Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

person-2248567_960_720.jpg

 

"Všechny nemoci začínají v žaludku."  Hippokratés

 

Příspěvky

STÉVIE NENÍ SCHVÁLENA PRO DĚTI

14. 1. 2018

stevia-1024647_960_720.jpgStévie má na první pohled všechna možná pozitiva, která si jen lze představit. A to včetně toho, že jde o sladidlo izolované z přírodního zdroje, tedy z rostliny stévie sladké .Další výbornou vlastností stévie je skutečnost, že nepřispívá k tvorbě zubního kazu (proto se přidává do žvýkaček a nápojů), nezvyšuje hladinu krevního cukru, takže je vhodná pro diabetiky, a ještě k tomu všemu má nízkou energetickou hodnotu. Nic ale není černé nebo bílé. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZÁZRAČNÉ SMOOTHIE Z ČERVENÉ ŘEPY

9. 1. 2018

fruit-925202_960_720.jpgKonzumací červené řepy do těla dostaneme spousty vitamínů a minerálů. Červená řepa obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek. Díky vysokému obsahu vitamínů C a E je pro tělo její častá konzumace výborná pro celkový imunitní systém. Podporuje kardiovaskulární systém – její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KAMARÁDÍ MOJE TĚLO S LEPKEM?

7. 1. 2018

gluten-wheat-995055_960_720.pngVíce jak  55 nemocí je nějakým způsobem spojeno s příjmem lepku ( odborně označovaný jako  GLUTEN – NESTRAVITELNÝ GLYKOPROTEIN- obsahuje ho většina rodu trávovitých – pšenice, ječmen, žito, oves.. ).

Přitom 99% lidí , kteří mají citlivost na lepek, zůstává nediagnostikováno. Pokud máte podezření, že byste do této skupiny lidí, kteří špatně tráví lepek, mohli patřit, pak čtěte dál.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PŘÍPRAVA DOMÁCÍHO MÁSLA

3. 1. 2018

butter-1277088_960_720.jpgDomácí máslo se vzhledem k cenám másla v obchodech stalo poslední dobou velkým tématem. Pokud si chcete na výrobu másla udělat vlastní názor a případně si ho vyzkoušet, mám pro vás kompletní návod se všemi výhodami a nevýhodami, které ho doprovázejí. My si doma máslo připravujeme, a co vy?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA

I SÁDLO MŮŽE BÝT ZDRAVÉ

1. 1. 2018

sadlo-lard-bread-1263786_960_720.jpgNení to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy? Celá desetiletí nám vědci a výživoví poradci tloukli do hlavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu. V důsledku vysokého cholesterolu vzniká kornatění tepen (ateroskleróza). Následně roste riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dnes vědci tvrdí, že všechno je jinak – přesně obráceně. V rozumném množství totiž sádlo srdci prospívá.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LÉČIVÉ KURKUMA LATTE

29. 12. 2017

kurkuma-latte.jpgSlyšeli jste už o tomto zázraku? Jedná se o lahodný nápoj z kurkumy a mléka, který bývá označován díky svým účinkům a zlatavé barvě jako „zlaté mléko“. Osobně si ho nejvíce užívám ve večerních hodinách, kdy už mám vše hotovo a chystám se pomalu spát. Nápoj se doporučuje konzumovat právě v této době, jelikož večer má údajně největší efekt na lidský organismus. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JÍST JAKO V DOBĚ KAMENNÉ

21. 12. 2017

breakfast-1058726_960_720.jpgPaleolitická strava je jedna z nejzajímavějších diet posledních let. Ačkoliv je to nový druh stravování, je založena na stravovacích návycích našich nejstarších předků, "lovců-sběračů" z období paleolitu, což bylo vůbec nejdelší období v lidských dějinách. Paleolitičtí lidé se živili lovem divokých zvířat (ryby, ptáci, koně, jeleni, lesní sloni, bizoni a jiní tuři) a sběrem jedlých rostlin (zrna různých druhů, kořínky, plody, ale také vejce, hmyz a malí plazi).
 
Filozofie paleo diety je v podstatě velmi jednoduchá: konzumovat potraviny, pro které bylo lidské tělo vyvinuto.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PROČ PÍT KEFÍR

1. 12. 2017

milk-can-1990088_960_720.jpgKEFÍR PIJEME DENNĚ.. beru ho sebou také jako osvěžení na procházky či výlety. Je obecně známo, že imunitní systém je v takové kondici, v jaké je vaše zažívání a hlavně vaše střevní mikroflóra. Nápoj z kefíru zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus, produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky.  A to je přesně to, co naše bříško potřebuje.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DÝŃOVÁ POLÉVKA

1. 10. 2017

pumpkin-soup-2886322_960_720.jpgPodzim je časem dýní. Na lidský organismus má tato zelenina velmi blahodárné účinky a pomáhá i zhubnout. Dýně je pro naše zdraví malý zázrak. Z 90 procent dýni tvoří voda, takže je vhodná i k uhašení žízně. Zbytek je vláknina, která napomáhá trávení a očistě organismu. To nejdůležitější na dýni jsou ale látky, které obsahuje - je to celá paleta vitamínů, především vitamín C, B1 a B2. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZPESTŘETE SI JÍDELNÍČEK S TOFU

21. 7. 2017

tofu-597229_960_720.jpgVelmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh. Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je tedy ryze rostlinného původu, a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejí, a nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NAKUPUJTE JÍDLO S ROZMYSLEM

10. 4. 2017

crust-roast-3041399_960_720.jpgMožná jste v situaci, kdy nemáte peněz nazbyt, což se odráží i na kvalitě nakupovaných potravin. Osobně si myslím, že je to spíše otázkou správně nastavených priorit. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SKOŘICOVÝ OLEJ

2. 4. 2017

cinnamon-stick-514243_960_720.jpgSkořice je neuvěřitelně populární koření. Mnozí si však neuvědomují, že ve formě oleje má neuvěřitelné zdravotní výhody. Skořicový olej vlastní velmi dobré antiseptické, antibiotické, analgetické a afrodiziakální vlastnosti. Tento éterický olej má čistící účinky na krev a také pomáhá v prevenci a léčbě akné.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

RECEPT NA VÝBORNÉ BAZALKOVÉ PESTO

14. 4. 2016

pesto-2152234_960_720.jpgJak na VÝTEČNÉ BAZALKOVÉ PESTO, které zůstane stále zelené a nebude ho nikdy dost, se dozvíte právě zde:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POZOR NA BABY KAROTKU

8. 4. 2016

vegetables-3026742_960_720.jpgVěděli jste, že Baby karotka je sice perfektně tvarovaná, oloupaná a bez tvrdého konce. Jde však o zbytky z poškozených, zlomených nebo jinak nevzhledných mrkví. Mrkev, která je upravena do známých tvarů, je pak ponořena do chlórové lázně, aby se očistila a získala zářivě oranžovou barvu. Chcete vědět více?  Tak čtěte:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

RAW PRO ZAČÁTEČNÍKY

1. 4. 2016

fit-1905733_960_720.jpgŽivá strava (v angl. raw food) je plnohodnotný koncept stravování a životní styl, někdy nazývaný také vitariánství. Zjednodušeně řečeno se potraviny konzumují v co nejpřirozenějším, „nejpřírodnějším“ stavu. Jídelníček tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semena. Při 100% živé stravě se nepojídají žádné živočišné produkty, je to tedy strava veganská a z velké části i bezlepková. Živá strava (v angl. raw food) je plnohodnotný koncept stravování a životní styl, někdy nazývaný také vitariánství. Zjednodušeně řečeno se potraviny konzumují v co nejpřirozenějším, „nejpřírodnějším“ stavu. Jídelníček tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semena. Při 100% živé stravě se nepojídají žádné živočišné produkty, je to tedy strava veganská a z velké části i bezlepková. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MÝTY OKOLO ŘEPKOVÉHO OLEJE

26. 3. 2016

field-of-rapeseeds-1382772_960_720.jpgNejpěstovanější olejnina u nás - řepka olejná - v době svého kvetení nepřehlédnutelná dominanta naší krajiny. U našich západních sousedů nejoblíbenější olej. V českých kuchyních spíše výjimka. O olejích a tucích obecně přetrvává v našem povědomí celá řada mýtů. Pojďme se zaměřit na ty, které nám možná brání ocenit toto naše tekuté zlato.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ŽIVÁ STRAVA UZDRAVUJE

25. 3. 2016

salad-1672505_960_720.jpgNáš přístup ke zdraví prochází v současné době revolučními změnami. Vděčíme za to mimo jiné prvním odvážlivcům, kteří do svého jídelníčku zařadili syrové potraviny rostlinného původu, které vždy přispějí ke zlepšení kvality života.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BULGUR - dejte mu šanci

1. 3. 2016

couscous-salad-2790796_960_720.jpgČeši už vzali na milost kuskus i luštěniny, bulgur se však na jídelních stolech stále objevuje spíše sporadicky. Zkuste dát téhle příloze šanci. Bulgur není drahý, není náročný na přípravu a navíc chutná skvěle. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ŠPALDA - budiž pochválena

1. 2. 2016

cereals-1711833_960_720.jpgMnoho lidí  dosud neví, co si představit pod pojmem špalda. Pokud nenavštěvujete prodejny zdravé výživy, možná netušíte, jaký význam ukrývá toto staročeské slovo. Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je výjimečná svým složením i zajímavou ořechovou chutí. Obsahuje vysoký podíl bílkovin (17 %), kvalitní tuk s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (2,5 %), sacharidy (68 %), minerály (hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek) a vitamíny především skupiny B. Výrobky ze špaldy: celozrnná mouka, kernotto, bulgur...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POHANKA - zapomenutý lék

1. 1. 2016

groats-1459940_960_720.jpgPohanka je velice prospěšná lidskému organismu, proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem na nejrůznější vitamíny a minerální látky. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Pohanka je také významná krmná a medonosná rostlina.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

SOJA NENÍ ZDRAVÁ POTRAVINA

1. 9. 2015

soybean-2760711_960_720.jpgBěhem několika posledních let byla soja ceněna jako potravina se zázračnými účinky na zdraví. Ale opak je pravdou. Sója může způsobovat leukémii, různé formy rakoviny, diabetu 1.typu, onemocnění štítné žlázy i erektivní dysfunkce.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

STŘEDOMOŘSKÁ KUCHYNĚ

1. 8. 2015

collage-1574067_960_720.jpgKaždý správný Čech zřejmě holduje české kuchyni. A výsledky jsou jasné: cholesterol, nadváha a celková tělesná nepohoda. A zkusili jste už "přepnout" na středomořskou kuchyni? Umožňuje pestré a zdravé stravování. Prospívá zdraví i kráse. Neobsahuje potraviny, které by byly špatné a finančně je srovnatelná s českou kuchyní.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MED PRO KRÁSU I ZDRAVÍ

31. 3. 2015

honey-1006972_960_720.jpgMed je jednou z nejsilnějších přírodních hydratačních látek. Obsahuje inhibiny, které působí proti růstu bakterií a činí z medu významné antiseptikum. Med aplikovaný na drobné popáleniny, říznutí či odřeniny pomáhá odlučovat odumřelou tkáň. V medu dále nalezneme minerály, vitamíny skupiny B,C,D,E a flavonoidy, které pomáhají chránit pleť před účinkem škodlivých volných radikálů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DO KOUPELE S KONOPNÝM OLEJEM

31. 1. 2015

konopny-olej.jpgKonopný olej je jedním z nejcennějších olejů rostlinného původu, obsahuje až 80 % nenasycených mastných kyselin, které lidský organismus potřebuje k běžnému správnému fungování. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZELENINA Z MARKETU NENÍ K JÍDLU

1. 1. 2015

vegetables-landscape-2943500_960_720.jpgVětšina zeleniny, která je na pultech supermarketů, pochází z Almerie ve Španělsku. Tato oblast, dříve chudá, je nyní zeleninovou fabrikou Evropy. Vše, co se tu vyrábí, se pro supermarkety rovnou balí a expeduje. Ze satelitu Almerie vypadá, jako bílý flek od moře až k horám. Od hektarů fólií se odráží slunce až oslepuje. Záměrně mluvím o výrobě, protože zdejší zelenina nikdy neviděla půdu, která by jí dala chuť. Rostliny jsou pěstovány na zcela neutrálním vulkanickém substrátu, vodu a hnojivo dostanou hadičkou v odměřeném množství po sepnutí senzoru.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NA ŠPATNÉ JÍDLO DOJEDEME

1. 12. 2014

 buffet-2953875_960_720.jpgEvropské civilizaci podle prognostiků hrozí v budoucnu zánik v důsledku stárnutí a vymírání populace. Teď k tomu přibude i další důvod. Jsme jediná společnost na světě, která se dobrovolně hodlá otrávit vlastními škodlivými potravinami. Asi je to tím, že nejsme ve starém Římě a nemáme koloseum, abychom šiditele potravin a pančovatele vín předhodili lvům.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ VAŘENÍ PIVA

1. 11. 2014

beer-2695358_960_720.jpgPivo vznikne tak, že ze sladu vyluhované cukry se povaří s chmelem, kvasnice z těchto cukrů vytvoří alkohol a vykvašený nápoj pak ještě několik týdnů zraje. Tedy žádná velká věda, zkuste to také!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LEVNÉ NÁJEMNÉ PRO PRODEJ ZDRAVÉHO JÍDLA VE ŠKOLÁCH

5. 10. 2014

shopping-2613984_960_720.jpgZvýhodněnou sazbu získají ti, kteří budou zajišťovat prodej potravin a nápojů podle doporučení ministerstva zdravotnictví a nabídnou sortiment v souladu se zásadami zdravé výživy,

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PETRŽEL

1. 9. 2014

parsley-261039_960_720.jpgPetržel obsahuje velké množství beta karotenu, vitaminy B a C a kyselinu listovou. Významnou účinnou látkou jsou silice, jejichž hlavní součástí je apiol, dále terpeny, felandren, cymol a pinen, z flavonoidů pak apiin a polyacetylen. Petržel je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, manganu, železa, hořčíku a chloru. Významnými antioxidanty jsou flavonoid luteolin a organická sloučenina myristicin.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POKLES KREVNÍHO TLAKU Z JÍDLA

1. 9. 2014

thanksgiving-347306_960_720.jpgCítíte někdy po jídle závrať? Pokud ano, můžete trpět tzv. postprandiální hypotenzí, která postihuje až třetinu dospělých mužů a žen. Volně přeloženo to znamená nízký tlak vyskytující se po jídle.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0