Jdi na obsah Jdi na menu

CELOZRNNÝ CHLÉB SE SÝREM A MRKVÍ

1. 6. 2014

Také si doma s radostí pečete domácí pečivo? Pokud vás tedy už začala nudit obyčejná klasika, přináším zajímavý tip, jak si oživit standardní pečivo a běžný jídelníček.. co takhle celozrnný chléb se sýrem a mrkví.To asi koukáte, co všechno se dá vymyslet.. tak hurá do toho a půl je hotovo.

 

Potřebujete: 500 g celozrnné mouky, 18 g instantních nebo 50 g normálních kvasnic, 1 lžičku soli, 340 ml vody, 200 g strouhaného sýru výraznější chuti (proleželá gouda, oranžový čedar, ementál…), 2–3 mrkve a trochu slunečnicového oleje

 

Postup: Mouku prosejte do mísy, přidejte kvasnice, sůl a vodu a vypracujte pevné těsto. Když to drží pohromadě, pomažte pracovní plochu trochou oleje a na ní těsto rukama propracovávejte ještě asi 10 minut, pomazání desky můžete několikrát zopakovat – vaše ruce pak budou skutečně krásně hebké :-). Těsto nechte asi hodinu nakynout, mělo by zhruba zdvojnásobit objem.

 

Sýr a mrkev nastrouhejte nahrubo, plech vyložte pečicím papírem. Nakynuté těsto propracujte a rozválejte ho na plechu na velký obdélník. Polovinu ho posypte sýrem a mrkví, překlopte druhou polovinou a nechte ještě asi 20 minut kynout. Mezitím troubu zapněte na 220 stupňů. Nakynuté těsto potřete ještě trochou oleje a dejte péct asi na 30 minut dozlatova. Podávejte nakrájené.

 

A co vy? Pečete si domácí chléb či housky? 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář