Jdi na obsah Jdi na menu

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP

1. 6. 2014

Smetánka lékařská, mezi lidmi známá spíše jako PAMPELIŠKA, je vytrvalá plevelná bylina z čeledi hvězdnicovitých. Typická je svými jasně žlutými květy. Po utržení hlaviček z pampelišek vytéká bílá šťáva - latex. Nejčastěji se vyskytují na loukách, vidět je ale můžeme třeba i na polích, která jsou bohatá na dusík. Časté jsou také na zahradách jako hojně se vyskytující plevel.

 

 

Ale jak už název napovídá, není to jen obyčejný plevel. Nejenže jsou pampelišky bohaté na vitamíny A, B, C, D a betakaroten, ale i na minerální látky, jako jsou draslík, vápník a železo. Co takhle vyzkoušet domácí pampeliškový sirup? Nejenže plení zahrádky bude příště větší zábava, ale ještě uděláte něco pro své zdraví. Tak hurá do toho!

 

Na pampeliškový sirup budete potřebovat:

  • 400 kusů hlaviček pampelišek bez stonků
  • 2 litry vody
  • 2 citróny
  • 2 kilogramy krystalového cukru

 

Postup:

Pampeliškové hlavičky vypereme pod tekoucí vodou. Do čtyřlitrového hrnce dáme pampeliškové hlavičky, 2 litry vody a 2 oloupané citróny nakrájené na kolečka. Směs vaříme 15 minut. Paknecháme louhovat přes noc.

Další den směs přecedíme přes síto, z pampelišek, které nám zůstaly v sítu, pořádně vymačkáme šťávu a hlavičky vyhodíme. Do pampeliškové šťávy přidáme 2 kilogramy krystalového cukru a ještě hodinu a půl vaříme, dokud se sirup nezačne táhnout. Horkou šťávu naléváme do sklenic, které potom obrátíme dnem vzhůru.

ZDROJ:

http://www.studentpoint.cz/312-pro-zdravi/11167-pampelisky-nejsou-jen-plevel#.UuVY5NJNwdA

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář