Jdi na obsah Jdi na menu

ÁJURVÉDSKÁ MASÁŽ

1. 3. 2012

Chybí vám v životě pohlazení? Toužíte být hýčkána od hlavy až k patě? Nebo vaše zkušenost s masážemi nebyla zatím nic moc? Tak to máte nejvyšší čas dopřát si tu ájurvédskou.

Žádná rychlovka
Ájurvédská masáž je v podstatě obřad, který se od běžného dvacetiminutového masírování šíje na poliklinice liší asi tak jako příprava čaje podle japonského rituálu od čaje z pytlíku. Není to typ aktivity, na kterou byste si odskočila na chvíli z práce – chce prostě čas. Kdybyste totiž v duchu sledovala hodinky a blížící se termín porady, nevychutnala byste si všechny nuance a nejspíš byste se ani necítila svěží a odpočatá – a proč byste potom za ni platila? „Stejně tak není vhodné běžet po ní třeba ještě na aerobik. Blahodárný účinek masáže musí pozvolna doznít, aby se mohl projevit očišťovací a odpočinkový efekt. A kvůli tomu na ni lidé přece chodí,“ vysvětluje Jana Mohoritová z pražského centra Ayurmedic Ceylon.

Má to však jednu podmínku – nesmíte mít nic proti oleji. Tím se při ájurvédské masáži opravdu nešetří, takže ho budete mít rozetřený nejen na těle, ale i v obličeji a ve vlasech. Nechat si udělat nový účes den před masáží by tedy byly vyhozené peníze. Nemusíte se ale obávat, že si od oleje poničíte prádlo, protože všechno svoje oblečení necháte v šatně a do místnosti s lehátky vstoupíte téměř tak, jak vás pánbůh stvořil. V šatně spojené s koupelnou si obléknete jen lehké jednorázové kalhotky, pantofle ze stejného materiálu a zahalíte se do bavlněného sárongu.
 

Hodina na lehátku (chvíli na břiše, chvíli na zádech) uteče jako voda, ale zdaleka ještě není všemu konec. Můžete přejít o kousek dál a nechat na sebe působit bylinky v minisauně. Lehnete si do dřevěného „futrálu“ (hlava zůstane venku) a roštem k vám bude stoupat pára z bylinného odvaru, která vás krásně prohřeje a napomůže vstřebávání oleje po masáži. Mimochodem – je důležité nechat si olej na těle co nejdéle, aby pronikl do kůže a mohly se projevit jeho ozdravné účinky. Proto po proceduře zůstanete aspoň půl hodinky v příjemné relaxační místnosti, kde jednu ze stěn tvoří kamínky. Uložíte se na lehátko a za tónů uklidňující hudby, obklopena vůní, rostlinami, zurčící vodou a zapálenými svícemi můžete vychutnávat stav svého těla a duše po ozdravné kúře. Zážitek umocníte popíjením pravého ájurvédského čaje a uzobáváním ovoce připraveného na misce.

Všechno ale jednou skončí. Je čas vstát a přejít do koupelny, abyste ze sebe ájurvédskými šampony smyla větší část olejů. Možná si ještě v recepci nějakou přírodní kosmetiku koupíte domů, abyste si zážitek připomněla. Při odchodu byste měla cítit uvolnění, zklidnění nebo (podle typu masáže) naopak nenásilné povzbuzení do všedních pracovních dnů. Pokud se budete cítit trochu unavená, není to nic, co by vás muselo znepokojovat. Jde o reakci, kterou se váš organismus vyrovnává s působením ozdravných olejů a masáže samotné.

Co je to ájurvéda?
Ájurvéda (nauka o životě: ájur – život, véda – věda, nauka) je léčebný systém starý pět tisíc let, pocházející z Indie, který uznává i Světová zdravotnická organizace (WHO). Skládá se z unikátního systému výživy, cvičení, bylinné terapie, relaxace, meditace, pročišťování organismu, aromaterapie a terapie barvami. Ve své podstatě pracuje ájurvéda s energiemi, které tvoří fyzické lidské tělo, a nazývá je dóšami – váta, pita a kapha. Nerovnováha nebo nedostatek jedné z těchto energií je příčinou vzniku nemocí, zdravotních i psychických potíží. Cílem je, aby všechny tyto tři síly – a s nimi celý člověk – byly vyvážené a v harmonii.

Ájurvédská masáž, zvaná také abhyanga, je součástí tradičního detoxikačního a revitalizujícího programu pančkarma. Při této masáži je celé tělo masírováno s pomocí velkého množství teplého herbálního oleje, čímž se z těla odstraňují jedovaté toxiny a zároveň se uvolňují bloky v celém tělním systému.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář