Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

váš osobní průvodce TRANSFORMACE

 

Příspěvky

PŘIROZENÁ METODA NÁVRATU ENERGIE I POMOC K UZDRAVENÍ: UZEMĚNÍ

19. 6. 2020

sundress-336590_1920.jpgHolá kůže lidského těla se při styku se zemským povrchem okamžitě vyrovnává na elektrický potenciál Země. Dochází k velmi pomalému, ale významnému prvotnímu toku elektronů do těla. Na rozdíl od elektroinstalace, která využívá pro vodivost elektřiny měď, lidské tělo přenáší elektrony i bez drátů.  Lidské tělo je přirozeným vodičem proudící zemské energie.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LYMFATICKÝ SYSTÉM - ČISTÍRNA NAŠEHO TĚLA

14. 6. 2020

cistirna-sewage-plant-2224933_960_720.jpgLymfatický systém je systém lymfatických cév a uzlin, který shromažďuje lymfu z celého organismu a odvádí ji zpět do krevního oběhu. Zduření lymfatických uzlin bývá jeden z prvních příznaků probíhající infekce v organismu. Měl by to být pro nás signál, že je potřeba zklidnit, uvolnit svojí celkovou aktivitu, nechat organismu čas a energii na boj s infekcí. Důležité je v tento moment podpořit imunitní a s ním spojený lymfatický systém vhodnými bylinami, které působí proti bakteriálním a virovým infekcím

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ GRANOLA JAKO IDEÁLNÍ SNÍDANĚ

12. 6. 2020

granola-3440204_960_720.jpgRecept na domácí granolu se skládá jen ze 3 hlavních ingrediencí. Vloček, ořechů a kokosových lupínků v poměru 1 : 2 : 3, tedy 1 díl vloček, 2 díly ořechů a 3 díly kokosových lupínků. Vše stačí smíchat, přidat pár lžic kokosového oleje, podle chuti lžíci medu, mletou skořici a upéct.  pak už si ji jen přidáváte k jogurtu a ovoci ke snídani. To prostě můžu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KMÍNOVÝ ČAJ POMŮŽE PŘI NEJRŮZNĚJŠÍCH POTÍŽÍCH

10. 6. 2020

kmin-spices-627141_960_720.jpgSemena byliny kmínu kořenného se hrdě řadí mezi tzv. superpotraviny díky vysokému obsahu důležitých látek. Mnohé z vitamínů a minerálů v kmínu fungují jako antioxidanty a pomáhají bojovat s nebezpečnými volnými radikály v našem těle. Dostatek omega 3 a 6 mastných kyselin je pak důležitý pro správné fungování naší nervové soustavy a snižování krevního tlaku. Zkrátka kmín je zdravá a chutná nálož živin.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MASCARPONE S CITRONOVÝMI ŠPAGETAMI

8. 6. 2020

spaghetti-1392266_960_720.jpgZbylo vám z pečení mascarpone? Zkuste ho použít naslano! Jeho jemná chuť perfektně propojí chutě a vytvoří delikátní omáčku na těstoviny. Stačí jen pár surovin, které máte běžně doma, bylinky, které vám rostou za oknem nebo na zahrádce, a efektní pokrm pro celou rodinu je do 20 minut hotový!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VYŠKAVŘTE SI VLASTNÍ SÁDLO I DOMÁCÍ ŠKVARKY

25. 5. 2020

fat-3400535_960_720.jpgChválené i zatracované – to se dá říct o vepřovém sádle, na které někteří nedají dopustit, jiní jho odmítají jako nezdravý živočišný tuk. 

 

V každém případě jsou tuky nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Nemusíme se jich bát, ačkoli obsahují dvakrát více kalorií než sacharidy. Tuky jsou totiž zdrojem energie pro svaly, srdce a jsou součástí buněčných membrán. Rovněž nám umožňují vstřebávat vitaminy, které jsou rozpustné v tucích jako A, D, E a K. Tuky by měly tvořit zhruba třetinu našeho denního příjmu energie z potravy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ SÁDLOVÉ HOUSTIČKY

20. 5. 2020

appetite-1238406_960_720.jpgPokud vám už chleba i rohlíky lezou ušima a chcete změnu, vyzkoušejte tyto sádlové houstičky. Jsou hotové do 60 minut, potřebujete na ně jen pár ingrediencí a garantujeme vám, že při ochutnávání nezůstanete jen u jedné. Tak moc jsou dobré. A zvládne je i začátečník.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO DĚLAT PRO SPRÁVNĚ FUNGUJÍCÍ LYMFATICKÝ SYSTÉM?

14. 5. 2020

traveni-ibs-5308379_960_720.jpgPřebytek tuků ve stravě, ale také sladkostí, které tuky obsahují a i potravin, které obsahují chemické látky, přetěžují lymfatický systém a způsobují chronickou únavu.Jak si s tím poradit a podpořit lymfatický systém se dozvíte v článku:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ PEMPELIŠKOVÝ SIRUP

12. 5. 2020

pampeliska-dandelion-5128728_960_720.jpgNa rozdíl od kupovaných sirupů domácí pampeliškový sirup neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani chemické složky. Jen výtažek z pampelišek, citrónovou šťávu a cukr. Vařením se sice dost vitamínů ztratí, ale také jich dost zůstane. Proto určitě neváhejte a sirup si připravte.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VYROBTE SI DOMÁCÍ COLU

27. 4. 2020

cola-soft-drink-2741251_960_720.jpgNejeden milovník koly se již pokoušel vyrobit si doma stejně lahodné a osvěžující pití, jakým je právě Coca-Cola. Pokud i vy máte tendenci vyzkoušet si na vlastní kůži výrobu tohoto světově populárního nápoje, budete k tomu potřebovat následující ingredience:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ČAJ Z BOBKOVÝCH LISTŮ POMŮŽE PŘI MIGRÉNĚ I CUKROVCE

15. 4. 2020

bobkovy-bay-leaf-2942399_960_720.jpgBobkový list je znám především jako koření, má však i blahodárné účinky, pro které se využívá po celá staletí. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, hořčiny, glykosidy, alkaloidy, třísloviny, silice, kyselinu listovou i vitamíny, zejména A, B, C a minerální látky, jako jsou draslík, hořčík, fosfor, selen, měď, vápník, zinek či železo. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LYMFATICKÝ ČAJ OD ZDISLAVA TEA

14. 4. 2020

caj-teacup-2325722_960_720.jpgSměs "lymfatický čaj" napomáhá účinné, dlouhodobé detoxikaci organismu, napomáhá odtoku lymfy, čistí lymfatické cesty, odstraňuje otoky nohou, zlepšuje krevní oběh, zabraňuje vzniku křečových žil, posiluje imunitní systém.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KONZUMACE RÝŽE DALŠÍ DEN PO UVAŘENÍ JE NEBEZPEČNÁ

10. 4. 2020

rice-2294365_1920.jpgNikdo nemá rád vyhazování jídla, proto většina z nás schovává zbylou rýži na následující den. Málokdo ví, že ohřívaná rýže je riziková a hrozí po ní otrava.

A proč je konzumace rýže další den nebezpečná? Syrová rýže může obsahovat výtrusy bakterie zvané Bacillus cereus. Ty je velmi těžké zničit a nezabije je ani klasické vaření. Pokud rýži ale konzumujete ještě teplou, ihned po uvaření, otrava vám nehrozí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MÁTE POCIT, ŽE PŘIBÍRÁTE I ZE VZDUCHU? DOST MOŽNÁ MÁTE PROBLÉM S MÍZOU

22. 3. 2020

tlusta-sculpture-of-bamberg-2374425_960_720.jpgPronásleduje vás neustálá protivná únava, máte dojem, že přibíráte jen tím, že dýcháte, nebo vám dokonce otékají končetiny? Pak možná stávkuje váš lymfatický systém.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LÉČIVÁ MEDÍCÍNKA Z ALPY A HŘEBÍČKU

2. 2. 2020

bottle-3405616_1920.jpgFrancovka neslouží jenom na mazání bolavých kolen a hřebíček není jenom voňavé koření používané k dochucení svařeného vína. Obě tyto suroviny mají výrazné léčivé účinky, které můžete vyzkoušet  pokud vás bolí v krku, a to jako účinné kloktadlo.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VYROBTE SI DOMA VLASTNÍ ŠVÉDSKÉ KAPKY

3. 1. 2020

alcoholism-2966536_1920.jpgTakzvané ŠVÉDSKÉ KAPKY nejsou žádnou novinkou. Používají se už od 15. Století. Výzkumy potvrzují, že léčivé účinky švédských kapek jsou opravdu silné. Většinou mají kapky nahořklou příchuť. Právě nahořklá chuť stojí za většinou jejich léčivých účinků. Ale záleží, jaké bylinky se na jejich výrobu použijí. Originální švédské kapky obsahují jich obsahují celkem 11.  Pokud máte trpělivost(na shánění všech ingrediencí) můžete si je sami vyrobit doma.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

PROČ JAKO DOSPĚLÍ JÍME JÍDLA, KTERÝCH BYCHOM SE JAKO DĚTI ANI NEDOTKLY??

29. 10. 2019

coffee-2354866_960_720.jpgDnes se s Vámi podělím o svoji úvahu, kterou jsem musela vypracovat pro profesora kognitivní psychologie. Zadání znělo zhruba následovně: Jak by se dal vysvětlit posun chutí u dospělých k výrazným chutím. Jak je možné, že jídla, kterých by se pro svoji výraznou chuť děti pravděpodobně ani nedotkly, tak my dospělí je naopak vyhledáváme a upřednostňujeme?

A tak jsem to pojala následujícím způsobem: JSME TÍM, CO JÍME

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KONOPÍ POMÁHÁ PŘI LÉČBĚ RAKOVINY

15. 10. 2019

canabis-weed-1503159_960_720.pngCannabidiol dává naději pacientům s rakovinou. Nejen, že zmírňuje bolest spojenou s onemocněním, ale také může zpomalit průběh onemocnění.

Lékařská marihuana zabraňuje šíření rakoviny v těle zabíjením rakovinných buněk. To je velmi vzrušující téma mezi vědci, zejména v poslední době.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK SILNOU IMUNITU BUDEME MÍT PROTI RAKOVINĚ URČUJÍ STŘEVNÍ BAKTERIE

12. 7. 2019

anatomy-160524_960_720--1-.pngSkladba našich střevních bakterií – stejně jedinečná jako otisky našich prstů – hraje nesmírnou roli v udržení zdraví a prevenci onemocnění. Vaše střevní flóra přímo ovlivňuje fungování různých vnitřních orgánů, jako jsou kůže, plíce, prsa a játra.

 

Nedávný výzkum Národního institutu zdraví ukazuje, že střevní bakterie řídí protinádorové imunitní reakce v játrech a že antibiotika – zbavující střevo cenných bakterií – mohou pozměnit skladbu imunitních buněk ve vašich játrech a vyvolat růst nádoru.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

S ČÍM VÁM V PÉČI O ZDRAVÍ MŮŽE POMOCI HŘEBÍČEK

2. 7. 2019

a-cloves-488178_960_720.jpgVíte, že hřebíček byl v dávných dobách ceněn jako zlato? Zasloužil si to právě díky svým bohatým vlastnostem, které jsou dodnes využívány v léčitelství, ale i pro přípravu nejrůznějších pokrmů. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VĚC, KTERÁ DO 24 HODIN ZABIJE 100% VIRŮ CHŘIPKY

14. 6. 2019

water-2986837_960_720.jpgVěděli jste, že existuje mnohem lepší způsob, jak předejít chřipce, než je očkování? Kromě toho dokáže zmírňovat astma, suchý kašel, alergie či chrápání.

Také léčí suchou pokožku a omlazuje pokojové rostliny. A to vše bez jakýchkoliv rizik nebo vedlejších účinků! A co to je? Mluvíme o obyčejné vlhkosti vzduchu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LÉČIVÉ ÚČINKY KADIDLOVÉHO OLEJE

4. 6. 2019

boswellia-sacra-1590063_960_720.jpgKadidlo a kadidlový olej dělá společnost lidskému zdraví už tisíce let. V dávných dobách bylo ceněné zlatem a patřilo k největším pokladům arabského světa, dokonce po něm byla pojmenovaná jedna z velkých obchodních stezek. Jeho cena samozřejmě není jen proto, že „hezky voní“. Obsažené látky mají skvělé účinky na zdraví, což nám potvrzuje i ajurvéda, ve které je kadidlo užíváno tisíce let k léčbě různých neduhů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

UŽ JSTE NĚKDY VYZKOUŠELI INFRASAUNU?

28. 5. 2019

sauna-pool-3001208_960_720.jpgDlouhovlnné infračervené záření proniká rovnou do tělových tkání. Dostane se až do hloubky více jak 4 cm. Vše proběhne zcela přirozeně - svaly se uvolňují a zklidňují, tělo není zatěžováno. Infrasauna má energii nastavenou tak, aby se co nejvíce vyrovnala energii vyzařované lidským tělem. Produkování potu v infrasaunách je až třikrát vyšší - při okolní teplotě již okolo 45 – 60°C.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DESET ZÁKLADNÍCH DOPORUČENÍ K PREVENCI RAKOVINY

23. 5. 2019

sun-flower-2699771_960_720.jpgRakovina si i přes mnohé lékařské úspěchy a nové vědecké objevy zachovává tu nejhorší pověst. Pro mnohé lidi se rovná jisté smrti.

 

Místo strachu a paniky je si však lepší připomenout, že se zhoubným nádorům dá účinně předcházet. Přečtěte si 10 základních preventivních doporučení.. je dobré si uvědomit jednu důležitou věc, rakovině se dá předcházet! 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JAK VYUŽÍT SKOŘÁPKY OD VAJÍČEK PRO ZDRAVÍ A KRÁSU?

18. 5. 2019

egg-1510449_960_720.jpgJeště před časem byla vajíčka zatracované kvůli obsahu cholesterolu. Aktuálně je situace jiná a patří mezi potraviny, které by měl člověk konzumovat pravidelně. Samozřejmě, v přiměřené míře. Za vhodné a zdraví prospěšné množství se považují 3-4 vajíčka týdně. Obsahují kvalitní proteiny, železo, vápník, fosfor, vitaminy A, D, E, K a další látky. Kromě toho, že vajíčka jsou pro zdraví přínosem, využitelná je i jejich skořápka. Na co všechno ji můžete použít? Mrkněte na tipy:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MÝTY A FAKTA O CUKRU

15. 5. 2019

cukr-waffle-heart-2697904_960_720.jpgO tom, jak moc nám cukr škodí, se ví už nějakou dobu. Ale zatímco jedni se jej snaží ze svého jídelníčku i života za každou cenu dostat pryč, druzí mají stále pocit, že jich se rizika, jež cukr představuje pro lidský organismus, netýkají. Možná za to mohou i mýty, které kolem jeho konzumace stále panují. Pojďme se tedy na to blíže podívat.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CO JÍST, ABYCHOM PŘEDCHÁZELI RAKOVINOVÉMU BUJENÍ

13. 5. 2019

salad-2939830_960_720.jpgV článku sdílím doporučení ohledně preventivní výživy, zdrojem je Masarykův  onkologický ústav v Brně:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NÍZKOSACHARIDOVÝ JÍDELNÍČEK - PŘEHLED CO VLASTNĚ JÍST

10. 5. 2019

vegetables-1274953_960_720.jpgPři nízkosacharidové stravě je důležité používat kvalitní základní potraviny a vyřadit průmyslově zpracované výrobky, které obsahují přidané cukry, škroby, mouku, nekvalitní upravené tuky a další přidané látky. 

 

Do nízkosacharidového jídelníčku patří zejména:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

UŽ JSTE OBJEVILI SILIDYN?

7. 5. 2019

woman-1320810_960_720.jpgSilidyn je zdrojem lidskému organismu nezbytného křemíku ve formě, která se nejsnadněji vstřebává (kyselina orthokřemičitá). Silidyn je vyroben podle jedinečné ekologické formule, jedná se o čistě přírodní a patentovaný výrobek. Pomáhá na kosti, chrupavky, kůži, vlasy i nehty. Navíc obsažený selen podporuje imunitu. Kdo nevyzkoušel neuvěří..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA

KOUŘÍTE? RAKOVINA JE SOUČÁSTÍ VAŠEHO TĚLA. PŘEKVAPIVÁ FAKTA O KOUŘENÍ

3. 5. 2019

music-3507317_960_720.jpgRakovina je nemoc, ke které kouření přispívá jednoznačným vlivem. Kouření způsobuje asi 90% rakovin plic, 30% rakoviny slinivky břišní, asi 20-40% rakoviny ledvin a močového měchýře, přispívá k rozvoji rakoviny tlustého střeva a také jazyka a dásní. V podstatě kouření přispívá k rozvoji více jak 10ti typům rakoviny (mutuje buňky v oslabených tkáních a ty si pak jedou svůj vlastní, neomezený program). Je mi  líto, přátelé..

 

V podstatě by se dalo říci, pokud jste kuřák, máte ve vašem těle někde spuštěné skryté rakovinové bujení..  Je jen otázkou času kdy a jak se u vás rakovina projeví. Vaše překvapení není na místě. Myslete na to s každou cigaretou, kterou si zapálíte.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0