Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

váš osobní průvodce TRANSFORMACE

 

Příspěvky

HUDBA UZDRAVUJE

1. 3. 2015

manhattan-1674404_960_720.jpgMyšlenka, že hudba může být klíčem k léčení mysli i těla, se táhne západní kulturou celá tisíciletí. Muzikoterapie – léčba hudbou, hlasem a zvukem – je vlastně nejstarší holistickou disciplínou. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK ZESVĚTLIT STAŘECKÉ SKVRNY?

28. 2. 2015

face-2722712_960_720.jpgChcete vypadat lépe? Začněte u své pokožky. Nebudu zde psát o kosmetických produktech, toho je plný internet. Poradím vám spíše to, jak zlepši svou pleť pomocí surovin, které máte běžně doma.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEDOSTATEK SLUNEČNÍHO SVITU OVLIVŇUJE RAKOVINU

1. 2. 2015

people-summer-garden-sitting-large.jpgDvěma nejvýznamnějším rakovinným zabijákům Čechů, kolorektálnímu karcinomu a rakovině plic, zřejmě výrazně napomáhá dlouhodobý nedostatek vitamínu D. Studie plzeňských lékařů ukazuje, že Češi trpící různými typy rakovin vykazují výrazně častěji nedostatek tohoto vitamínu než ti, kteří rakovinu nemají.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

DO KOUPELE S KONOPNÝM OLEJEM

31. 1. 2015

konopny-olej.jpgKonopný olej je jedním z nejcennějších olejů rostlinného původu, obsahuje až 80 % nenasycených mastných kyselin, které lidský organismus potřebuje k běžnému správnému fungování. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZELENINA Z MARKETU NENÍ K JÍDLU

1. 1. 2015

vegetables-landscape-2943500_960_720.jpgVětšina zeleniny, která je na pultech supermarketů, pochází z Almerie ve Španělsku. Tato oblast, dříve chudá, je nyní zeleninovou fabrikou Evropy. Vše, co se tu vyrábí, se pro supermarkety rovnou balí a expeduje. Ze satelitu Almerie vypadá, jako bílý flek od moře až k horám. Od hektarů fólií se odráží slunce až oslepuje. Záměrně mluvím o výrobě, protože zdejší zelenina nikdy neviděla půdu, která by jí dala chuť. Rostliny jsou pěstovány na zcela neutrálním vulkanickém substrátu, vodu a hnojivo dostanou hadičkou v odměřeném množství po sepnutí senzoru.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZDRAVOTNÍ MATRACE PRO KVALITNÍ SPÁNEK

1. 12. 2014

woman-2197947_960_720.jpgNa zdravotní matraci budete ležet nejen příjemně pohodlně, ale především v poloze, která bude zdravá pro vaši páteř, šíji, krk a hlavu. Se zdravotní matrací načerpáte dostatek sil, energie a budete zregenerovaní. Zdravotní matrace zaručují správnou tvrdost, prodyšnost a povrchovou úpravu a jsou odolné proti plísním a bakteriím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NA ŠPATNÉ JÍDLO DOJEDEME

1. 12. 2014

 buffet-2953875_960_720.jpgEvropské civilizaci podle prognostiků hrozí v budoucnu zánik v důsledku stárnutí a vymírání populace. Teď k tomu přibude i další důvod. Jsme jediná společnost na světě, která se dobrovolně hodlá otrávit vlastními škodlivými potravinami. Asi je to tím, že nejsme ve starém Římě a nemáme koloseum, abychom šiditele potravin a pančovatele vín předhodili lvům.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PÁRA LÉČÍ

1. 11. 2014

child-628969_960_720.jpgPříprava parní inhalace je jednoduchá.Do hrnce dejte vařit vodu.Vložte do ní bylinky případně pár kapek éterického oleje. Předkloňte se nad hrnec s vodou, přes hlavu si dejte ručník a vdechujte páru.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ VAŘENÍ PIVA

1. 11. 2014

beer-2695358_960_720.jpgPivo vznikne tak, že ze sladu vyluhované cukry se povaří s chmelem, kvasnice z těchto cukrů vytvoří alkohol a vykvašený nápoj pak ještě několik týdnů zraje. Tedy žádná velká věda, zkuste to také!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KOSMETIKA Z KONOPÍ

5. 10. 2014

konopna-kosmetika.jpgOlej z konopí buňky vyživuje, energeticky zásobuje, čistí a upravuje jejich hospodaření s vodou. Konopný olej napomáhá odstraňování odumřelých buněk a urychluje zdravé buněčné dělení.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PETRŽEL

1. 9. 2014

parsley-261039_960_720.jpgPetržel obsahuje velké množství beta karotenu, vitaminy B a C a kyselinu listovou. Významnou účinnou látkou jsou silice, jejichž hlavní součástí je apiol, dále terpeny, felandren, cymol a pinen, z flavonoidů pak apiin a polyacetylen. Petržel je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, manganu, železa, hořčíku a chloru. Významnými antioxidanty jsou flavonoid luteolin a organická sloučenina myristicin.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POKLES KREVNÍHO TLAKU Z JÍDLA

1. 9. 2014

thanksgiving-347306_960_720.jpgCítíte někdy po jídle závrať? Pokud ano, můžete trpět tzv. postprandiální hypotenzí, která postihuje až třetinu dospělých mužů a žen. Volně přeloženo to znamená nízký tlak vyskytující se po jídle.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZELENÁ ZELENINA ZLEPŠUJE IMUNITU

1. 9. 2014

vegetables-752153_960_720.jpgZelená zelenina chrání tělo před patogenními bakterie. Přidání listové (tj. zelené) zeleniny do jídelníčku má rozhodující vliv na růst imunitních buněk, které udržují střeva v dobré kondici. mi – takový je závěr australských vědců z Ústavu molekulární imunologie.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ SYREK

1. 8. 2014

 cheese-159788_1280.png Doma vyrobený sýr, v minulosti nesměl chybět na žádném stole.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PROBLEMATIKA RAFINOVANÝCH POTRAVIN

1. 8. 2014

colorful-doodle-3042582_960_720.jpgRafinované potraviny oslabují slinivku, což vede k hypoglykémii. Tento stav nastává ve chvíli, kdy slinivka není schopna udržovat ná­ležitou hladinu krevního cukru. Vysoce zpracované potraviny totiž do krevního řečiště uvolňují cukr mnohem rychleji, než se s ním tělo dokáže vypořádat. Prudké zvýšení hladiny cukru v krvi stimuluje slinivku k intenzivní tvorbě inzulinu, který hladinu krevního cuk­ru prudce srazí. Výsledkem je nedostatek energie, který člověka nutí jist další cukr, aby se hladina krevního cukru znovu zvýšila, a tím se začarovaný kruh uzavírá.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

IMUNITU ŽÁDNÉ PILULKY NEZLEPŠUJÍ

1. 8. 2014

anatomy-160524_960_720.pngI s imunitou je to tak, že k jejímu zlepšení prostě žádná zázračná pilulka nepřispěje. Navíc 80% vaší imunity je tvořeno ve střevech. Rozhodně to ale neznamená, že se nedá nic dělat. Je to ale běh na dlouhou trať. Pro zvýšení imunity je totiž potřeba dodržovat v podstatě stejné věci jako pro prevenci obezity, nemocí srdce a cév či potíží s pohybovým aparátem.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ VĚC NA SVĚTĚ? VODA!

1. 8. 2014

drinking-water-filter-singapore-1235578_960_720.jpgCo je ta první věc, kterou ráno spolknete? Pro některé je to káva nebo možná kousek toustu. Někteří lidé dokonce vůbec nejedí snídani, přesto, že bylo dokázáno, že je to nejdůležitější jídlo celého dne. Ovšem tady nebudeme rozebírat zdravé snídaně, to co je důležité, předtím, než vůbec na snídani či kávu či cokoli jiného pomyslíte, je voda. Jako první sáhněte ráno po vodě a vypijte ji hodně.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JÍDLO MĚNÍ VAŠI OSOBNOST I DNA

1. 7. 2014

dna-1903875_960_720.jpgVčelí královna i dělnice mají naprosto stejné DNA. Jak to, že je dělnice menší - vlastně "zakrnělá"? Podle DNA by měly být naprosto stejné! Je to tím, že určité soubory genů jsou u ní vypnuté. A víte, co se stane, když včelí královna zahyne? Některá dělnice se začne živit jako královna mateří kasičkou - a promění se v královnu! Co to znamená??? Že jídlo dokáže zapínat a vypínat skupiny genů v naší DNA a může úplně změnit naši osobnost!!!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

RAKOVINA = MOR JEŽ DNES ZASAHUJE 1 ZE 3 LIDÍ

1. 7. 2014

 Představte si havárii dopravního letadla s fatálními důsledky. Můžete si být jistí, že by tato zpráva zaplnila všechny přední stránky hlavních médií. Nuže, máme denní ekvivalent 8-10 leteckých havárií, kde všichni na palubě zemřou na rakovinu. Skoro dva milióny Američanů je každoročně diagnostikováno na rakovinu – jedna osoba ze tří bude někdy během života zasažena rakovinou navzdory masivnímu technologickému pokroku za posledního půl století. denně umírá 20tisíc lidí na rakovinu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ NUGETA

1. 7. 2014

bread-2651452_960_720.jpgMáte rádi všechny ty čokoládové pomazánky vonící po oříšcích? Jenže vám není jedno, že jsou plné chemie a okolo oříšku jen proletěly? Vyrobte si dokonalou pochoutku doma sami. Jde to a nic na tom není. Co si do ní dáte, to v ní bude.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KOKOSOVÝ OLEJ

1. 7. 2014

coconut-3015341_960_720.jpgPatří mezi superjídla, jak se říká potravinám s mimořádnými účinky na zdraví. Ale kokosový olej je ještě mnohem lepší!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP

1. 6. 2014

nuns-2304009_960_720.jpgDuben je na lukách plný žlutých květů krásné a velmi léčivé pampelišky, kterou mnoho lidí používá hlavně na léčbu žlučníku a jater. Tato nenápadná bylinka má však mnoho dalších léčivých účinků a dá se konzumovat na mnoho způsobů. Já vám dnes nabízím domácí recept na nevařený pampeliškový sirup.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CELOZRNNÝ CHLÉB SE SÝREM A MRKVÍ

1. 6. 2014

appetite-1239259_960_720.jpgTaké si doma s radostí pečete domácí pečivo? Pokud vás tedy už začala nudit obyčejná klasika, přináším zajímavý tip, jak si oživit standardní pečivo a běžný jídelníček.. co takhle celozrnný chléb se sýrem a mrkví.To asi koukáte, co všechno se dá vymyslet.. tak hurá do toho a půl je hotovo.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO PROZRAZUJÍ ANOMÁLIE NEHTŮ

1. 6. 2014

Důkladně si prohlédněte své nehty. Podívejte se, jaký mají tvar, zda se na nich objevují skvrny či rýhy, jestli se nelámou a jakou mají barvu. To vše totiž cosi vypovídá o zdravotním stavu a naší kondici.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TERAPIE STRAVOU

1. 6. 2014

friseesalat-2957484_960_720.jpgNíže uvedená tabulka by Vám mohla pomoci s terapeutickými možnostmi v tkzv. léčbě stravou, základní léčbě k níž se v Hippokratově přísaze zavazuje každý  lékař především.(No, upřímně řečeno, kdy Vás naposledy léčili změnou Vašeho stravování, místo intenzivního předepisování farmaceutik, milí lékaři?) Před sebou máte tedy soubor nejpřirozenější a zcela neškodné terapie.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZÁZRAČNÁ UZDRAVENÍ

1. 5. 2014

 Lékaři jsou občas konfrontováni s neočekávanými zvraty ve vývoji těžkých onemocnění. Zhoubné nádory se začnou zmenšovat, metastázy zcela zmizí, ochrnuté končetiny se opět pohybují. Existuje v naší psychice zázračný klíč k překonání všech chorob? Už i věda začíná potvrzovat, že ano. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ CELOZRNNÉ TĚSTOVINY

1. 5. 2014

pasta-3027857_960_720.jpgCelozrnné těstoviny mají mnohem vyšší obsah vlákniny, vitaminů skupiny B a minerálních látek (železo, hořčík)Jak název napovídá, jsou vyrobeny z celozrnné mouky, která vzniká pomletím celého zrna obilí včetně slupky (tak zvaných otrub) a klíčku. Celozrnné těstoviny jsou proto výživově hodnotnější než klasické těstoviny z mouky bílé.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

EXPERIMENT,KTERÝ ODNAUČIL DĚTI JÍST BRAMBŮRKY

1. 5. 2014

crisps-1577260_960_720.jpgUkrajinští učitelé vymysleli, jak jednou provždy odnaučit děti nezdravému stravování. Společně se žáky provedli experiment, v němž krmili krysy chipsy, hranolky a kořeněnými pochoutkami, to vše pod každodenním dozorem. Jak tento pokus dopadl?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KURKUMIN

1. 5. 2014

spices-2613032_960_720.jpgSoučasná databáze vědecké literatury PubMed nabízí o kurkuminu na 4500 článků. Přinášejí přesvědčivé doklady o protizánětlivém, protirakovinném a antioxidačním působení kurkuminu. Dokazují, že kurkumin má významné neuroprotektivní účinky. Mnoho studií bylo provedeno za použití laboratorních zvířat na modelech lidských nemocí, jako jsou ateroskleróza, diabetes, respirační, jaterní, střevní, oční a neurologické poruchy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO SNIŽUJE IMUNITU

1. 5. 2014

Imunodeficitní stavy, tedy trvalé snížení imunity, jsou charakterizovány snížením funkční aktivity částí imunitní soustavy, což vede k poruše ochrany organismu před bakteriemi a viry a projevuje se ve zvýšené četnosti infekčních onemocnění. Alkohol v malých dávkách stimuluje výkon imunity.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0