Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

person-2248567_960_720.jpg

 

"Všechny nemoci začínají v žaludku."  Hippokratés

 

Příspěvky

ZDRAVÉ VAŘENÍ

1. 1. 2014

soup-1006694_960_720.jpgZdravé vaření začíná výběrem surovin, ale určitě tím nekončí, protože způsobem přípravy jídla můžeme o mnohé dobré živiny přijít a nebo je co nejvíce zachovat. Mám pro vás rady a tipy jak si uvařit šetrně a zdravě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BYLINKOVÉ MÁSLO

1. 1. 2014

butter-1957621_960_720.jpgDoma vyrobené bylinkové máslo má tu výhodu, že si ho můžeme namíchat podle vlastní chuti a potřeby. Nabízí se nám spousta bylinek a koření jako vhodných přísad

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KAROB ALIAS SVATOJANSKÝ CHLÉB

1. 1. 2014

karob.jpgKarobový prášek je bohatý na bílkoviny, minerály (hořčík, vápník, fosfor, železo, nikl, a vitamíny A, B, D. O proti kakaovému prášku je až sedmkrát méně tučný a obsahuje až o třetinu méně kalorií. Proto si ho s chutí můžou dopřát i ti kdo drží dietu. Karobový prášek neobsahuje kofein, alergeny, theobromin, ani methylxanthiny. Karob také podporuje trávení a snižuje cholesterol v krvi.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OCHRATOXIN

3. 12. 2013

mycotoxin.pngOchratoxin (mytotoxin) je jedním z karcinogenů a svou toxicitou napadá hlavně ledviny a močové ústrojí. Hlavním zdrojem ochratoxinu je obilí, dalším jsou mastné výrobky, významným zdrojem ochratoxin může být též  káva.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO JSOU TO BIOPOTRAVINY?

1. 12. 2013

bio_produkt_eko_zemedelstvi_barevne-580x313.jpgO čem vypovídá označení bio, co vyjadřuje a jaký je rozdíl mezi biopotravinami a obyčejnými potravinami? 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK SI VYROBIT DOMÁCÍ KEFÍR

1. 12. 2013

milk-bottle-2740848_960_720.jpgZnáte tu zdravou lahůdku, po které vám zůstane jemně kyselá chuť na jazyku? Naše babičky ji milovaly a my na její konzumaci a prospěšné účinky zapomínáme. Tou lahůdkou je kefír, balzám pro vaše trávení.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

GENETICKY MODIFIKOVANÉ POTRAVINY - GMO

1. 11. 2013

modified-1744952_960_720.jpgGeneticky modifikovaný organismus (GM organismus, GMO) je organismus, jehož genetický materiál (tedy DNA, příp. RNA u RNA virů) byl úmyslně změněn, a to způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací. V současnosti jsou genetické modifikace předmětem mnoha diskuzí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK S JÁHLY

1. 11. 2013

cauliflower-2383332_960_720.jpgKvětákový mozeček se dříve připravoval velmi často, ale poslední dobou z našich talířů téměř vymizel. Což je škoda, jídlo je to velmi chutné, rychle hotové a zdravé. Navíc mám zde tip jak si ho zpestřit, přidejte k němu jáhly.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CARPACCIO Z ČERVENÉ ŘEPY

23. 10. 2013

repovy-karpaco.jpg

Využijte sezonu a vychutnejte si červenou řepu v nejlepší kondici a za syrova. Marinováním plátky řepy krásně zkřehnou a vsáknou další chutě. Za pár korun tak vytvoříte luxusní předkrm. My jsme si výborně pochutnali.. a navíc je to tak jednoduché!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SVAČINKA "PO NĚMECKU"

16. 10. 2013

svacinka-po-nemecku.jpg

Inspirace na svačinku.. takhle jsem zpestřila náš dnešní volný den, svačíme "poněmecku" alias krevetky v jogurtu, kozí sýr, uzený losos, nakládaná sušená rajčátka se zeleninou a bagetkou s bylinkovým máslem, jako drink šťáva z červené řepy.. vše při zapálené svíčce. Dobrou chuť.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SYNTETICKÁ BARVIVA V POTRAVINÁCH

1. 10. 2013

glass-2018966_960_720.jpgSyntetická barviva jsou nejčastěji azobarviva, fenylmethanových barviv, nitrobarviva,  pyrazonová, xanthenová, antrachinonová, chinolinová a indihoidní. 
 
Mohou mít negativní účinky na konzumenty přibarvovaných potravin. Postupně byly u některých barviv prokázány karcinogenní účinky, hemolytické působení, inhibice některých enzymů, negativní působení na žaludeční sekreci, některá, mohou škodit také obsahem reziduí z výroby (různých uhlovodíků, těžkých kovů), alergické reakce. 
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ANGLICKÝ ROASTBEEF

1. 10. 2013

abstract-1239434_960_720.jpgRoastbeef čili rostbíf čili přeloženo z angličtiny hovězí pečeně není nic jiného, než hovězí pečeně. Ovšem ne jen tak ledajaká hovězí pečeně. Je to hovězí pečeně pečená po anglicku.. A když se něco peče na anglický způsob, znamená to, že to má zůstat růžové uprostřed.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SOJA PRO A PROTI

1. 9. 2013

soy-milk-2263942_960_720.jpgPotravina budoucnosti. Tak se o sóje psalo někdy před dvaceti lety, když Češi tuto luštěninu znovuobjevili. Tehdy se o ní mluvilo v superlativech coby o ideální náhražce masa, prevenci proti rakovině a vůbec jídle, které je ideální a zdravé a působí prakticky jako prevence všech civilizačních chorob. V poslední době se však čím dál víc objevují články a názory, že to s tou „zdravostí“ sóji nebude až tak žhavé. Ba spíš naopak.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NADOPUJTE SE VLÁKNINOU

1. 9. 2013

muesli-668519_960_720.jpgUž jste asi tisíckrát slyšeli, že potřebujete vlákninu.. ale kde ji ale hledat? Tady je žebříček top potravin. Denně člověk potřebuje zhruba 25- 30 g, bohužel průměrná spotřeba v Čechách je 10g na osobu a den, a proto jsme také asi první na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

RAJČATOVÝ SALÁT S KŘENEM

1. 9. 2013

tomato-435867_960_720.jpgKřen má velmi vysoký obsah vitamínu C (prý mnohem více než citrusové plody), takže se dříve používal proti kurdějím. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, provitamín A, železo, vápník,  hořčík, sodík, fosfor, síru a draslík. Při strouhání a krájení se z křenu uvolňují látky s antibiotickým účinkem.Proto je výborným lékem. Zkuste si ho přidat do rajčatového salátu se slunečnicovou majonézou a budete mít talíř plný zdraví.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MRKVOVÁ ŠŤÁVA VÁS NASTARTUJE

15. 8. 2013

carrots-2387394_960_720.jpgK nejcennějším látkám této zeleniny patří beta-karoten, předstupeň vitaminu A. Dále vitaminy E, D, K, vláknina, mnoho cukru, selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. V semenech mrkve se nachází především silice a kvalitní olej, který je luxusním kosmetickým preparátem. Obsahové látky mrkve jsou schopny zvyšovat odolnost organismu hlavně proti infekcím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ OVOCNÉ NANUKY

14. 8. 2013

fourth-of-july-2458715_960_720.jpgLidé by opravdu neměli zapomínat na to, jak důležité je dávat dětem místo bonbónů letní ovoce jako jsou maliny, jahody, meruňky nebo borůvky, které jsou samy o sobě vysoce léčivými plody. Při chudokrevnosti je vhodné jíst hodně malin, jahod, rybízu, třešní, švestek a meruněk. Železo se totiž dobře vstřebává spolu s vitamínem C, který plody ve vysoké míře obsahují.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KŘEN - ÚČINNÝ LÉK

1. 8. 2013

sea-ret-ich-1375767_960_720.jpgBlahodárné léčivé vlastnosti křenu potvrzují i dnešní výzkumy. Výtažky z kořene křenu působí proti bakteriích, virům, plísním a mají charakter desinfekčního prostředku. Kořen křenuobsahuje především velké množství vitamínu C, mnohem více než citrusové plody. Dále vitamín E, vitamíny skupiny B a provitamin A. zahrnuje také hodně minerálních látek, především hořčíku, vápníku, dále draslík, železo, fosfor a také síru a sodík.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

UZENÉ TOFU S KUKUŘICÍ A RÝŽÍ

1. 8. 2013

tofu-1478700_960_720.jpgVelmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh.
Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly (pomocí mořské soli nigari nebo sádry) a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je tedy ryze rostlinného původu, a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejí, a nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NESNÁŠENLIVOST MLÉKA

1. 8. 2013

milk-splash-2064088_960_720.jpgDáte si hlt mléka do kávy a už je vám zle? Máte i po jednom jogurtu ekzém? Může jít buď o laktózovou intoleranci nebo alergii na mléko.

Poslední dobou často slýchám od svých známých, že jim mléko nedělá dobře na žaludek, byť s ním nemívali problém. Trpí po požití akutním průjmem, prudkým nutkáním na zvracení, případně se osypávají. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SUŠENÁ RAJČATA

15. 7. 2013

tomatoes-1608246_960_720.jpgSušení rajských jablíček u nás není zcela běžné a pokud nám nepomůže sluníčko, není ani jednoduché; navíc trvá poměrně dlouho. V jižní Evropě je na rozpálených střechách suší běžně. Naložená do olivového oleje s kořením jsou potom výtečnou pochoutkou.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

RAJČATA

15. 7. 2013

tomatoes-2500784_960_720.jpgRajčata jsou bohatá na vitamíny A, C, E, kyselinu listovou, vlákninu, draslík, železo a zinek. Nejcennější je však mimořádně silný antioxidant zvaný lykopen. Tento přírodní lapač volných radikálů je až dvanáctkrát účinnější než vitamín E a dvojnásobně předčí betakaroten. Pro náš organismus i pokožku je velmi cenný, protože podporuje regeneraci buněk.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK POZNAT GLUTAMÁT V POTRAVINÁCH?

1. 7. 2013

mgkrenqb.jpgTo, že je glutamát neurotický a neměl by se vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen ani ve výživě kojenců a batolat, by měl vědět každý člověk. 

Glutamát je však nebezpečný v každém věku, takže jeho vyřazení z kuchyně bude prospěšné pro celou rodinu. Glutamát a aspartam jsou chutě, které zabíjejí a které jsou vážnou hrozbou dalšího vývoje naší civilizace. Obě tyto látky jsou příkladem toho, jak v současné době vítězí trh a peníze nad vědecky zjištěnými varujícími fakty.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CHCETE ZHUBNOUT? JEZTE DÝNĚ!

1. 7. 2013

pumpkins-2204643_960_720.jpgŠálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminu A. Ten pochází z karotenoidů, které mají na svědomí oranžovou barvu dýní. Vitamin A zlepšuje zrak, zejména za špatného osvětlení, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. K tomu přidejte vitamin C, D a E, vápník, hořčík, železo i proteiny. Dýně je prostě ohromně zdravá!

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BEZLEPKOVÁ DIETA

1. 7. 2013

no-gluten-bread-1905736_960_720.jpgBezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POMELIT

1. 7. 2013

grapefruits-2109616_960_720.jpgKonzumace ovoce zvaného pomelit snižuje hladinu krevního cholesterolu. U pacientů s nemocným srdcem snižuje riziko ucpání artérií zásobujících srdce krví. Křížence mezi grapefruitem a citrusem pomelo vypěstovali v Izraeli a dali mu jméno pomelit. Komerčně je produkt známější pod jménem Israeli Jaffa Sweetie, což lze přeložit jako „sladký Jaffa“ i jako „miláček Jaffa“.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MOMO - TIBETSKÉ KNEDLIČKY

1. 6. 2013

dumplings-2392893_960_720.jpgMomo jsou druh knedlíčků, které jsou tradičním pokrmem v Nepálu a Tibetu.Momo se připravují z jednoduchého těsta z mouky a vody, někdy se přidává trochu droždí nebo jedlé sody. Z tohoto těsta se udělají malé placičky které se naplní různými ingrediencemi, náplň se zabalí buď do šátečku nebo do kapsy ve tvaru půlměsíce. Momo se po zabalení uvaří v páře.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VÝŽIVA (DIETA) PŘI ZÁCPĚ

1. 6. 2013

plumber-2547297_960_720.jpgU onemocnění trávicího traktu vyvolávají nejčastější a největší obtíže obvykle poruchy motility (pohyblivosti) střev. Velmi často se projevují jako zácpa či průjem. Zejména zácpa je příznakem častým, který souvisí s mnoha onemocněními neuropsychiatrickými i se stárnutím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZELENÝ JEČMEN

1. 6. 2013

barley-field-8230_1920.jpgMladý (ZELENÝ) ječmen je díky svým pozitivním vlastnostem a účinkům na lidský organizmus hojně využíván jak při prevenci, tak při nemoci. Pozitivně ovlivňuje civilizační choroby i celkovou činnosti lidského těla. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POZOR NA GLUTAMÁT

1. 5. 2013

french-fries-923687_960_720.jpgGlutamát alias "Umani" je tak pátá chuť, vedle sladké, slané, hořké a kyselé. Po požití potravy s glutamátem se jeho obsah v mozku dospělého člověka zvýší 25-45krát. Glutamát z potravy prostupuje také placentou do krve plodu a do mozku. Nezralý vyvíjející se mozek je vůči působení glutamátu asi čtyřikrát citlivější než mozek dospělých. potraviny, obsahující významné množství glutamátu jsou v podstatě „návykové" - to proto, že jsou „slané a chuťově výrazné". Jsou tudíž často doslova zneužívány výrobci potravin (a koření) a to především těmi, kteří vědí, že jejich potravina nechutná zrovna přitažlivě. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0