Jdi na obsah Jdi na menu

IMUNITU ŽÁDNÉ PILULKY NEZLEPŠUJÍ

1. 8. 2014

Jak je možné, že někdo má pětkrát do roka rýmu, často ho bolí v krku a dvakrát ročně jej skolí angína, a druhý neonemocní ani v době chřipkové epidemie? Odpovědět lze rychle, ne však jednoduše. Stejně tak mají někteří lidé vysoký cholesterol, i když nežijí nezdravě, jiné často bolí hlava, další mají sklon k plešatění. Lidský organismus je prostě složitý, jeho fungování ovlivňuje spousta faktorů.

 

I s imunitou je to tak, že k jejímu zlepšení prostě žádná zázračná pilulka nepřispěje. Navíc 80% vaší imunity je tvořeno ve střevech. Rozhodně to ale neznamená, že se nedá nic dělat. Je to ale běh na dlouhou trať. Pro zvýšení imunity je totiž potřeba dodržovat v podstatě stejné věci jako pro prevenci obezity, nemocí srdce a cév či potíží s pohybovým aparátem.


Dobře fungující tělo, které dostává vše, co potřebuje, a to včetně pohybu, se dokáže bránit mnohem lépe. Nesázejte proto na multivitamínové a multiminerální přípravky, stejně vám obvykle žádné vitamíny nechybějí. Jezte hodně zeleniny - nejméně 400 gramů denně. Nezapomínejte na ovoce a také na kvalitní bílkoviny, které jsou pro imunitu důležité. Sýr, zakysané mléčné výrobky, libové maso - to je ta správná volba.


Zlepšit celkový stav organismu a také jeho obranyschopnost pomůže třeba i saunování a otužování vůbec. Ještě lepší je pak pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu.


Hodinová rychlá procházka vám udělá určitě lépe než rozpuštěný multivitamín vypitý v klimatizované kanceláři nad klávesnicí. O imunitu je třeba se starat celý život, a to zejména správným životním stylem. Pro zimní období, kdy je riziko onemocnění větší, lze doporučit několik triků.

 

Jak zvýšit odolnost organismu

1. Kýchejte do kapesníku
Mějte vždy po ruce kapesník. Pokud nemocný nedodržuje zásady hygieny, ohrožuje především sám sebe. Přenesením infekce na někoho jiného dojde totiž k určité změně původce nemoci. Pak se nemoc vrátí k tomu, kdo ji vyslal. Ten proti ní nemá protilátky, protože se mu nevrací "jeho choroba", ale nemoc lehce pozměněná.


2. Mějte nohy v teple
V periferních oblastech těla, jako jsou ruce a nohy, je krevní oběh zpomalený. Končetiny tak snadno prochladnou, což může vést ke vzniku onemocnění. Platí tedy zásada našich babiček - od nohou musí být teplo. K prokrvení nohou prospívá také chůze.


3. Kloktejte každý den
Poněkud netradiční rada. Kloktání je dobrou hygienou dutiny ústní, ve které se choroboplodné zárodky vyskytují ve velké míře. Doporučuje se kloktat každý den kloktadlem z lékárny nebo solným roztokem. Jeho koncentrace závisí na každém jednotlivci. Nesmí být nepříjemná.


4. Inhalujte
Ohřejte si horkou vodu, přidejte do ní minerální vodu určenou k inhalování (lze ji koupit v lékárně) a pročistěte si dutiny v oblasti hlavy. Pak odpočívejte. Mějte na paměti, že tento proces nelze nahradit stříkáním nosního spreje v kanceláři. Tělo potřebuje klid a relaxaci.


5. Vypláchněte si nos
Tato metoda vyžaduje velkou zkušenost. Zkuste tekutinu nasát do nosu, nepolknout, ale vyplivnout ústy. Výplach nosu stejně jako výplach dutiny ústní desinfikuje sliznice. Provádí se opět solným roztokem.

zdroj info:

http://www.abecedazdravi.cz/zdrava-vyziva/imunitu-nelze-zvysit-polknutim-pilulky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář