Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

person-2248567_960_720.jpg

 

"Všechny nemoci začínají v žaludku."  Hippokratés

 

Příspěvky

HUMMUS

1. 5. 2013

hummus-1058000_960_720.jpgHummus je studený pokrm, kaše z rozmačkané uvařené cizrn\ smíchané se sezamovou pastou (tahini), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.  Hummus má velký obsah železavitamínu Ckyseliny listové a vitamínu B6. Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny, což je zároveň dobře doplněno methioninem obsaženým v sezamu v tahini. Hummus má své uplatnění ve vegetariánské a veganské kuchyni, kde při konzumaci s chlebem může sloužit jako celkový zdroj proteinů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DIETA PŘI PRŮJMECH

1. 5. 2013

Příčina průjmu a gastroenteritidy bývá často infekční, někdy pouze funkční. Příčiny jsou někdy kombinované, např. u cestovatelských průjmů. Významné jsou vlivy psychiky, osmotické vlivy (např. fruktóza, sorbitol). Příčinou průjmu může být i malabsorpce.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZELENÁ KÁVA

1. 5. 2013

coffee-2992598_960_720.jpgZelená káva obsahuje cenné fenoly, rostlinné látky, které jsou pro váš organizmus nesmírně důležité. Fenoly mají vliv na váš krevní oběh, činnost srdce, cévní oběh a správné trávení. Nejcennější je ale kyselina chlorogenová. Čím je káva kvalitnější, tím vyšší je v ní podíl této kyseliny. Tradiční káva obsahuje 3 – 6% této kyseliny, zatímco zelená káva 39%.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

UPILA SE K SMRTI COCA COLOU

1. 4. 2013

coca-cola-2099000_960_720.jpgVyšetřování smrti třicetileté Natashi Harrisové z Nového Zélandu potvrdilo, že jedním z faktorů úmrtí byla její závislost na pití Coca-Coly. Podle koronera žena zemřela v roce 2010 na selhání srdce, které bylo způsobeno také nadměrnými dávkami kofeinu. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POLENTA - ITALSKÁ TRADICE

1. 4. 2013

main-course-1866133_960_720.jpgPolenta je slaná kaše z kukuřičné krupice, nedílná součást italské kuchyně, která si vás omotá kolem prstu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VÝŽIVA (DIETA) PŘI KRÁTKÉM STŘEVU

1. 4. 2013

Při úrazech a operacích někdy dochází k takové ztrátě (zkrácení) tenkého střeva, že není schopno plnit své funkce. Potrava prochází zbývající částí střeva rychle a nestačí se strávit, natož vstřebat

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

STŘEVNÍ ZÁNĚTY A VÝŽIVA

1. 3. 2013

Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. Důležité je zvýšení přívodu přirozených živin v celé dostupné šíři. Jakmile to stav pacienta dovolí, je vhodné omezit nepodstatné dietní restrikce a řídit se individuální snášenlivostí pacienta. Také lákavá úprava stravy povzbuzující ke konzumaci je vhodná vzhledem k přítomnému nechutenství a strachu (bolesti břicha, průjmy) pacienta jíst.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ SÝR

1. 3. 2013

cheese-2829034_960_720.jpgSýry se kdysi běžně připravovaly doma, dnes přibývá lidí, kteří si čas od času obohatí jídelníček vlastnoručním výrobkem. Zkusíte to také? Pro začátek si připravte jednoduchý čerstvý sýr, poté si troufněte na složitější.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NA CO NEZAPOMENOUT V DĚTSKÉM JÍDELNÍČKU?

1. 3. 2013

Nepátrejte po jídelníčcích psaných dětem na míru. Nic takového vám žádný rozumný lékař nedoporučí - cílem totiž je, aby se děti naučily jíst pravidelně a přiměřeně, nikoli aby si počítaly každý kilojoul. V žádném případě na dětský talíř nepatří tučné a kořeněné masité pokrmy, K přípravě nepoužíváme kořenící směsi s glutamátem sodným. Maso nemusí mít děti každý den. Jídelníček by měl být co nejpestřejší a z bohaté nabídky dalších surovin (zeleniny, těstovin, luštěnin a obilovin) můžeme připravit velmi zajímavá a chutná jídla.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KOBYLÍ MLÉKO

1. 2. 2013

milk-1914462_960_720.jpgKobylí mléko je přírodním zdrojem látek s harmonizačními a regeneračními účinky. Díky vysokému obsahu imunoglobulinů, lysozymu, specifických proteinů, vitamínů a minerálních látek posiluje především obranyschopnost organismu. Proteiny kobylího mléka (albuminy, globuliny, imunoglobuliny, lysozym a aglutiny) mají výrazné bakteriostatické účinky a mobilizují obranyschopnost organismu. 

 

Složení kobylího mléka je velice odlišné od složení mléka kravského, je však velmi podobné lidskému mateřskému mléku. Jeho podobnost je nejvýznamnější v obsahu IgA (specifickém imunogloubulinu) a lysozymu, látek důležitých pro správnou funkci vlastních obranných mechanismů organismu. Kobylí mléko obsahuje také vysoké množství esenciálních mastných kyselin - kyseliny linolové, linolenové a arachidonové, které zvyšují odolnost organismu proti infekcím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ HOUSTIČKY

1. 2. 2013

sandwich-451403_960_720.jpgDomácí housky či rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK NATO, ABY DĚTI CHTĚLY JÍST ZDRAVĚ

1. 2. 2013

Všichni chceme pro své děti to nejlepší, jak to ale udělat, když si vaše dítko postaví hlavu? Jak děti naučit jíst zdravě a předejít tak nadváze a dalším komplikacím?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VÝŽIVA DIABETIKŮ

1. 1. 2013

Cukrovka (diabetes mellitus) je v posledních letech výrazně rostoucím celospolečenským problémem, hlavně ve vyspělých zemích. V ČR trpí cukrovkou asi 750 000 pacientů (což je každý 13!) a nárůst cukrovky 2. typu vede k její označení za epidemii.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ CHLÉB

1. 1. 2013

bread-2193537_960_720.jpgČerstvý chléb s křupavou kůrkou? Domácí pečení se v posledních letech hodně rozmohlo v řadě českých domácností. Ještě jste váhali, jestli se v domácích podmínkách pustit do chleba? Určitě to zvládnete. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TŘEZALKOVÝ OLEJ

1. 1. 2013

Třezalkový olej se využívá pro své čistící, antiseptické a protizánětlivé účinky. Je vhodný pro ošetření spálené pokožky po nadměrném slunění, k ošetření naraženin, zanícených ran a pohmoždenin, uvolňuje svalové a energetické blokády. Má povzbuzující účinky při depresích a nervových potížích a používá se jako podpůrný prostředek při hormonální nerovnováze a snížené vitalitě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VÝŽIVA SENIORŮ

1. 12. 2012

Výživa seniorů se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisí se zdravotním stavem starších lidí.  Její důležitost by si měl uvědomit každý, kdo přichází se starším člověkem do styku – zdravotník, sociální pracovník i příbuzný.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

1. 12. 2012

rakytnik-sea-buckthorn-1720055_960_720.jpgRakytníkový olej je multiminerální preparát s maximální vstřebatelností, který je bohatým zdrojem vitamínů ze skupiny A, C, E, K, B1, B2, B6, P, kyseliny listové, organických kyselin, karotenoidů, cukrů, tříslovin a mnoha minerálních solí. Je vhodným doplňkem výživy při avitaminóze, působí podpůrně při infekčních chorobách a v období rekonvalescence.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SLADIDLO XYLITOL VE ŽVÝKAČKÁCH

1. 12. 2012

chewing-gum-115163_960_720.jpgXylitol se extrahuje z břízy, malin, švestek a kukuřice. Vyrábí se hlavně v Číně.

Sladivost xylitolu je přibližně stejná jako sladivost cukru, avšak xylitol dodává přibližně o 40 % méně energie než cukr. Xylitol je příznivý pro zuby. Působí preventivně proti vzniku zubního kazu. Nejnovější výzkumy potvrzují, že má vliv na snížení zubního plaku, neboť přitahuje nežádoucí mikroorganismy a pak je nechává "vyhladovět", což umožňuje, aby došlo v ústech k remineralizaci poškozených zubů. U psů může xylitol způsobovat vážné, až život ohrožující problémy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POMERANČOVÉ ŘEZY

1. 11. 2012

dessert-398966_960_720.jpgVýborný dezert, který chutná vážně božsky. Vždy, když ho udělám, tak celý pekáč zmizí během jednoho odpoledne. Tenhle úžasný recept mne inspiroval na jedom ženském serveru a od té doby ho moc ráda peču.Postup na jeho přípravu naleznete níže, jde skutečně o famozní záležitost. Dobrou chuť.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SUKRALOZA -SPLENDA (E955)

1. 11. 2012

candy-967743_960_720.jpgJedná se o nízkokalorické sladidlo, které se používá do potravin a nápojů. Sukralózu možná mnozí znají pod značkou E955. Je to méně kaloričtější varianta cukru, je více než 500krát sladší. Experti, kteří kritizují schválení sukralozy jako bezpečného umělého sladidla však říkají, že se Splenda (sukraloza) podobá více toxickému DDT než cukru.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 3

PŮSTEM KE ZDRAVÍ

1. 11. 2012

mineral-water-1532300_960_720.jpgKdo se vědomě postí a jídlo nechá na nějakou chvíli být, dovolí své duši, aby se trochu uvolnila ze sevření těla a byla volnější, více si vědoma sama sebe. Člověk pak pochopí, že méně je více.. osobně si párkrát do roka 1-2 očistné dny s radostí naordinuji. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

PANGAMIN

3. 10. 2012

pangamin.jpgPod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ACESULFAM K (E 950)

1. 10. 2012

acetsulfan.jpgJedná se o bílé krystalické sladidlo a zvýrazňovač chuti. Je cca 200x sladší než cukr, má jemně nahořklou chuť, která je potlačena kombinací s dalšími sladidly. Má schopnost zvýrazňovat sladivost dalších syntetických sladidel. Nemá žádné kalorie. Vyznačuje se dlouhou trvanlivostí a odolností vůči vysokým teplotám, je rozpustné ve vodě. Písmeno K symbolizuje chemický prvek draslík.Jedná se o zdraví škodlivé éčko resp.přísadu, při zahřátí z něho unikají toxické páry.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZELNÁ PLACKA

1. 10. 2012

potato-pancakes-544701_960_720.jpgZELNÁ PLACKA je pokrm připravovaný z kysaného zelí mouky, tuku a dalších surovin. Je charakteristický zelnou chutí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PÁRKY = KATASTROFA OBSAHUJÍCÍ IZOLAČNÍ PĚNY

1. 10. 2012

sausage-2127682_960_720.jpgI přes neustálé varování odborníků na výživu, že „uzeniny po česku" patří k nejhorším potravinám vůbec,  se lidé v ČR svých zvyků nevzdávají a patří k jejich největším konzumentům na světě. Je to nejspíš i  důvod smutného rekordu ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Další výzkumy prokázaly také spojitost uzenin a nádorů močového měchýře a dokonce i plic.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KOMBUCHA

3. 9. 2012

kombucha-1074594_960_720.jpgKombucha nebo-li "lišejník" žijící v oslazeném čaji tvořící kvasný nápoj v němž kultury kvasinek přirozeně tvoří biologicky účinné a pro tělo prospěšné látky.

Obsahuje mnoho rozmanitých látek (řasy, kvasinky, různé kyseliny včetně mléčné a vitamíny). Na světě, zejména na dálném východě, je vyžívána pro léčebné i jiné účely již po staletí. Kombucha původně pochází z asijské části Ruska a její účinky jsou na vědeckém poli zkoumány již od roku 1852

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ŠPENÁT PĚTKRÁT JINAK

1. 9. 2012

spinach-1665396_960_720.jpgZ dětství si jej určitě pamatujete jako oblíbenou zeleninu Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla zdecimovat jeho nepřátele. A není se čemu divit! Špenát je bohatý na železo, které hraje zásadní roli ve zdravé funkci červených krvinek, pomáhá obnovit energii a zvýšit vitalitu. Zároveň je víc než jakákoliv jiná zelenina plný vitaminu K, který je důležitý pro zdraví kostí. Tělu dodá i vitaminy A a C, kyselinu listovou a hořčík.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

MASOVÁ SMĚS V LILKU

1. 8. 2012

eggplant-1707629_960_720.jpgLilek neboli baklažán si fantasticky rozumí s česnekem a bylinkami, jako je oregano, petržel a koriandr. Podlouhlé plody v barvě černofialové, bílé nebo sytě fialové mají neutrální chuť a konzistenci jako houba. A stejně dobře do sebe nasávají jiné chutě, takže je můžete proměnit v lahůdku přesně podle svého vkusu. Inspirujte se mým receptem:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SYROVÁ STRAVA - VITARIÁNSTVÍ

1. 8. 2012

breakfast-21707_960_720.jpgVitariánství je výživový směr založený na přijímání výhradně tepelně neupravených, živých potravin rostlinného původu, mezi než patří zeleninaovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny. Za vitariány se mnohdy mylně označují i tací, kdož pijí syrové mléko a mléčné výrobky převážně z kozího nebo ovčího mléka. Často se vitariánsky stravují v teplém ročním období i nevitariáni.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

ZAPEČENÝ LILEK

1. 7. 2012

vegetables-2726800_960_720.jpgLilek čili baklažán je zelenina, z níž lze v kuchyni vykouzlit opravdu lahodné pokrmy. A zároveň i zdravé – je totiž cenným zdrojem vitamínů i minerálů, obsahuje málo kalorií, pomáhá snižovat cholesterol a je považován i za afrodisiakum.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0