Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

váš osobní průvodce TRANSFORMACE

 

Příspěvky

ODOLNOST PROTI NEMOCEM

1. 5. 2012

Jste dostatečně výkonní v průběhu celého dne? Překonáváte stres lehko? Navzdory tomu, že pracujete celý den, máte večer energii na sport nebo zábavu, nebo se jen bezvládně sesunete před televizor? Jste dostatečně odolní, nebo vás malá změna počasí vyřadí na dva týdny z provozu? I když se to na první pohled nezdá, jsou to otázky, které úzce souvisí s Vaším zdravím. Pozornost, energie, výdrž, schopnost snadno a dostatečně relaxovat – to vše jsou známky dobrého zdraví. Vysoká odolnost proti nemocem je důležitým ukazatelem skutečného zdraví.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

REGENERACE SKRZ ZASTAVENÍ SE

1. 5. 2012

Přerušení a přestávky jsou obvykle časem balancování a proto nejsou tak moc v oblibě, a tak je člověk přísně škrtá, jak v pracovním tak v soukromém životě. Avšak pauza, která se udělá moc pozdě, člověka vytrestá obvykle v podobě nemoci.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TĚSTOVINY S BROKOLICÍ A KUŘECÍMI PRSÍČKY

1. 5. 2012

pasta-932172_960_720.jpgJak jste na tom s brokolicí? Patří do vašeho jídelníčku? Z této zeleniny můžete připravit chutnou krémovou polévku, výborná je v těstovinách, ale také jako ingredience v různých jednohubkách. Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C tak patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

skrytý význam nemoci: RAKOVINA

1. 5. 2012

Pohleďme na lidské tělo. Je to celek složený z milionu buněk, z nichž každá plní svou funkci ve vztahu k celku. Působením karcinogenních látek, radioaktivního záření, atd. se nepřetržitě stává, že je některá buňka těla zasažena, přestává vykonávat svou funkci pro celek, ale neztrácí schopnost života ani množení. Tato buňka přestává reagovat na jemné řídící signály těla i duše, začíná existovat sama pro sebe v prostředí, které je pro ní "jen" živnou půdou. Vzniká rakovina.

Ekvivalentem k tomu všemu je současný život sám o sobě.LIDÉ, KTEŘÍ ONEMOCNÍ RAKOVINOU JSOU SAMI RAKOVINOU V NĚKTERÉ OBLASTI SVÉHO BYTÍ. Je tedy potřeba tuto oblast identifikovat a začít ji "vnitřně" léčit, jiné cesty totiž ze začarovaného kruhu "metastáz" bohužel není.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MASÁŽ HORKÝMI LÁVOVÝMI KAMENY

1. 5. 2012

Určitě si dokážete představit příjemné teplo pravých lávových kamenů, které svojí vibrací a teplem ovlivňují energetické dráhy v těle, působí blahodárně na mysl a perfektně uvolňují zatuhlé svaly.

Masáž lávovými kameny je technika, která se už odedávna praktikovala na Havajských ostrovech nebo v Číně. Na tělo masírované osoby se kladou oblé teplé kameny zahřáté ve vodě na teplotu kolem 37 - 40°C. Teplo kamenů se klientovi rozlije po celém těle a celkově ho uvolňuje.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JABLEČNÝ OCET

3. 4. 2012

vinegar-1667900_960_720.jpgJablečný ocet je tradiční léčebný a podpůrný prostředek. Aktivní složkou jablečného octa je kombinace kyseliny octové s vitaminy, minerály a stopovými prvky. Nejvýznamnějšími jsou: vitaminy skupiny B, biotin, vitamin C, jablečný pektin, sodík, draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN U

1. 4. 2012

Vitamín U je derivát aminokyseliny metioninu, která chrání organismus před vředovými onemocněními žaludku a dvanáctníku, proto se nazývá protivředový.Název vitamín U je používan pro jeho velmi efektivní účinky v medicíně, a to hlavně při léčení žaludečních vředů. Má vliv na vylučování a tvorbu žaludeční kyseliny, enzymatické funkce a celý zažívací trakt. Vyskytuje se v zelí, listech zelené zeleniny, žloutku.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POLÉVKA KVĚTÁKOVÁ S KUSKUSEM

1. 4. 2012

cauliflower-3841_960_720.jpg

Květák je oblíben nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají. Jak je to možné? To vám prozradí následující text:

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

skrytý význam nemoci: ALERGIE

1. 4. 2012

Je překvapivé, jak málo jsou využívány možnosti psychoterapie u alergií. Přitom jde o tělesné reakce s nápadnými psychosociálními souvislostmi. I zde farmakoterapie vytlačila možnosti podstatnějšího ovlivnění poruchy psychoterapií. Možná je tomu tak proto, že farmakologie je pro pacienta pohodlnější. Aneb věděli jste, že v případě narkozy (tedy nepřítomnost vědomé složky vašeho já) se žádná alergie na pyl, chlupy zvířat, prach atd. neprojevuje? Andy

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

THAJSKÁ MASÁŽ

1. 4. 2012

Tradiční thajská masáž je dynamická forma terapeutické masáže, která má původ v Indii. Stala se pevnou součástí chrámové kultury s šířením buddhismu do jihovýchodní Asie. Díky protahování a tlakové stimulaci akupresurních bodů, využití meridiánů a reflexních zón, dosahuje uvolnění napětí a důkladného rozcvičení celého těla, které se provádí na zemi, přes pohodlné oblečení.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CIBULE JE PŘÍRODNÍ LÉK

3. 3. 2012

Cibule působí především preventivně proti onemocnění dýchacích cest, zejména proti kašli, rýmě, nachlazení, zahlenění, chřipce a angíně.Pokud cítíte nachlazení nebože na vás jde nemoc, tak je vhodné sníst celou cibule a další dát do pokoje, která má dezinfekční účinky.Cibule je bezesporu královnou v naší kuchyni.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN P4 -TROXERUTIN

1. 3. 2012

Rutin je přírodní látka, vyskytující se v různých množstvích v mnoha rostlinách rostoucích v celém světě. Průmyslově se získává extrakcí a izolací z rostliny Dimorphandra mollis, vyskytující se nejvíce v deštných pralesích Brazílie. V našich podmínkách je nejvíce zastoupen v pohance, violce, třezalce a dalších většinou žlutě kvetoucích květinách. Zařazením rutin patří do skupiny rutosidů, přírodních flavonoidů, což jsou obecně chemické sloučeniny patřící do obsáhlé skupiny rostlinných glykosidů, kterých je známo několik tisíc. Z léčebného hlediska jsou definovány jako významné antioxidanty s mnoha příznivými účinky na lidský organismus, například likvidují volné kyslíkové radikály.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ÚPAL NEBO ÚŽEH?

1. 3. 2012

Prázdniny jsou zde a s nimi (doufejme) horké letní dny. S tím souvisí riziko poškození v důsledku tepla a slunce. Aneb víte jaký je rzdíl mezi úpalem a úžehem? A jak se který stav léčí, případně který z nich je pro tělo (především pro malé děti a staré lidi) nebezpečnější? Chcete-li se dozvědět více, vítejte.. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ČERVENÁ ČOČKA PO BULHARSKU

1. 3. 2012

lenses-1331727_960_720.jpgČervená čočka je sestrou v tuzemsku zdomácnělé hnědé čočky. I obsah cenných látek je podobný - kromě vysokého množství bílkovin a vlákniny červená čočka obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. K dostání je většinou loupaná, což přináší hned několik výhod - tento fakt snižuje u luštěnin neoblíbenou nadýmavost, nemusí se dopředu namáčet a velice rychle je hotová (během vaření mění barvu na žlutou).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ÁJURVÉDSKÁ MASÁŽ

1. 3. 2012

Chybí vám v životě pohlazení? Toužíte být hýčkána od hlavy až k patě? Nebo vaše zkušenost s masážemi nebyla zatím nic moc? Tak to máte nejvyšší čas dopřát si tu ájurvédskou..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

skrytý význam nemoci: ISCHIAS

1. 3. 2012

Ischias nebo lidově řečeno houser poukazuje na skutečné nebo pociťované přetížení. Člověk si toho bud' "naložil příliš na svá záda " nebo moc předsevzal, pociťuje příliš velkou zodpovědnost nebo své problémy pouze odsunuje, a tak se stává jeho život čím dál těžší. Ischias může stát také ve spojení s finančními starostmi a strachem z budoucnosti. Možné jsou i takové případy, kdy člověk se sebou ještě neustále "vláčí" svou minulost..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POKLAD ZVANÝ KONOPNÝ OLEJ

1. 3. 2012

Olej získaný ze semena konopí obsahuje s pouze osmi objemovými procenty nejnižší podíl nežádoucích nasycených tuků. Konopný olej je jedním z nejcennějších olejů rostlinného původu, obsahuje až 80 % nenasycených mastných kyselin, které lidský organismus potřebuje k běžnému správnému fungování. Děti předškolního a školního věku by měly dostávat lžíci konopného oleje denně jako účinnou zdravotní prevenci. Předešlo by se tak celé řadě problémů – od hyperaktivity až po riziko obezity či kardiovaskulárních onemocnění. Cena takové terapie je minimální, zatímco přínos obrovský.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

FARMÁŘSKÉ PRODEJNY - ČESKÝ GRUNT

15. 2. 2012

Český grunt je síť malých prodejen potravin (kamenná alternativa farmářským trhům), kde se zaměřují na striktní výběr kvalitních potravin od středních a malých výrobců a farmářů. Můžete si zde zakoupit výhradně české produkty z ekologických farem a alternativních zemědělců.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN P - FLAVONOIDY

1. 2. 2012

Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k flavonoidům patří asi 60 látek, které mají obvykle kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NAHRADÍ ANTIBIOTIKA BAKTERIOFÁGY?

1. 2. 2012

Fágy se zdají být mocnými spojenci v boji proti bakteriálním chorobám. Proč se tedy nevyužívají v léčení častěji? Prvním z důvodů je nepochybně stereotyp v myšlení většiny lékařů, kteří jsou zvyklí používat antibiotika.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S CIZRNOU A ZELENINOU

1. 2. 2012

Postup: Na oleji osmažíme cibulku, ochutíme česnekem, zalijeme vodou, přidáme bujon i těstoviny, vaříme do změknutí těstovin, přidáme mraženou zeleninu, přidáme již uvařenou cizrnu a necháme projít varem. Vkládáme do dobře promaštěného pekáče, pokapeme sojovou omáčkou a na závěr zalijeme směsí smetany a vajíček. Zapékáme 15-20min.Podáváme se zeleninovým salátem.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ANTIBAKTERIÁLNÍ REZISTENCE

1. 2. 2012

Některé bakterie mohou růst i v přítomnosti určitého množství antibiotika; tento jev se nazývá antibiotická rezistence. Může být primární, která je dána druhem bakterie a jejími vlastnostmi. Sekundární, získaná rezistence je výsledkem přizpůsobení se daného patogenu k účinkům antibiotika. Je zřejmě jedním z vedlejších dopadů jejich chybného užívání.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SPORTOVNÍ MASÁŽ

1. 2. 2012

Sportovní masáž je vhodná pro aktivní sportovce a pomáhá jim dosahovat vyšších výkonů. Před výkonem dokáže svaly vybudit a po výkonu zase přijemně uvolnit. Masáž rychle prokrvuje svalstvo, které se nejvíce podílí na výkonu. Cílem celé masáže je připravit sportovce na blížící se výkon nebo mu po výkonu či tréninku naopak dopřát kvalitní regeneraci svalstva a tkání.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

skrytý význam nemoci: INFEKCE

1. 2. 2012

Každá infekce všeobecně poukazuje na nějaký konflikt, který člověk ve svém podvědomí, správně neprožil a nevyřešil. Často tento konflikt ani nevnímá, nepřiznává si ho nebo se pokouší mu vyhnout, a tím si vynucuje možnost uvědomit si tento konflikt na jiné rovině. Ale bolestí (z infekce), které se už vyhnout nemůže, se zabývat musí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CHCETE SE LÉČIT A NEBO UZDRAVIT?

15. 1. 2012

Nemoc je informace o tom, jaký člověk je, jak a v jakých podmínkách žije, o tom, že ve svém životě někde dělá chybu. Abychom jeho stonání porozuměli, musíme se seznámit s  jeho životním příběhem.Poznat, jaké má radosti, starosti, rodinný život, vztahy, způsoby odpočinku. Posoudit tedy nejen fyzickou, objektivní stránku, ale také stránku psychickou a sociální, musíme znát všechny souvislosti. Teprve potom pochopíme, proč právě on, právě teď a právě tímto způsobem onemocněl.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

OREGANO

3. 1. 2012

Olej z oregana (Organum vulgare) je přírodní antibiotikum s protibakteriálními a protiplísňovými vlastnostmi. Pomáhá při kašli a trávicích potížích. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VITAMIN F

1. 1. 2012

Vitamínem F jsou označování nezbytné esenciální mastné kyseliny, kyselina linolová, linoleová a arachidonová, které jsou do těla nutné dodávat potravou, protože tělo si tyto kyseliny nedokáže vytvořit žádnou jinou cestou. Tyto esenciální mastné kyseliny jsou základem pro tvorbu a funkci buněčných membrán, ovlivňují naší energii, stav vlasů, pokožky a nehtů, dále pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zabraňují kornatění cév, ochraňují také játra a jsou velmi důležitým elementem při správném vývoji dětí, chrání nás proti zvýšenému krevnímu tlaku a nadváze, podporují imunitní systém, zabraňují krevním sraženinám, chrání organismus proti srdečním chorobám a mozkové mrtvici, působí příznivě na funkci prostaty, dále ovlivňují správnou funkci srážlivosti krve, starají se o naší tělesnou teplotu a působí také preventivně proti rakovině.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

KUSKUSOVÉ KOLÁČKY S ROZINKAMI

1. 1. 2012

Postup: Do vroucí směsy vody a mléka přidáme všechny suroviny (část nasekaných ořechů si ponecháme na posyp) a vaříme zhruba 12min. na hustou kaši. Po odstavení a částečném vychladnutí klademe kopečky na vymaštěný plech, trošku je pomačkáme  a posypeme zbylou směsí nasekaných ořechů.Pečeme vy vyhřáté troubě zhruba 15min.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

REGENERAČNÍ MASÁŽ

1. 1. 2012

 

Masáž je umění dotyku. Je to umění, které lze použít k utišení bolesti, zmírnění napětí a uklidnění. Pro mnohé z nás jsou bolesti v zádech běžným pocitem, zvykli jsme si na něj. Často si teprve až po masáži uvědomíme, že naše svaly byly namožené, bolestivě napjaté, a že překonávání nepříjemných pocitů, s tím spojených, nás stojí spoustu energie. Masáž nám dá ochutnat pocit uvolnění a pozitivního naladěnÍ.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

EVANGELIUM BOLESTI

1. 1. 2012

Medicínský paradox: Čím víc léků proti bolesti, tím víc lidí trpících bolestí. Osobně jsem lék na bolest nevzala minimálně 4-5 let, tedy od doby kdy jsem prošla svým vlastním duševním přerodem a objevila sílu své mysli jež uzdravuje.Andy

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0