Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

váš osobní průvodce TRANSFORMACE

 

Příspěvky

ANGREŠT -KUDY CHODÍ TUDY LÉČÍ

7. 8. 2018

gooseberry-3445482_960_720.jpgLéčivé účinky angreštu Angrešt je chuťově vynikající ovoce i skvělý očistný prostředek na naše vnitřnosti. Je plný vlákniny, zejména pektinu, a ta na své cestě našimi útrobami bere všechno, co tam nepatří. Navíc, naše sliznice si potrpí na přísun provitaminu A, kterého má angrešt fůru. Vitaminy B6 a B7 (biotin čili vitamin H) se zase budou zamlouvat vlasům. Obsahuje také vitamíny C, E, B1-B5 a minerály vápník, fosfor, zinek, měď, hořčík, křemík a železo.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OPIČÍ MÁSLO BUDETE MILOVAT

2. 8. 2018

waffles-3526360_960_720.jpgOpičí máslo? Že jste o ničem takovém neslyšeli? Pak nevíte, o jakou dobrotu jste přicházeli. A vůbec se nemusíte bát, že by se snad vyrábělo z opiček. jedná se o sladkou pomazánku z banánu, ananasu a kokosu.. takže trošku něco jako piňa koláda na lžičku :-)

Opičí máslo je ideální doplněk třeba zmrzlin, palačinek či vaflí. Ale většině lidí chutná natolik, že ho prostě ujídají lžící ze sklenice a nestačí ho na nic namazat. Tak dobré totiž je. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

HŘEBÍČEK VÁM POMŮŽE OD BOLESTI ZUBŮ ČI PŘI PARADENTÓZE

30. 7. 2018

clove-1326474_960_720.jpgHřebíček obsahuje mnoho účinných látek, jako jsou např. třísloviny, flavonoidy či silice. Využíván je přitom ve formě prášku, oleje nebo tinktury. Hřebíček má antibakteriální účinky a zároveň posiluje imunitu. Jedná se také o velmi účinné anestetikum a analgetikum, neboť dokáže pomoci k úlevě od bolesti. Toho je často využíváno v zubním lékařství. Pozitivně totiž působí při paradentóze (zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubů), ale také v případě akutní bolesti dásní a chrupu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POTRAVINY, KTERÉ CHRÁNÍ VAŠE CÉVY

28. 7. 2018

pulse-trace-163708_960_720.jpgZanesené tepny jsou jednou z nejčastějších příčin mrtvice a srdečních záchvatů. Existuje samozřejmě mnoho faktorů, které mohou zvýšit riziko problémů s cévami, jako je nezdravá strava, stres a nedostatek pohybu. Vy se však můžete preventivně chránit tím, že provedete několik jednoduchých změn ve své každodenní stravě a snížíte tak riziko onemocnění vaše srdce.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TAJEMSTVÍ MELOUNOVÝCH SEMÍNEK

27. 7. 2018

watermelon-2486708_960_720.jpgMelounová semínka zlepšují funkci srdce, svalových buněk v lidském těle a zvyšují paměť společně s koncentrací. Melounová semínka jsou plná zdravých živin: železa, hořčíku, vitamínu A, B, C, antioxidantů, vápníku, manganu a niacinu. Určitě tento zázračný čaj z melounových semínek vyzkoušejte. Přinese vám a celé rodině řadu zdravotních výhod.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK PŘELSTÍT ALZHEIMERA?

19. 7. 2018

brain-2546101_960_720.jpgDříve se zdálo, že spolu se zvyšujícím se věkem přirozeně přichází stařecká demence, jejíž nejčastější příčinou je Alzheimerova choroba, a nedá se s tím nic dělat. Ale opravdu se musí naplňovat tato nelákavá vidina stáří? Nemůžeme žít jinak, lépe, změnit svůj životní styl, abychom se stáří dožili v lepší duševní (i fyzické) kondici? Na čem vlastně závisí vznik Alzheimerovy choroby, můžeme se jí vyhnout, oddálit její příznaky nebo se i posléze zcela vyléčit? 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CHCETE ZLEPŠIT SVŮJ PSYCHICKÝ STAV? VYHNĚTE SE SLANINĚ, PÁRKŮM I SALÁMŮM.

16. 7. 2018

wurstplatte-653879_960_720.jpgMáte rádi párky, slaninu či salámy? Raději je hned vyhoďte, mohou na vás mít hodně špatný vliv. Podle vědců byste je raději měli ze svého jídelníčku úplně vynechat. Podle nové studie totiž mohou výrazně ovlivnit naše duševní zdraví.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CUKETA VÁM POMŮŽE S HUBNUTÍM, POSÍLÍ IMUNITU A CHRÁNÍ VAŠE SRDCE

14. 7. 2018

zucchinis-1869941_960_720.jpgCukety obsahují vysoký podíl vitaminů C, jsou plné bílkovin a vlákniny. Obsahují také významné množství draslíku, folátů a vitaminu A.  A to zdaleka není ještě všechno. Co všechno vám může tato zelenina nabídnout se dočtete v celém článku.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK SPRÁVNĚ MÝT PRKÉNKO OD SYROVÉHO MASA?

11. 7. 2018

wood-3048066_960_720.jpgPořádně vyčistit prkénko je na vaření a následném úklidu snad ta nejtěžší část práce. Vezmeme mycí přípravek, horkou vodu, houbičku a pořádně drhneme. Popřípadě jej opláchneme a dáme do myčky. Myslíte si, že to stačí? Pak jste podle vědců na omylu. nebezpečných bakterií jste se nezbavili.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK SE POMOCÍ STRAVY ZBAVIT KŘEČÍ V NOHÁCH

6. 7. 2018

jogging-2343558_960_720.jpgMožná to také znáte,  křeče do nohou. Sedíte nebo spíte a najednou vám vaši nohu stáhne úporná bolest. Křeče v nohou mohou potrápit kohokoliv, v jakémkoliv věku. K velmi častým příčinám křečí patří i nesprávné sezení, dlouhé stání nebo přílišná konzumace alkoholu. Ale nejčastěji stojí za křečemi nevhodná strava.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEPOTŘEBUJETE JÍDELNÍČEK ANI VÝŽIVOVÉHO PORADCE

2. 7. 2018

food-3078076_960_720.jpgPro zdravou stravu nikdo nepotřebuje encyklopedie výživy, výživové poradce, zavádějící značky potravinářů, ani nejnovější studie.  Úplně si vystačíme s jedinou větou: JEZTE KVALITNÍ ZÁKLADNÍ POTRAVINY A JÍDLA Z NICH.

A pro ty, kteří chtějí podrobnější radu: nepijte soft drinks a nejezte junk food, kam patří všechna vysoce průmyslově zpracovaná jídla.  Dobrou chuť ke kvalitnímu obědu přeje Amazonka

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KURKUMA JE ZLATÝ ZÁZRAK

1. 7. 2018

antiage-turmeric-3251560_960_720-kurkuma.jpgKURKUMA JE ZLATÁ BOHYNĚ. Kdybych se měla spolehnout jen na jednu bylinu v oblasti zdravotní i kulinářské, bez váhání bych sáhla po tomto indickém koření. Je na svět jen málo, s čím si kurkuma ve světě uzdravování nedokáže poradit a málo v čem by ji jiná bylina nahradila.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OREGANO - BYLINA PRO CHUŤ I ZDRAVÍ

30. 6. 2018

oregano.jpgDobromysl je opravdu velký zdroj těchto prospěšných látek. Jen pro srovnání – má 45krát více antioxidantů než jablko, 30krát více než brambory, 12krát více než pomeranč a dokonce 4krát více než tolik oblíbené borůvky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KAMENEC PRO SKVĚLOU PÉČI O POKOŽKU

10. 6. 2018

rock-salt-2343770_960_720.jpgCo všechno dokáže Kamenec? Ošetřuje podrážděnou pokožku po holení, štípnutí hmyzem a může se použít i jako prostředek proti pocení Kamenec si v žádném případě nezaslouží opomenutí dnešní moderní doby.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ROSTLINNÉ OLEJE PRO ZDRAVOU KŮŽI

1. 5. 2018

olive-oil-968657_960_720.jpgMnoho krémů se pyšní obsahem rostlinného oleje, třeba mandlového nebo slunečnicového, který jim propůjčuje skvělé vlastnosti. Proč tedy nevyzkoušet oleje samotné? Za studena lisované, kvalitní oleje pokožka dobře přijímá a vstřebává. Zvláště, pokud je před aplikací mírně navlhčená.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PLACKY Z JABLEČNÉHO PYRÉ

22. 3. 2018

placky.jpgPokud máte doma sušičku ovoce a máte u ní i plastový talíř (bývá u sušičky 1nebo 2, ale dají se dokoupit i samostatně), navíc máte plno jablek, se kterými si nevíte rady, pak vám doporučuji vyzkoušet tyto všemi velmi oblíbené ovocné placky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

GHÍ - PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO

20. 3. 2018

glass-3141865_960_720.jpgJako superpotravinu s výraznými účinky na zdraví označují odborníci na výživu ghí. Přečištěné či přepuštěné máslo voní jako máslo, chutná jako máslo, na rozdíl od másla ale obsahuje jiné vlastnosti. Nepřepaluje se, neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, nemusí se chladit a vydrží až rok, Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

FLEXITARIÁNSKÉ STRAVOVÁNÍ

15. 3. 2018

salad-791891_960_720.jpgRádi jíte zdravě, máte rádi ovoce, zeleninu, ale vegetariánství je pro vás nepřijatelné? Máte rádi maso, i když víte, že vysoká konzumace červeného masa je spojena s celou řadou civilizačních nemocí, a proto přemýšlíte o snížení příjmu masa a masných výrobků. Pak jste právě ti praví pro to, stát se flexitariány.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

Seitan - bílkovinná náhražka masa

12. 3. 2018

vegetables-2047238_960_720.jpgSeitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, která se připravuje vymytím škrobu z pšeničné mouky, který se vaří ve vodě s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením. 

Chutí a strukturou se blíží masu. Dá se připravit jako řízky, sekaná, ražniči, guláš. Jeho využití je všestranné. Obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a pokud je připravovaný dle tradičního receptu, potom i cenné minerály a vitamíny. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ČERNÁ HIMALÁJSKÁ SŮL

8. 3. 2018

aaa.jpgČerná sůl je vulkanická, nerafinovaná, s charakteristickou výraznou chutí a vůní po vajíčkách, s vysokým obsahem síry a dalších minerálů. Díky nižšímu obsahu sodíku je vhodná i při vysokém tlaku či obecně pro ty, kteří chtějí omezit solení.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PŘERUŠOVANÝ PŮST

3. 3. 2018

coffee-2608864_960_720.jpgPro jedny obrovský strašák, pro druhé smysluplná strategie, dodávající vašemu tělu na fyzickém i mentálním výkonu, mající mnohé znatelné zdravotní benefity. Půst je především mentální výzva a bude tedy vyhovovat těm, kteří umí pracovat s tělem i psychikou. Nebojte se ale, že budete padat hlady a žízní, jedná se “jen” o 16 hodin bez jídla denně a půlku z nich prospíte.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK SE ZBAVIT ZÁVISLOSTI NA CUKRU

2. 3. 2018

macaron-2462247_960_720--1-.jpgStává se vám, že po obědě, při odpolední kávě nebo po příchodu z práce domů máte chuť na něco sladkého? Večer, když děti usnou a vy máte chvíli sama pro sebe, vás přepadne touha sníst čokoládu nebo sušenku?  Když vás něco trápí nebo jste v práci či doma "na roztrhání", zachrání vás vždy nějaká bonboniéra? Pak jistě děláte nějakou chybu v jídelníčku nebo ve vašem životním stylu. Možná jste už dokomce  závislí na cukru. Jak předejít chutím na sladké nebo se jich zbavit?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VÝŽIVOVÝ OMYL ZDRAVÉ STRAVY - AGAVE SIRUP

28. 2. 2018

agave-sirup-maple-2232088_960_720.jpgAgave sirup -přírodní sladidlo a alternativa bílého cukru. Stal se módní trendem zdravé výživy. Ale jeho časté a nadměrné užívání může vést ke zdravotním problémům. Kromě nebezpečné inzulinové rezistence je nadměrný příjem fruktózy dáván do souvislosti s obezitou, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou škodlivých tuků v krvi, ztukovatěním jater a dokonce i s poškozením ledvin. Navíc lidem může způsobit chronické zdravotní problémy a onemocnění metabolismu sacharidů- cukrovku.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEJVĚTŠÍ ZLO VE VÝŽIVĚ? SLAZENÉ NÁPOJE!

27. 2. 2018

cola-2839978_960_720.jpgNadměrná konzumace cukru je dobře známa příčina, která stojí za vznikem srdečních chorob a vážných poškození zdraví. Vědci nám potvrdili, že pití limonád  (klasických i dietních) vede k:  poškození kostí, k cukrovce, demenci (zcvrkávání mozku), depresi, poškození ledvin, poškození mozku, urychlují stárnutí, vzbuzují chutě na sladké,  vyvolávají agresivitu dětí, způsobují nadýmání, rozvíjí artritidu, zvyšují riziko rakoviny prsu, spouští obezitu a také ničí zuby.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK VAŘIT ZDRAVĚ?

23. 2. 2018

avocado-1838785_960_720.jpgCo pro vás znamená zdravé vaření a jak je možné ho realizovat? Sdílím zde pro Vás několik zajímavých myšlenek a tipů, které jsem k tomuto tématu pro vás na netu našla.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO JÍST PŘI LÉČBĚ ANTIBIOTIKY

22. 2. 2018

pills-3114364_960_720.jpgAntibiotická léčba je ale mnohdy nezbytná a riziko poničení zdravé střevní mikroflóry můžeme u sebe i dětí celkem jednoduše minimalizovat užíváním tělu prospěšných látek.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

QUINOA - POKLAD INKŮ

21. 2. 2018

quinoa.jpgKdyž se řekne quinoa, spoustu lidí hned napadne spojení se zdravou stravou. Quinoa se stala takovým moderním zaříkávadlem a vyhledávanou surovinou těch, kdo chtějí se svým jídlem a vařením udělat nějakou změnu směrem k lepšímu, výživnějšímu, a třeba i dietnějšímu.

Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. V kuchyni má široké využití – hodí se na sladko i na slano. Připravíte s ní úžasné placičky, snídaňovou kaši a nebo ji můžete podávat jako přílohu. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CUKR - TICHÝ ZABIJÁK

11. 2. 2018

spoon-2426623_960_720.jpgAčkoli si to neuvědomujeme, v našem těle dochází k velkému kolísání hladin cukru v krvi a také hormonálním výkyvům – produkce inzulinu. Následkem toho se v organizmu uvolňují látky, které v těle podporují záněty a ukládání tuků v těle, pod kůží, mezi orgány a uvnitř cév.Důsledkem je obezita, onemocnění srdce či oběhové soustavy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BANÁNOVÁ BÁBOVKA Z DÝŇOVÉ MOUKY

8. 2. 2018

babovka-gugelhupf-2842827_960_720.pngDýňovou mouku jsem si oblíbila nejen pro výborné pečící vlastnosti, ale především pro její úžasné výživové vlastnosti. Je bohatá na bílkoviny, vitamín E a je přirozeně bezlepková. Těstu dodá krásně zelenou barvu, příjemnou vůni i chuť.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZÁZVOR VÁS OHŘEJE,OCHRÁNÍ PŘED BACILY I POHLÍDÁ FIGURU

7. 2. 2018

ginger-1714196_960_720.jpgNevypadá příliš lákavě, ale jeho chuť je nezapomenutelná. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Nejčastěji po něm sáhneme, když jsme nachlazení nebo na nás leze chřipka – strouháme si ho do čaje, nebo si z něj přímo čaj děláme. Dokáže také zklidnit žaludek, na němž se dost často odráží stres, kterému dennodenně čelíme. Zázvor.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0