Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

váš osobní průvodce TRANSFORMACE

 

Příspěvky

MELTA - VZPOMÍNKA NA DĚTSTVÍ I ALTERNATIVNÍ VARIANTA KÁVY

20. 11. 2018

relaxing-1979674_960_720--1-.jpgMelta je dnes synonymem zdravého životního stylu. Jelikož neobsahuje kofein, meltovou kávu si kromě dospělých mohou dopřávat také těhotné ženy a děti. Melta ovšem bohužel není bezlepková. Proto by meltovou kávu neměli pít lidé s alergií na lepek.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JEDLÉ KAŠTANY

14. 11. 2018

chestnut-1698730_960_720.jpgJedlý kaštan je mezi stromy, tím čím je fenykl mezi bylinami: stoprocentně zdravý, od kořene až po vrchol. Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZA RAKOVINU MŮŽOU POTLAČOVANÉ EMOCE

12. 11. 2018

strunc-video-sula-v0.jpg„Sebeuzdravovací síla člověka je nekonečná,“ má jasno zakladatel neuropsychoimunologie Jan Šula. Choroby podle něj přímo souvisí s negativními emocemi a vůlí uzdravit se. Vůbec neodděluje nervový a imunitní systém – podle něj jde o jedno a to samé. Metody standardní medicíny při svojí práci uplatňuje, klasické léky proti bolesti ale neuznává a třeba o ibuprofenu říká, že se po něm lidé chovají jako zfetovaní. V článku najdete odkaz na zajímavé video - rozhovor s Dr. Šulou.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PARNÍ LÁZEŇ

11. 11. 2018

sauna-1265002_960_720.jpgParní sauna je teplá mlhová lázeň (cca 45° C, vlhkost až 100%), podobná sauně. V porovnání s klasickou saunou však není tak horká a je mnohem vlhčí. Horká pára je vhodná při onemocnění dýchacích cest a revmatických potížích. Parní sauna je doporučována také při léčbě a prevenci astmatu, revmatismu, nachlazení, přetížení svalů a poruch prokrvení. Má blahodárný vliv na zdraví pokožky, pomáhá při pročišťování pórů, při léčbě celulitidy, akné apod. Je dobrým prostředkem k relaxaci, stimuluje životní funkce, celkově omlazuje organismus a podporuje redukci váhy. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DIGITÁLNÍ DETOX -MALÉ KROKY UDĚLAJÍ VELIKÉ ZMĚNY

6. 11. 2018

facebook.jpgFacebook. Instagram. Emaily. Twitter. Esemesky. Vyhedávání na netu. Volání. Blog. Youtube. Prezenatce. Komentáře.  Tabulky. Skype... ouuu!!! Také vám to přijde hodně povědomé?

 

To, co nám mělo zjednodušit život nás začíná zotročovat. Problém netkví v tom, že by digitální svět byl špatný. Myslím, že problém tkví v tom, že digitální svět je až příliš dobrý.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZÁZRAČNÝ RAKYTNÍK

6. 11. 2018

sea-buckthorn-3701975_960_720.jpgRakytník je takový malý zázrak z přírody, využít se dá celý. Můžete si uvařit čaj, používat jako olej, připravit chutný sirup nebo plody sníst jednoduše jako ovoce. Rakytník má široké využití, od kožních chorob, přes nachlazení, žaludeční, či kardiovaskulární potíže…

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PETRŽELKA POSÍLÍ IMUNITU A POMŮŽE S ODVODNĚNÍM

2. 11. 2018

petrzelka-parsley-leaves-3327372_960_720.jpgPetržel je napěchovaná i dalšími vitaminy a minerály, jmenovitě obsahuje například vitaminy A, B, E, dále vápník, hořčík, fosfor nebo draslík. Silice v bylince dále pomohou lidem, kteří nadměrně zadržují vodu. Petrželka působí vysoce diureticky. Zvyšuje vylučování moči, a tím zlepšuje funkci ledvin. Tuto vlastnost mohou využít osoby trpící na otoky nebo lidé, kteří mají problémy s krevním oběhem či celulitidu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SKOŘICE JE VŠELÉK

31. 10. 2018

cinnamon-stick-514243_960_720.jpgSkořice podporuje mozkovou aktivitu a působí preventivně proti Alzheimerově chorobě, případně zpomaluje její průběh. Skořicová kůra je přírodní antibiotikum, tudíž je prospěšná v boji proti bakteriím, virům, ale i plísním. Je také silným antioxidantem a dokáže hlídat hladinu cukru v krvi. Je dobré si dát po jídle čaj se lžičkou skořice. Skvěle se vám nastartuje trávení a sníží hladinu glukózy v krvi. Pomáhá také se zažíváním. Díky obsahu manganu, vápníku, vlákniny a jiných důležitých minerálů, pomáhá preventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POZOR, ČÍHÁ NA VÁS OSTEOPORÓZA

29. 10. 2018

knee-1406964_960_720.jpgAž milion Čechů trpí řídnutím kostí. Osteoporóza postihuje každou třetí ženu a pátého muže starší 50 let. Nemoc přichází pomalu a většina pacientů si prvotních příznaků ani nevšimne. Proto si vysloužila přezdívku ‚tichý zloděj‘ – člověka obírá o kosterní hmotu tak dlouho, dokud na problém neupozorní první zlomenina.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BAZALKA - DOSLOVA ZÁZRAČNÁ BYLINA

25. 10. 2018

basil-932079_960_720.jpgBazalka to není jen skvělá chuť a vůně, tato bylinka má zajímavé účinky, které prospějí nejen zdraví, ale i kráse.

S čím vším nám může pomoci se dočtete v celém článku.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

HIPOTERAPIE

22. 10. 2018

autumn-2953910_960_720.jpgHipoterapie je fyzioterapeutická metoda, která působí na klienta prostřednictvím pohybových impulzů, vznikajících při koňské chůzi. Přenosem těchto impulzů přes koňský hřbet na klienta, který na koni sedí či zaujímá jinou, jeho možnostem odpovídající polohu (vleže na břiše, s oporou o předloktí atd.), dochází k oslovení centrálního nervového systému – mozku. Ten musí nejen zpracovat vjemy o změnách, které nastávají při kontaktu s pohybujícím se koňským hřbetem, ale i vyslat adekvátní rozkazy k tomu, aby organizmus reagoval správně a v rámci rovnovážných reakcí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POHYB NA ČERSTVÉM VZDUCHU JE K NEZAPLACENÍ

19. 10. 2018

family-2485714_960_720.jpgDopřávejte si hodně procházek do přírody, po horách a vůbec pohybu na čerstvém, čistém vzduchu – tomu se máloco vyrovná. Cykloturistika a lehké sporty jsou také velmi prospěšné. Těm opravdu fyzicky náročným sportovním disciplínám, neřku-li vrcholovému sportu nebo dokonce kulturistice, se ale raději vyhněte – vybírají si vysokou daň na zdraví a při časté nadměrné zátěži také tělo přichází o vzácné látkové rezervy. Naopak bez obav se můžete věnovat saunování i otužování, což je nejlepší přirozená prevence proti chřipce i nachlazení.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

3.PRAVIDLO DIGITÁLNÍHO DETOXU: MŮJ TELEFON JE ZTLUMENÝ

18. 10. 2018

mobile-616012_960_720.jpgSvůj telefon mám celý den ztlumený. Ano, opravdu je to tak. Mám puštěné pouze vibrace. Zaprvné nikdy nikde nikoho můj telefon neruší, a to ani mne. Zadruhé nejsem otrokem svého mobilu.. jakože když zvoní a nebo mi pípají všechny ty zprávy (denně jich dostávám více jak stovku) tak je přece jasné, že musím hned reagovat..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ESTROGENOVÁ DOMINANCE - PROBLÉM ZRALÝCH ŽEN

17. 10. 2018

woman-3613722_960_720.jpgChronický stres a životní styl způsobující hromadění toxinů v prostředí působí jako houpačka a vede k estrogenové dominanci. Takže nejde jen o přirozený pokles hladiny estrogenů v souvislosti s věkem, nýbrž jde velmi často o další příčiny, které podporují dominanci jednoho ženského hormonu..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PSYCHIKA OVLIVŃUJE ZDRAVÍ VÍCE NEŽ LÉČEBNÉ LÁTKY

15. 10. 2018

cure-1006805_960_720.jpgOdborníci tvrdí, že až 70 procent všech tělesných obtíží má na svědomí psychika. Pokud se u člověka vyskytnou tělesné obtíže, duše tím volá o pomoc: trápení, nespokojenost a stres jsou pro organismus natolik zatěžující, že se s ním nedokáže vyrovnat jinak, než že odstartuje nějaký tělesný problém.  Aneb nečekaně silný vliv myšlenek na naše zdraví.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POŠKOZENÁ JÁTRA MOHOU MÍT I ABSTINENTI

14. 10. 2018

belly-3186730_960_720.jpgMnoho lidí si neuvědomí, že játrům škodí nejen alkohol. Jaterní cirhózu a další nemoci jater mohou mít i abstinenti. Podívejme se blíže na látky, které mohou vážně poškodit naše játra. a není jich málo.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NAKLÍČENÁ SEMÍNKA

11. 10. 2018

seed-945877_960_720.jpgPravidelná konzumace klíčků a výhonků napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a chrání před anemií. Zdravou svačinkou z klíčků pak pomáháte tělu k posílení srdce i nervů, pečujete o krásu své pokožky a chráníte kosti před řídnutím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ČEKANKA LÉČIVÁ BYLINA I NÁHRAŽKA KÁVY

9. 10. 2018

chicory-3567830_960_720.jpgUžívá se jako složka bylinných čajů na nemoci jater a žlučníku a na mírné bolesti při žlučových a ledvinových kamenech. Je mírně močopudná a trochu projímá, zároveň vyplavuje z organismu přebytečnou žluč, při otravách jater působí jako protijed. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se též jako doplněk do čajových směsí při cukrovce. Doporučuje se i lidem, kteří mají velmi citlivý žaludek nebo trpí žaludečními vředy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PRO LEPŠÍ SPÁNEK - ČAJ Z BANÁNU A SKOŘICE

3. 10. 2018

tea-time-3240766_960_720.jpgV dnešní uspěchané době plné stresu alespoň jednou za život každý z nás zažil problémy se spánkem. Na kvalitu našeho spánku má vliv spousta faktorů včetně elektromagnetických vlivů, které vysílají například mobilní telefony či počítače.

 

Po odvaru z banánu budete spát doslova jako nemluvně. Za vše může tryptofan, látka, která je klíčová pro tvorbu serotoninu – to je ta chemikálie, kterou tělo potřebuje, aby nepropadalo depresím a člověk dobře spal.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

1. PRAVIDLO DIGITÁLNÍHO DETOXU: TELEFON PRO MNE PŘI JÍDLE NEEXISTUJE

30. 9. 2018

mobil-bag-1565402_960_720.jpg

Telefon při jídle nechávám schovaný, v podstatě pro mne vůbec v té chvíli neexistuje. Tohle pravidlo jsem zavedla i u své dcerky. 

Během večeře s přáteli může všichni odložit telefon doprostřed stolu, přičemž kdo po něm natáhne ruku jako první, ať zaplatí nějakou "daň" – doleje čaj, přinese další dobroty z kuchyně nebo třeba po jídle uklidí nádobí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ SMRKOVÝ SIRUP

22. 9. 2018

img_20180922_121841.jpgSmrkový sirup je výborný na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu,rozpouští hleny,zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach,podporuje prokrvení kůže. Tenhle přírodní zázrak lehce nahradí všechny ty drahé přípravky z lékárny. Udělat si ho doma můžete  i vy, recept najdete v článku. U nás doma je už zaděláno :-)

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA

KRYOTERAPIE - LÉČBA CHLADEM

6. 9. 2018

snowflake-1245748_960_720--1-.jpgKryoterapie je léčba chladem. Jedná se o moderní rehabilitačně-léčebný postup, který má širokou indikační škálu. Lokální kryoterapie je aplikace mrazu či chladu místně (užití především v kožním lékařství či revmatologii), celková kryoterapie je působení chladu na celé tělo po dobu několika málo minut ve speciálních kabinách.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZDRAVÉ SVAČINY PRO DĚTI DO ŠKOLY

3. 9. 2018

sandwich-1489262_960_720--1-.jpgTak dnes se zase roztáčí ten známý kolotoč. Děti jdou do školy. A na rodiče připadne kreativní úkol, aby na ně každé ráno čekala zdravá, kvalitní a hlavně zajímavá svačinka.

První věc, kterou je potřeba zdůraznit je, že téměř jakákoliv svačina, kterou dítěti doma připravíte, je zdravější než ta, kterou si koupí, když mu dáte peníze, ať si něco koupí cestou do školy. Většina dětí totiž skončí u sladkého pečiva typu koblihy, šátečky nebo třeba u komerčních baget, sladkých limonád apod. Co má tedy obsahovat správná svačina do školy na každý den? 

 
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PŘESLIČKA ROLNÍ MÁ LÉČIVÉ ÚČINKY

27. 8. 2018

horsetail-2363838_960_720.jpgPřesliční rolní by měla účinkovat při kataru průdušek a angíně, a to jako kloktadlo. Podílí se také na zdraví žaludku a cév. Celkově pak prospívá kardiovaskulárnímu systému. V mnoha ohledech se může osvědčit i během krvácení. Uklidňuje totiž překrvenou sliznici, účinkuje při vykašlávání krve, krvácení z nosu i silném menstruačním krvácení. Pomoci může dokonce při tuberkulóze.

Dejte si pozor při sběru. Jiné podobné druhy přesliček jsou jedovaté – přeslička mokřadní, přeslička lesní nebo přeslička bahenní jsou JEDOVATÉ. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ŠRUCHA - PLEVEL, KTERÝ SNIŽUJE HOREČKU I CHOLESTEROL

25. 8. 2018

portulaca-oleracea-855543_960_720.jpgPokud poznáte šruchu, přestanete kupovat předražené potravinové doplňky. Šrucha zelná totiž obsahuje velmi mnoho vitaminů a minerálů zdraví prospěšných. Obsahuje vitamin C, E, B1, B2, B3 a provitamin A, fosfor, vápník, zinek, hořčík, železo a dokonce i koenzym Q10. Má podstatně více omega-3 mastných kyselin než jakákoliv jiná listová zelenina.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JEDNODUCHÝ TRIK JAK SI DOMA OBOHATIT DROŽDÍ O NEZBYTNÝ VITAMIN D

22. 8. 2018

dough-3082589_960_720.jpgDroždí může být zdrojem vitamínu D. Ale ne bez záření. Droždí je výrobek z kvasnic, tedy hub, a samo o sobě vitamín D neobsahuje. Řada populárních článků na internetu uvádí, že je tato potravina výborným zdrojem jednak vitamínů skupiny B, ale také vitamínu D. To ale není pravda, pokud se nejedná o droždí ošetřené UVB zářením, což se standardně při jeho výrobě (zatím) neděje. Aneb proč dát během domácího vaření droždí na sluníčko. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OTOKY Z HORKA A PŘI CESTOVÁNÍ MOHOU SIGNALIZOVAT NEMOC SRDCE

17. 8. 2018

heart-2280933_960_720.jpgJsou nepříjemné a neestetické; co hůře, mohou být známkou zdravotních problémů s dlouhodobými důsledky. Řeč je o otocích dolních končetin, břicha nebo dokonce plic. Právě ty jsou jedněmi z typických příznaků chronického srdečního selhání, kterým trpí minimálně 15 milionů Evropanů a do života vstoupí každému pátému nad 40 let.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VINCENTKA - VÝJIMEČNÁ MINERÁLNÍ VODA

13. 8. 2018

vincentka.jpgVincentka svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a prvků umožňuje rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, žaludku a střevech. Vincentka je doporučována k pitným a inhalačním kúrám při onemocnění cest dýchacích, hlasivek, při chorobách látkové výměny, vředové choroby žaludku, dvanácterníku a jejich pooperačních stavech, cukrovce, chronickém zánětu slinivky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZAŘIĎTE SI DOSTATEK JODU VE STRAVĚ

11. 8. 2018

sushi-354628_960_720.jpgJód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj těla. Přibližně 60 % jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví hraje velmi důležitou roli pro zachování správné funkce štítné žlázy, která vylučuje důležité hormony, které řídí základní metabolické funkce těla. Máte ho dostatek?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ VÝROBA MOZZARELLY

9. 8. 2018

mozarella-2120164_960_720.jpgA co si takhle v těchto letních dnech udělat domácí mozzarellu, která k lehkému rajčatovému salátu dodá ještě vytříbenější chuť? 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0