Jdi na obsah Jdi na menu

JABLEČNÝ OCET

3. 4. 2012

Jablečný ocet je tradiční léčebný a podpůrný prostředek. Aktivní složkou jablečného octa je kombinace kyseliny octové s vitaminy, minerály a stopovými prvky. Nejvýznamnějšími jsou: vitaminy skupiny B, biotin, vitamin C, jablečný pektin, sodík, draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor.


Jablečný ocet má blahodárný vliv na mnoho biologických pochodů v lidském organismu.
Podporuje proces látkové přeměny a upravuje narušenou střevní mikroflóru.


Zvýšením kyselosti v trávicím traktu dochází k postupnému úbytku hnilobných bakterií, které produkují do organismu toxiny. Objem škodlivých látek se postupně snižuje a dochází k přirozené detoxikaci. Zároveň pozitivně ovlivňuje vyměšování i stav pleti. Tím se projeví výrazné antibakteriální a desinfekční účinky jablečného octa. Posiluje také obranyschopnost organismu.


Podílí se na snížování hladiny cholesterolu v krvi a tím reguluje výšku krevního tlaku. Přispívá ke zdraví cév a tvorbě červených krvinek.


Pektin obsažený v jablečném octu má schopnost zvětšovat svůj objem bobtnáním, navozuje pocit sytosti a snižuje nepříjemný pocit hladu. K jeho utišení stačí menší porce stravy. Usnadňuje tím proces hubnutí a péči o štíhlou linii.


Význam má podávání jablečného octa také při revmatických potížích, kloubních onemocněních, infekcích uší, nosu, krku, alergiích, diabetu, při únavě z překyselení organismu. Jablečný ocet může být i prevencí zubních kazů.

Jablečný ocet zlepšuje metabolismus, čistí organismus a odstraňuje škodlivé látky, urychluje spalování tuků, posiluje imunitu a bojuje proti nachlazení. Obsah vitamínu B či biotinu má vliv i na zlepšení a vyčištění pokožky.

Ve velmi zředěném stavu si jím můžete dokonce pokožku potírat, i to by mělo zlepšit sklony k pupínkům či akné.


Jablečný ocet obsahuje jablečný pektin (vlákninu), vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), niacin, kyselina pantothenová, biotin, který má vliv na lepší kvalitu vlasů, nehtů a pleti, samozřejmě vitamín C, obsahuje draslík, i něco málo železa, fosforu či vápníku.


Užívání ovocného octa není doporučeno lidem trpícím vředovou chorobou žaludku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář