Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

person-2248567_960_720.jpg

 

"Všechny nemoci začínají v žaludku."  Hippokratés

 

Příspěvky

OTRAVA Z JÍDLA

1. 7. 2012

Selhání ledvin, diabetes, vysoký krevní tlak. Jediná otrava může mít pro vaše zdraví doživotní následky. Nové výzkumy ukazují, že související komplikace se často objeví i po několika letech.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEBEZPEČNÉ BAKTERIE V POTRAVINÁCH

1. 7. 2012

age-1238311_960_720.jpgK potencionálně nebezpečným potravinám se řadí nedovařená drůbež a maso, nepasterované mléčné výrobky, rýže, která stála příliš dlouho na teple nebo byla nesprávně ohřívána, korýši a měkkýši z neznámých zdrojů, zkažené tučné ryby, vařené masné výrobky, syrová a nedovařená vejce, případně vejce s porušenou skořápkou.Syrová vejce odborníci doporučují nejíst. Vyřadit z jídelníčku vejce naměkko by měli staří a nemocní lidé, děti a těhotné a ženy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 2

reportáž: TEST MEDŮ DOPADL KATASTROFÁLNĚ

15. 6. 2012

honey-1958464_960_720.jpgKupujte med pouze a přímo od včelařů, jedině tak budete mít jistotu kvality a záruku léčivého produktu nikoli jen předraženého sirupu.Je to totiž skandální odhalení. V českých obchodech se prodávají falšované a chemicky dobarvované medy a dokonce i bio medy obsahující pesticidy. To vše odhalily nejnovější testy časopisu dTest.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

STÉVIE JAKO NÁHRADA ZA CUKR

3. 6. 2012

stevia-74187_960_720.jpgInternetové weby píší o této rostlině jako o zázraku a sladidle nového tisíciletí. Bývá až 300krát sladivější než klasický cukr. Přitom nemá prakticky žádné kalorie, a je to přírodní produkt.. Nezvedá ani hladinu krevního cukru. Naopak, zdá se, že ji pomáhá stabilizovat. Proto může být užitečnou pomůckou pro diabetiky a lidi, kteří chtějí zhubnout. Zvlášť, když milují pamlsky a je pro ně těžké vydržet bez nich nebo bez sladkých jídel.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OŘÍŠKOVO-OVOCNÝ DORT (nepečený)

1. 6. 2012

quark-tart-2549438_960_720.jpgPostup oříškový korpus:
ořechy nasekáme nebo rozdrtíme v mixéru spolu s datlemi. Tuto směs ořechů a datlí musíme dostatečně homogenizovat (pomůže i med). Vytvořenou směsí uděláme na talíři korpus.
Ovocný krém vytvoříme: vybrané ovoce, avokádo, pomerančovou šťávu s kapkami citrónu rozmixujeme v mixéru a následně rozetřeme na již hotový základ. Ozdobíme dalším ovocem a necháme vychladit.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PSYLLIUM

3. 5. 2012

Psyllium je rozpustná indická vláknina. 100% přírodní nenávyková rozpustná vláknina získaná ze semen indického jitrocele. S vodou nabobtná a až 50x zvětší svůj objem. Vzniklý gel působí příznivě na trávicí trakt, zlepšuje vyprazdňování, chrání sliznice střev a žaludku. Vyvolává pocit nasycení, takže je psyllium vhodné i pro snižování nadváhy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TĚSTOVINY S BROKOLICÍ A KUŘECÍMI PRSÍČKY

1. 5. 2012

pasta-932172_960_720.jpgJak jste na tom s brokolicí? Patří do vašeho jídelníčku? Z této zeleniny můžete připravit chutnou krémovou polévku, výborná je v těstovinách, ale také jako ingredience v různých jednohubkách. Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C tak patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JABLEČNÝ OCET

3. 4. 2012

vinegar-1667900_960_720.jpgJablečný ocet je tradiční léčebný a podpůrný prostředek. Aktivní složkou jablečného octa je kombinace kyseliny octové s vitaminy, minerály a stopovými prvky. Nejvýznamnějšími jsou: vitaminy skupiny B, biotin, vitamin C, jablečný pektin, sodík, draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POLÉVKA KVĚTÁKOVÁ S KUSKUSEM

1. 4. 2012

cauliflower-3841_960_720.jpg

Květák je oblíben nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají. Jak je to možné? To vám prozradí následující text:

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ČERVENÁ ČOČKA PO BULHARSKU

1. 3. 2012

lenses-1331727_960_720.jpgČervená čočka je sestrou v tuzemsku zdomácnělé hnědé čočky. I obsah cenných látek je podobný - kromě vysokého množství bílkovin a vlákniny červená čočka obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. K dostání je většinou loupaná, což přináší hned několik výhod - tento fakt snižuje u luštěnin neoblíbenou nadýmavost, nemusí se dopředu namáčet a velice rychle je hotová (během vaření mění barvu na žlutou).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

FARMÁŘSKÉ PRODEJNY - ČESKÝ GRUNT

15. 2. 2012

Český grunt je síť malých prodejen potravin (kamenná alternativa farmářským trhům), kde se zaměřují na striktní výběr kvalitních potravin od středních a malých výrobců a farmářů. Můžete si zde zakoupit výhradně české produkty z ekologických farem a alternativních zemědělců.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S CIZRNOU A ZELENINOU

1. 2. 2012

Postup: Na oleji osmažíme cibulku, ochutíme česnekem, zalijeme vodou, přidáme bujon i těstoviny, vaříme do změknutí těstovin, přidáme mraženou zeleninu, přidáme již uvařenou cizrnu a necháme projít varem. Vkládáme do dobře promaštěného pekáče, pokapeme sojovou omáčkou a na závěr zalijeme směsí smetany a vajíček. Zapékáme 15-20min.Podáváme se zeleninovým salátem.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEBEZPEČNÉ OTRAVY Z POTRAVIN

1. 2. 2012

ice-3101338_960_720.jpgKaždá látka (včetně destilované vody) v přílišném nadbytku je jedovatá. např. smrtelná dávka soli kuchyňské je 200-280 g. Je tedy toxičtější než alkohol (naštěstí však méně chutná).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZIMNÍ SALÁT - DOBRÝ ZAČÁTEK

15. 1. 2012

Hubnout neznamená hladovět. Se zimními zeleninovými saláty se dá najíst dosyta a bez nadměrného příjmu tuku i energie. A protože se jí také očima, jejich barevná struktura uspokojí i tento požadavek.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KUSKUSOVÉ KOLÁČKY S ROZINKAMI

1. 1. 2012

Postup: Do vroucí směsy vody a mléka přidáme všechny suroviny (část nasekaných ořechů si ponecháme na posyp) a vaříme zhruba 12min. na hustou kaši. Po odstavení a částečném vychladnutí klademe kopečky na vymaštěný plech, trošku je pomačkáme  a posypeme zbylou směsí nasekaných ořechů.Pečeme vy vyhřáté troubě zhruba 15min.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MARGARÍN NEBO MÁSLO?

1. 1. 2012

butter-1920670_960_720.pngUrčitě mockrát jste slyšeli, že margarín je zdravější a méně kalorický než máslo. Obojí je nesprávné. Sto gramů margarínu obsahuje přibližně stejně kalorií jako máslo. A provedené studie neprokázaly, že margarín významně ovlivňuje množství cholesterolu v krvi. Ani že lidé, kteří konzumují výhradně rostlinné tuky, mají riziko srdečního infarktu nižší, naopak v některých případech jsou k infarktu náchylnější. Vymažte ze své hlavy, že máslo je zdraví nebezpečné.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BÍLÉ NEBO TMAVÉ PEČIVO?

1. 12. 2011

bread-399286_1920.jpgNezaměňujte cereální (celozrnné) tmavé pečivo s běžnými pekařskými výrobky tmavé barvy - ve skutečnosti se jedná o bílé pečivo dobarvené karamelem. Celozrnné produkty mají také ve srovnání s bílým pečivem mnohem nižší glykemický index (nezpůsobují výkyvy hladiny krevního cukru a déle se tráví). Energetická hodnota bílého a celozrnného pečiva je téměř stejná. Výživová hodnota je ale vyšší u pečiva celozrnného.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TEST KEČUPŮ DOPADL KATASTROFÁLNĚ

1. 11. 2011

kecup-tomatoes-1448361_960_720.jpgČasopis dTest provedl test 22 kečupů nabízených v tuzemských obchodech a výsledek skončil žalostně. Ve všech testovaných výrobcích byla zjištěna přítomnost až osmi druhů mykotoxinů a u některých byly navíc objeveny i pesticidy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NIKOTIN - JED NEBO LÉK?

1. 9. 2011

nikotin.jpgVědecký výzkum odhaluje dvě tváře nikotinu: Ačkoliv může způsobit vážné poškození zdraví, může být zároveň užitečný v prevenci demence a zlepšit kvalitu života seniorů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEBEZPEČÍ ENERGETICKÝCH NÁPOJŮ

1. 8. 2011

alcohol-654729_960_720.jpgSpotřeba energetických nápojů a stimulantů ve formě potravinových doplňků zaznamenává v posledních letech stálý růst. Mezi nejčastější konzumenty energetických nápojů patří teenageři, studenti, manažeři a sportovci. Atraktivní až sugestivní pojmenování těchto přípravků v nás vyvolávají touhu vyzkoušet je a využit jejich účinků především v obdobích výrazného fyzického i duševního vypětí. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZÁLUDNÝ GLUTAMÁT

1. 6. 2011

china-1877397_960_720.jpgGlutamát je oblíbeným dochucovacím prostředkem nejen asijské kuchyně. Avšak podle posledních výzkumů může jeho nadměrná konzumace způsobovat zdravotní problémy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEBEZPEČNÝ ASPARTAM

1. 5. 2011

spoon-2426623_960_720.jpg20 let se střetávaly zájmy politiků, armády,finančníků.. zda tato látka zůstane v arzenálu bojových chemických látek, které zcela nepozorovaně  dokáží ovlivnit nervovou činnost člověka, vyvolat ztrátu paměti a navodit stav známý jako Alzheimerova nemoc, nebo zda se stane levným sladidlem, které zvýší zisk mnoha potravinářských koncernů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK SE JÍ DNES V ČESKU?

1. 4. 2011

food-1351287_960_720.jpgApetit Čechů se značně mění. Dopřáváme si téměř trojnásobně víc masa než lidé před šedesáti lety. Roste obliba drůbežího, mléko už moc nekupujeme, ale holdujeme sýrům, vínu a limonádám. Chleba jíme o polovinu méně, v pití piva ale nepolevujeme.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POTRAVINY, KTERÉ JÍME

1. 1. 2011

Pokud se podívám na kvalitu dnešních potravin, někdy si říkám, že bych chtěla dát ochutnat svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo. Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech, je skutečně rozmanitá. Na straně druhé se za touto rozmanitostí skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví. Do roku 1994 zde platily zákonné normy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob atd. atd.Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova potravinová džungle. Zvu Vás tedy zde k poznání toho, co skutečně jíme..
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0