Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

váš osobní průvodce TRANSFORMACE

 

Příspěvky

VŠICHNI SE BOJÍ RAKOVINY, MÁLOKDO ELIMINUJE RIZIKOVÉ FAKTORY

29. 4. 2019

girl-410334_960_720.jpgRakovinu lze přirovnat k nezdravému semínku, které dřímá v každém z nás. Růst a rozvíjet se může začít, jakmile objeví správnou půdu, která mu poskytne vše potřebné ke klíčení  a růstu.


Náš současný životní styl je pro bujení rakovinové buňky naprosto ideální. Nevhodná strava, tělesná nadváha a sedavý způsob života krmí a popohánějí v růstu prekancerozní (předrakovinové) buňky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

REISHI - HOUBA NESMRTELNOSTI

24. 4. 2019

mushroom-2586620_960_720.jpgReishi, patří mezi nejstarší přírodní léčiva tradiční činské medicíny. Její český název je lesklokorka lesklá. Ve staré Číně se používala již před čtyřmi tisíci let a je to houba pro tělesnou nesmrtelost..

 

Vědci totiž analyzovali obsahové látky a zjistili, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, z minerálů má výrazný obsah železa a selenu a dále obsahuje také výrazně některé vitamíny ze skupiny B. Velmi zajímavý je poměrně vysoký obsah jinak vzácného prvku germánia. Obsah germania spojují někteří vědci s protinádorovým účinkem, jiní zmiňují, že podporuje imunitu. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ŠŤASTNĚJŠÍ LIDÉ MAJÍ NIŽŠÍ PRAVDĚPODOBNOST, ŽE ONEMOCNÍ

18. 4. 2019

woman-2827333_960_720.jpgImunitní systém může být vědomě kontrolovatelný. Doktor Howard Hall odkazuje na samoregulační metody, jako je relaxace, autohypnóza, biofeedback a autogenní trénink. Hall byl první, který na základě svých experimentů prokázal, že zásah vědomí může ovlivnit buněčné funkce imunitního systému. Vysvětlení, které se zde nabízí je, že reovirus, který je příčinou virového nachlazení používá receptor pro noradrenalin – informační látka, která proudí ve šťastných stavech mysli.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZÁKLADEM JE JÍST SKUTEČNÉ POTRAVINY

16. 4. 2019

vegetable-skewer-3317060_960_720.jpgNejzdravější stravou jsou skutečné potraviny – tedy opravdové maso (ne uzeniny), ryby z moře i českého rybníka (ne rybí saláty a předsmažené rybí prsty plné éček), čerstvá zelenina a ovoce (ne džusy a výrobky s ovocnou příchutí), poctivé mléko a mléčné výrobky (ne odtučněné a nízkotučné varianty zahuštěné škrobem), skutečná vejce (ne sójové a jiné náhražky), kvalitní kváskový chléb (ne bílé rohlíky nebo dobarvené housky s látkami zlepšujícími mouku), luštěniny a celá zrna (ne „polystyrenové” křehké plátky a jiné pufované výrobky), kvalitní průmyslově neupravené tuky a oleje (ne rafinované oleje, ztužené rostlinné tuky a margaríny). 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

V RAKOVINĚ NEJDE O ŠTĚSTÍ ČI SMŮLU..

12. 4. 2019

herbal-2562218_960_720.jpgLidské tělo produkuje denně miliony zmutovaných buněk schopných zvrhnout se do zhoubného bujení. Rakovinové nádory se u člověka projevují obvykle až v dospělosti, přestože mutace v těle vznikají už od embryonálního vývoje, tedy ještě před naším narozením. 

U většiny z nás však zůstanou neviditelné. Zásadní vliv, zda se rakovina rozvine do zhoubných nádorů, nemá dědičnost, ale především náš současný styl života. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TAJEMSTVÍ MODRÝCH OČÍ

10. 4. 2019

eye-2154384_960_720.jpgJestli máte ve svém okolí někoho, kdo má modré oči, věřte, že vás pozadí jeho barvy očí skutečně překvapí. V České republice je aktuálně více jak 40 procent lidí s modrýma očima. V severských zemích je to dokonce více jak 70% lidí.

Co jste možná nevěděli je, že všichni modroocí pocházejí z jediného předka jehož rodiči byli vzdálení příbuzní (cca před 6-10tis.), kteří oba měli recesivní mutaci genu pro modrookost. Původně lidé byli totiž pouze hnědoocí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PREVENCE RAKOVINY JE ÚČINNĚJŠÍ NEŽ LÉČBA

3. 4. 2019

nerivill1-1905261_960_720.jpgVšichni víme nebo alespoň tušíme, že je lepší neblahým událostem předcházet, než je poté řešit a nést jejich důsledky. To platí pro úrazy, požáry i pády jak fyzické tak psychické.

Všichni to víme, ale nikdo na to nedbáme. Nechráníme se, protože je to obtěžující a nepohodlné. Z pouhé lenosti jsme neochotni ke změně.

A pak přijde diagnóza. Rakovina. Až tehdy se mnozí z nás probouzejí  z iluze netečnosti.. někdy je ještě čas, nezřídka je však už pozdě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMA SI ČISTÍME ZUBY VLASTNÍ PASTOU Z KOKOSOVÉHO TUKU

2. 4. 2019

coconut-oil-2535395_1920.jpgDomácí zubní pasta z kokosového oleje je 100% přírodní a zabezpečí vám nejen přírodní vybělení, ale i snížení vzniku zubního kazu, stejně jako zánětu dásní a pomáhá předcházet parodontóze. Skvělou zprávou je, že si ji můžete vyrobit doma. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PROBLÉMY SE ZAŽÍVÁNÍM ZHORŠUJÍ PSYCHIKU

28. 3. 2019

abdominal-pain-2493327_960_720.jpgNadýmaní? Zácpa? Plynatost? Něco z toho se skoro určitě týká i vás. Podle průzkumů odborníků 80 % všech lidí trpí zažívacími obtížemi. Dvakrát častěji na tyto problémy trpí právě ženy.


Zažívací soustava ovlivňuje naše psychické rozpoložení víc, než by se zdálo. Podle  zjištění Světové gastroenterologické organizace (WGO) 86 % lidí s problematickým zažíváním přiznává, že je potíže ovlivňují fyzicky i psychicky. Necítí se dobře, mají pocit, že je škrtí oblečení, cítí se tlustí a neforemní a v mnoha případech mají také pocit zhoršeného společenského uplatnění.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA

KDYŽ PSANÍ LÉČÍ.. VYZKOUŠEJTE TERAPII PSANÍM

27. 3. 2019

writing-828911_960_720.jpg

Deník je součástí života mnoha lidí. Je to skvělý nástroj pro duševní úlevu a klíčem k poznání sebe sama.


Osobně si píšu deníku a zaznamenávám pravidelně své myšlenky už téměř 30 let. Troufám si tvrdit, že kdyby se mohl papír a tužka proměnit v pilulku, byly by u lidí populárnější než Viagra.. aneb dneska si povíme něco o terapii psaním. Možná i vám může psaní pomoci více, než cokoli jiného.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA

LÉČEBNÉ KONOPÍ - ALTERNATIVNÍ CESTA PROTI BOLESTI

19. 3. 2019

canabis-seedling-1062908_960_720.jpgKonopí pro léčebné použití (dále jen „konopí“) je indikováno jako podpůrná či doplňková léčba ke zmírnění symptomů doprovázejících závažná onemocnění.

 

Jedná se o sušené samičí květy rostliny Cannabis sativa L. nebo Cannabis indica L. Konopí pro léčebné použití obsahuje velké množství účinných složek, mezi  nejvýznamnější patří Δ-9-trans-tetrahydrocannabinol (THC) a cannabidiol (CBD). Obsah účinných látek se může pohybovat od 0,3 % do 21 % u THC a od 0,1 % do 19 % u CBD.

 

Konopí je regulováno zejména zákonem o návykových látkách (167/1998 Sb.) a vyhláškou o stanovení podmínek pro předepisování, přípravu, distribuci, výdej a používání individuálně připravovaných léčivých přípravků s obsahem konopí pro léčebné použití (236/2015 Sb.).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NUTRIGENOMIKA - VLIV STRAVY NA NAŠE GENY

15. 3. 2019

ice-cream-cone-1274894_960_720.jpgŘíkáte si, jak je možné, že vaše kamarádka může sníst cokoliv a je pořád tak hubená, zatímco vy si dáte občas něco sladkého a hned máte 3 kila nahoře?  

Odpověď se nachází v našich genech a věnují se jí dva obory. Nutrigenetika i nutrigenomika patří mezi rychle se rozvíjející obory s velkým významem pro budoucnost. Vždyť celé 2/3 onemocnění jsou ovlivněny dietními faktory!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA

NA LOUCE ČI V LESE POHODA SE SNESE

7. 3. 2019

pretty-woman-1509956_960_720.jpgVšichni velcí vědci - antropologové, etologové, evoluční psychologové - dospějí k závěru, že nejsme dostatečně přizpůsobení k tomu, abychom existovali v městském prostředí se svými omezenými prostory, živou dopravou a vysokou hustotou obyvatelstva.

 

V posledních letech se psychologové stále více věnuje přírodním metodám řešení stresu. Mezi ně patří ekoterapie, technika založená na přímém styku člověka s přírodou. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VÁŠ MOZEK SI ZÁSOBY NEUDĚLÁ, DOSTANE JEN TO, CO ZROVNA SNÍTE

6. 3. 2019

young-791849_960_720.jpgMozek je řídícím centrem našeho těla. Díky němu můžeme myslet, vidět, mluvit, slyšet a vnímat věci kolem nás. Také nám pomáhá cítit, ochutnávat a také vychutnávat.

 

Jestli chceme, aby nám mozek byl za to, co mu posíláme, vděčný,  musíme si zvolit jídlo bohaté na vitamíny skupiny B, antioxidanty a minerály.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KAŽDÝ KOUSEK JÍDLA, KTERÝ SNÍTE, OVLIVŇUJE VAŠE TĚLO I MYSL

21. 2. 2019

breakfast-690128_960_720--1-.jpgJídlo, které jíme, ovlivňuje každou část našeho těla. Zdravá pokožka a lesk vlasů jsou nejviditelnějšími signály, že tělo dostává správné živiny.

 

Ale to, co jíme působí daleko rafinovaněji a mnohem více do hloubky. Všechno co polkneme, má vliv na úroveň naší energie, na schopnost odolávat infekcím, na bdělost, sílu a odolnost proti únavě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA

HOUBY PROSPÍVAJÍ ZDRAVÍ

7. 2. 2019

mushroom-3587888_960_720.jpgTrápí vás kilogramy váhy navíc? Pak zařaďte houby do svého jídelníčku! Přínos hub při hubnutí byl potvrzen vědeckými výzkumy. Houby jsou těžko stravitelné a zároveň mají jenom minimální energetickou hodnotu. Pocit sytosti tak vydrží dlouhou dobu a uchrání vás před hříšnými myšlenkami na nezdravá jídla.


Houby jsou naopak napěchovány všemi možnými vitaminy, minerály a živinami. Pravidelná konzumace hub zvyšuje odolnost imunitního systému proti infekci a chrání tělo před volnými radikály, které stojí za vznikem nádorového bujení a stárnutí organismu. Selen dokonce zlepšuje u mužů plodnost. Houby také pomáhají se snižováním cholesterolu v krvi, díky čemuž zabraňují vzniku kornatění cév, infarktu myokardu či mozkové mrtvice.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OČISTNÁ KŮRA Z BAKLAŽÁNU

30. 1. 2019

eggplant-1717224_960_720.jpgStaří Řekové věřili, že nadměrná konzumace baklažánu (lilku) připraví člověka o rozum. Proto jej zvali jablkem bláznů. Pak se ale přišlo na to, že když se nejí syrový, ale tepelně upravený, je vše v pořádku. Teplem se totiž zbaví nejen hořkosti dužniny, ale rozloží se i jedovatý solanin.

 

Lilek má silné antibiotické a antibakteriální účinky, výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje činnost žlučníku, jater, slinivky, čistí krev, posiluje imunitní systém a působí i protirevmaticky. Zevně ho můžeme používat při léčbě kožních neduhů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SYROVÉ HLÁVKOVÉ ZELÍ

25. 1. 2019

hlavkove-zeli-kohl-3722517_960_720.jpgChcete-li mít krásnou zářící pleť a dostatečně silný imunitní systém, pak do svého jídelníčku určitě zařaďte zelí. Zelí se řadí mezi brukvovitou zeleninu, která je notoricky známá pro svůj vysoký obsah prospěšných živin. Pokud se tedy snažíte vylepšit svůj jídelníček, pak by měla být brukvovitá zelenina na samém vrcholu vašeho seznamu potravin.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VEJCE - SUPERPOTRAVINA, KTERÁ PŘEKVAPÍ

16. 1. 2019

eggs-1217263_960_720.pngVe vejcích najdeme nejen vitaminy, ale také minerální látky, aminokyseliny a antioxidanty. Kromě zmíněného vitaminu D vejce obsahují také vitaminy A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálních látek je to pak již zmíněný vápník, fosfor, který rovněž podporuje zdraví kostí, draslík, železo nebo zinek, který posiluje imunitu. Ve vejcích najdeme také cholin. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KAVIÁR CHUDÝCH Z OPEČENÉHO LILKU

14. 1. 2019

lilek-sliced-eggplant-683119_960_720.jpgZ plodů lilku se mimo jiné připravuje i tzv. falešný kaviár. Je chutný a samozřejmě daleko levnější než ten z jiker vyzy nebo jesetera. Nejčastěji se s ním setkáte na studených bufetech v Rumunsku, ale nepohrdnou jím ani v zemi pravého kaviáru v Rusku

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO JE TO EKOTERAPIE?

10. 1. 2019

walking-1149747_960_720.jpgEkoterapie. Ještě jste tento termín neslyšeli? Je pravda že se jedná o poměrně čerstvou záležitost, neboť tento termín poprvé použil americký pastor Howard Clinebell v roce 1996, a to ve své knize zaměřené na uzdravování těla i mysli výhradně v prostředí přírody. 

Od té doby je tato kúra uznávaným alternativním léčebným prostředkem, s nímž se překvapivě ztotožňují i vědci. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KOMONICE LÉKAŘSKÁ - POMÁHÁ PŘI OTOCÍCH A ŘEDÍ KREV

7. 1. 2019

komonice-1.jpgKomonice posiluje žilní stěnu, působí protizánětlivě. Je to prostředek na ředění krve, má antikolagulační účinky, proto se užívá při nebezpečí vzniku trombózy a následné embolie. Pomáhá při zánětu žil, průdušek. Zklidňuje CNS , uklidňuje , pomáhá při nespavosti, hysterii a klimakterických potížích. Zlepšuje cirkulaci krve, působí proti otokům.

 

POZOR!!! Drogu rozhodně nesmějí užívat lidé trpící poruchami srážlivosti krve. Komonice není vhodná pro těhotné a kojící ženy, ani děti do 12 let. 
Droga se pro silné působení neužívá v bylinných směsích.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

INDICKÝ ŽENŠEN - ÚŽASNÝ ELIXÍR MLÁDÍ

23. 12. 2018

ginseng-3404958_960_720.jpgVitanie má výrazné imunostimulační působení, příznivě ovlivňuje plodnost zlepšuje prokrvení malé pánve,má afrodiziakální účinky (tzv.zelená viagra), snižuje vysoký krevní tlak slouží jako nervové tonikum pozitivně působí na činnost mozku zlepšuje paměť a napomáhá lepšímu učení a soustředění je výborným protizánětlivým, antivirovým a baktericidním prostředkem. Pravidelné užívání withanie omlazuje a upevňuje zdraví.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POTLAČOVANÉ EMOCE SE PROJEVÍ PROBLÉMEM SE ŠTÍTNOU ŽLÁZOU

22. 12. 2018

adults-1853851_960_720.jpgV psychosomatice chápeme tělo a duši jako jeden celek, který je neoddělitelný. Odborníci zastávají názor, že většina zdravotních potíží je psychického původu. Žijeme-li život plný spěchu a stresu, duše volá prostřednictvím fyzických potíží o pomoc. Potíže spojené s naší psychikou jsou psychosomatické potíže a v jejich pozadí vždy stojí stres, strach, emoce, vztek, bolest, úmrtí někoho blízkého, problémy ve vztahu, úzkost, obavy z budoucnosti nebo nezpracované problémy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NEBEZPEČÍ SKRYTÉ V ENERGETICKÝCH DRINCÍCH

19. 12. 2018

garbage-1024806_960_720.jpgJsou lidé, kteří nedají bez energetického nápoje ani ránu a staly se součástí jejich pitného režimu. Bohužel. Našemu tělu totiž tyto drinky škodí víc, než si mnozí dokáží připustit.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

4 BYLINKY, KTERÉ VÁM POMOHOU S DETOXIKACÍ

9. 12. 2018

herbs-2523119_960_720.jpgTělo nám dává jasné signály, pokud s ním není něco v pořádku. Ve farmacii se často setkáte s tím, že léky a jiné preparáty léčí pouze příznaky, ale už se nezabývají podstatou problému. U bylinek se vám tohle nestane. Přemýšlet nad detoxikací těla byste měli, pokud vás trápí častá únava, nachlazení, oslabená imunita, bolesti kloubů, špatná pleť, vyšší tělesná hmotnost, nepříjemný pocit v ústech a zapáchající dech, zácpa a další. Takže, jaké bylinky vám mohou pomoci?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PERLIČKOVÁ KOUPEL

4. 12. 2018

bath-988502_960_720.jpgZa relaxační lázní spojenou s jemnou masáží již nemusíte jezdit nikam daleko, stačí si pořídit domů perličkovou lázeň. Toto jednoduché, ovšem velice šikovné zařízení vám tak umožní dopřát si relaxaci po náročném dni, kdykoli budete potřebovat, a během chvilky se zbavit stresu a únavy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ČESNEK NAD ZLATO

30. 11. 2018

garlic-139659_960_720.jpgČesnek mám neskutečně ráda. V době první světové války používali lékaři česnek jako dezinfekci, během druhé světové války zachránil česnek mnoho zraněných před gangrénou. Česnek snižuje hladinu cholesterolu; redukuje krevní srážlivost; má protiinfekční účinky; přispívá ke zvyšování imunity. Dále česnek může sloužit k prevenci některých druhů rakoviny, mírně snižuje krevní tlak, potlačuje plísňové infekce.. je tedy skutečně nad zlato!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ČAJ Z BOROVICOVÉHO JEHLIČÍ

27. 11. 2018

pine-leaves-691639_960_720.jpgČaj z borovicového jehličí je po tisíce let považován za důležitou součást domácí lékárničky. 

Léčivé účinky čaje z borovicového jehličí se týkají kardiovaskulárního, oběhového, imunitního a respiračního systému, ale také antioxidační aktivity a schopnosti předcházet degenerativním a chronickým onemocněním. Tyto příznivé účinky jsou důsledkem vysoké úrovně vitaminu C, vitaminu A, polyfenolických sloučenin, různých vitaminů typu B, vápníku, železa, draslíku a fosforu, stejně jako sterolů a karotenoidů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ALOE VERA

22. 11. 2018

aloe-leaves-1860283_960_720.jpgGel obsažený v listech ALOE VERA obsahuje řadu blahodárných látek ve vyváženém poměru, jsou to například polysacharidy, bioflavonoidy, vitaminy (A, B1, B2, B6, B12, C PP, E, kyselina listová, niacin, betakoroten), minerály (vápník, draslík, hořčík, sodík, chrom, zinek), stopové prvky, enzymy, esenciální aminokyseliny i řada protizánětlivých látek.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0