarktu. Dále se používala jako hlístopudný prostředek a prostředek proti malárii. Jako vnější prostředek, ve formě obkladů, blahodárně působí při ošetření omrzlých částí těla a při ošetření hemeroidů. Čínští lékaři používali kůru bílé vrby již před tisíci lety na tišení bolestí. Na našem kontinentu tento účinek objevili mnohem později. Řek Dioskorides, žijící v 1. století, byl prvním, kdo poznal její léčivé účinky. 0 století později se léčivými účinky této rostliny zabýval známý lékař z Říma, Galen. Moderní věda také uznává příznivé účinky kůry bílé vrby: snižování horečky, adstringentní (stahující) schopnost. Kůra bílé vrby obsahuje velké množství salicynu (salikozid), salikortin a jiné glykozidy, kyselinu gallovou, pryskyřice, oxalát a enzymy. Tuto látku můžeme klidně nazvat přírodním aspirinem, popřípadě látkou nahrazující aspirin, jelikož v ní obsažený salicyn se v organizmu přemění na kyselinu salicylovou. Při užívání této kyseliny salicylové se neobjevují známé nežádoucí účinky populárního léčiva. Je známé, že aspirín - zvláště když se používá ve velkém množství - poškozuje zažívací trakt (působí nevolnost, průjem, krvácení, vředy), může vyvolat alergické reakce, může způsobit hučení v uších, které může vést až k hluchotě, navíc může někdy vyvolat i paralýzu dýchacího systému (Lombardino, 1985). Výzkumy dokázaly, že nesteroidní protizánětlivé sloučeniny podobné aspirinu (anglická zkratka: NSA!D) zabraňují tvorbě prostaglandinů (PG). Jelikož prostaglandiny hrají důležitou roli v regulaci imunitního systému, ty sloučeniny, které jsou schopné bránit tvorbě některých prostaglandinů, jsou schopné potlačit imunitní odpověď' a zmírnit záněty. Salicyn obsažený v kůře vrby bílé - oproti aspirinu (kyselina acetyl-salicylová) - působí selektivně: podle výzkumů v žaludku a ve střevech blokuje v menší míře prostaglandiny, proto se při jeho užívání zřídka vyskytují mírné žaludeční a střevní potíže. Průchodem přes žaludek a přes střeva se dostane salicyn do jater a především zde se projeví jeho blahodárné účinky. Dnes je k dostání kůra bílé vrby i ve formě výtažků. Ve velice kvalitním přípravku je čistý mletý výtažek kůry vrby bílé. Tento přípravek neobsahuje aspirín, cukr, škrob, umělé barvivo ani konzervační přísady. Výtažek ve formě kapslí účinkuje mnohem rychleji a vstřebává se dokonaleji než tradičné připravený léčivý čaj.

Působení: bolesti,horečka,pročistění krve,žaludeční a střevní záněty ve formě odvaru,játra,ledviny,revmatická horečka,zánět močového měchýře,malárie,omrzliny a hemeroidy ve formě obkladu

 


  • Teplo: Zajistěte, abyste měli vždy v teple krk a hrudník a také nohy, ale abyste se silně nepotili. Teplo podporuje prokrvování a podporuje také imunitní systém organismu.
  • Kloktání: Opakované kloktání například každou hodinu až každé dvě hodiny vyplachuje choroboplodné zárodky z úst a krku. Používejte nejraději roztok s desinfikujícími složkami - například s tymiánem nebo šalvějí. Klasik z babiččiny pokladnice je kloktání vodou s mořskou solí. Jednoduše rozpusťte půl čajové lžičky ve sklenici vlažné vody a tímto roztokem několik minut kloktejte.
  • Pití čaje: Léčivé čaje a čaje tlumící podráždění se do krku dostanou ještě hlouběji. Vhodné jsou například bylinkové čaje s ibiškem, šalvějem, podbělem, slézem, tymiánem nebo jitrocelem.
  • Pití: Při bolestech v krku je obecně důležité hodně pít, aby tělo mohlo choroboplodné zárodky rychle vyplachovat - teplé čaje nebo horké mléko s medem tlumí jemně obtíže a jsou zvlášť blahodárné.
  • Sirup s cibulí a medem: Osvědčeným domácím prostředkem je sirup s cibulí a medem. Nakrájejte oloupanou cibuli na jemné kostičky a promíchejte ji s dobrým medem. Kousky cibule musí být medem zcela zakryté. Směs nechte přes noc táhnout, pak kousky cibule prolisujte a sirup užívejte přes den po čajových lžičkách.
  • Byliny: Při bolestech v krku pomáhá především anýz, fenykl, heřmánek, šalvěj nebo tymián - připravené jako čaj nebo v rozpustných tabletách.
  • Inhalace: Uvolňuje hlen a desinfikuje krk a hrdlo – inhalace léčivých bylin nebo mořské soli uvolňuje.
  • Cucání bonbónů: Udržuje sliznice vlhké a podle obsažených látek působí jako desinfekce. Dobré jsou například produkty s islandským lišejníkem, šalvějem nebo tymiánem.
  • Koupele: Dopřejte si uvolňující koupel s blahodárnými přísadami - jestliže nemáte horečku - a odpočiňte si v ní. Všeobecně potřebuje tělo hodně klidu a zotavení, aby znovu nabralo síly.
  • Zábaly: Klasické jsou zábaly - například s tvarohem nebo bramborami. Povzbuzují imunitní systém a aktivují obranyschopnost. Při akutních bolestech krku si udělejte studený zábal; při delších bolestech krku teplý.


Babiččiny recepty při horečnatých chřipkových infekcích
Nachlazení přichází tři dny, zůstává tři dny a odchází tři dny, tvrdí lidové rčení. Staré osvědčené domácí prostředky pomáhají organismu vypořádat se s infekcí: Řada z nich obsahuje antibakteriální a protivirové látky. Jiné povzbuzují prokrvení a zvyšují tělesnou teplotu. Tak si pomůžete jemným způsobem a podpoříte obranyschopnost proti infekci.

  • Octový zábal: Vlhké zábaly nohou odvádějí díky odpařování horkost z těla a zajišťují tak vyrovnání teplot. Důležité je, aby celé tělo včetně nohou zůstávalo během léčby teplé. Studenou vodu smíchejte ve stejném poměru s ovocným octem. V tomto roztoku namočte utěrky, vyždímejte je a oviňte kolem lýtek. Přes ně přijde froté ručník. Zábal vyměňte dřív, než vystydne.
  • Pocení s čajem: Klasický prostředek ke snižování horečky je čaj z lipových nebo bezových květů. Pomáhá tělu přes noc vypotit infekci. Dvě čajové lžičky květů přelít vroucí vodou a nechat deset minut táhnout. Vypít před usnutím.
  • Horká kuřecí polévka: Američtí vědci zjistili, že látky obsažené v kuřecí polévce mají antibakteriální účinky a tlumí infekce horních cest dýchacích. Horká polévka zvyšuje navíc tělesnou teplotu a tlumí bolesti končetin. Ovšem: účinně pomáhá jen doma uvařená kuřecí polévka, hotové produkty mají podle poznatků vědců podstatně slabší účinek.
  • Tvarohový obklad: Tvaroh chladí, léčí otoky, tlumí bolesti a záněty. 500 gramů tvarohu naneste zhruba v půl centimetru silné vrstvě na tenký bavlněný šátek. Šátek složte na šálu tak, aby mezi krkem a tvarohem byla jen jedna vrstva látky. Obklad ohřejte na tělesnou teplotu (například na topení) a oviňte kolem krku. Přes obklad přijde silný ručník. Obklad noste, až tvaroh vyschne.
  • Bramborový obklad: Hnědé koule ukládají teplo a poté je postupně odevzdávají. Čtyři až šest středně velkých brambor uvařte doměkka. Dejte je na prostředek utěrky obložené kuchyňským papírem. Pro prsní obklad zabalte šátek tak, aby vznikl balíček zhruba o velikosti 20 krát 20 centimetrů. Při obkladu na krk bramborovou hmotu zaviňte. Poté brambory opatrně rozmačkejte. Šátek položte na hruď nebo uvažte kolem krku a upevněte šálou. Balíček sejměte, když vychladne.



Tyto postupy a prostředky se dají mezi sebou účinně kombinovat. Výhodou je, že dochází k celkovému ozdravení organismu a nejsou zatěžovány žádné orgány.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář