Jdi na obsah Jdi na menu

JÍDLOVĚDA

Jíst zdravě není žádná věda. Naopak, je to ta nejpřirozenější věc na světě.

img_20220715_092506_122.jpg

Andrea Kindermann

váš osobní průvodce TRANSFORMACE

 

Příspěvky

POMELIT

1. 7. 2013

grapefruits-2109616_960_720.jpgKonzumace ovoce zvaného pomelit snižuje hladinu krevního cholesterolu. U pacientů s nemocným srdcem snižuje riziko ucpání artérií zásobujících srdce krví. Křížence mezi grapefruitem a citrusem pomelo vypěstovali v Izraeli a dali mu jméno pomelit. Komerčně je produkt známější pod jménem Israeli Jaffa Sweetie, což lze přeložit jako „sladký Jaffa“ i jako „miláček Jaffa“.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

TERAPIE DOTEKEM

1. 7. 2013

treatment-1327811_960_720.jpgDoteky jsou jedním ze zázračných prostředků lidského dorozumívání, kde není třeba ani těch nejupřímnějších, nejsladších ba dokonce nejintimějších slov. Mohou konejšit, léčit i uvolňovat. Zároveň hlazením a neuvědomnělou masáží bolestivých míst těla odplavujeme negativní pocity, přinášíme úlevu, obnovujeme životní sílu, pociťujeme radost a štěstí.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KARCINOGENNÍ LÁTKY V JOGURTECH

11. 6. 2013

yogurt-1786329_960_720.jpgNejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z letadla. Při analýze bifidobakterií, se zjistilo na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu a ten skutečně není našemu tělu vlastní - je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MOMO - TIBETSKÉ KNEDLIČKY

1. 6. 2013

dumplings-2392893_960_720.jpgMomo jsou druh knedlíčků, které jsou tradičním pokrmem v Nepálu a Tibetu.Momo se připravují z jednoduchého těsta z mouky a vody, někdy se přidává trochu droždí nebo jedlé sody. Z tohoto těsta se udělají malé placičky které se naplní různými ingrediencemi, náplň se zabalí buď do šátečku nebo do kapsy ve tvaru půlměsíce. Momo se po zabalení uvaří v páře.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VÝŽIVA (DIETA) PŘI ZÁCPĚ

1. 6. 2013

plumber-2547297_960_720.jpgU onemocnění trávicího traktu vyvolávají nejčastější a největší obtíže obvykle poruchy motility (pohyblivosti) střev. Velmi často se projevují jako zácpa či průjem. Zejména zácpa je příznakem častým, který souvisí s mnoha onemocněními neuropsychiatrickými i se stárnutím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZELENÝ JEČMEN

1. 6. 2013

barley-field-8230_1920.jpgMladý (ZELENÝ) ječmen je díky svým pozitivním vlastnostem a účinkům na lidský organizmus hojně využíván jak při prevenci, tak při nemoci. Pozitivně ovlivňuje civilizační choroby i celkovou činnosti lidského těla. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

CHROM -CHROMIUM (Cr)

1. 6. 2013

Chrom je nezbytný pro štěpení bílkovin, tuků a sacharidů, pomáhá v těle udržovat normální hladinu krevního cukru (glukózy), může také snižovat hladinu celkového cholesterolu, (škodlivého) LDL cholesterolu a triglyceridů.Chrom má důležitou roli v aktivitách některých enzymů. Zasahuje do rozkladu enzymů a jejich přeměny na energii a tvorby některých tuků. Učinkuje společně s insulinem a je tak nezbytný pro schopnost organismu využít cukr.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MUZIKOTERAPIE

1. 6. 2013

Hudba je zřejmě nejstarší, nejsložitější a po všech stránkách nejfantastičtější evoluční dědictví, které máme.. Ano, hudba léčí. Problém je v tom, že jen některá..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POZOR NA GLUTAMÁT

1. 5. 2013

french-fries-923687_960_720.jpgGlutamát alias "Umani" je tak pátá chuť, vedle sladké, slané, hořké a kyselé. Po požití potravy s glutamátem se jeho obsah v mozku dospělého člověka zvýší 25-45krát. Glutamát z potravy prostupuje také placentou do krve plodu a do mozku. Nezralý vyvíjející se mozek je vůči působení glutamátu asi čtyřikrát citlivější než mozek dospělých. potraviny, obsahující významné množství glutamátu jsou v podstatě „návykové" - to proto, že jsou „slané a chuťově výrazné". Jsou tudíž často doslova zneužívány výrobci potravin (a koření) a to především těmi, kteří vědí, že jejich potravina nechutná zrovna přitažlivě. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DIETA PŘI PRŮJMECH

1. 5. 2013

Příčina průjmu a gastroenteritidy bývá často infekční, někdy pouze funkční. Příčiny jsou někdy kombinované, např. u cestovatelských průjmů. Významné jsou vlivy psychiky, osmotické vlivy (např. fruktóza, sorbitol). Příčinou průjmu může být i malabsorpce.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ZELENÁ KÁVA

1. 5. 2013

coffee-2992598_960_720.jpgZelená káva obsahuje cenné fenoly, rostlinné látky, které jsou pro váš organizmus nesmírně důležité. Fenoly mají vliv na váš krevní oběh, činnost srdce, cévní oběh a správné trávení. Nejcennější je ale kyselina chlorogenová. Čím je káva kvalitnější, tím vyšší je v ní podíl této kyseliny. Tradiční káva obsahuje 3 – 6% této kyseliny, zatímco zelená káva 39%.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 1

MANGAN - MANGANUM (Mn)

1. 5. 2013

Mangan je nezbytnou součástí mnoha enzymů – bílkovin řídících chemické reakce v našem těle. Zasahuje do přeměny cukrůcholesterolu, hormonů štítné žlázy i pohlavních hormonů. Při jeho nedostatku můžeme pocítit problémy právě na těchto úrovních.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

AJURVÉDA

1. 5. 2013

Ájurvéda pochází z Indie aje nazývána "matkou všech léčebných systémů".Je to všeobsáhlá nauka o životě,skládající se z osmi různých odborných směrů, z nichž vychází i naše současná medicína. Vidí člověka jako celek, kde všechno souvisí se vším. Léčí proto nejen tělo, ale i mysl a duši. Klade velký důraz na prevenci a podporu zdraví za pomoci vyvážené stravy, pozitivního myšlení, životního stylu atd. Jejím cílem je harmonie, zdraví, které je naší přirozeností.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

UPILA SE K SMRTI COCA COLOU

1. 4. 2013

coca-cola-2099000_960_720.jpgVyšetřování smrti třicetileté Natashi Harrisové z Nového Zélandu potvrdilo, že jedním z faktorů úmrtí byla její závislost na pití Coca-Coly. Podle koronera žena zemřela v roce 2010 na selhání srdce, které bylo způsobeno také nadměrnými dávkami kofeinu. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

BOLEST HLAVY

1. 4. 2013

Bolest hlavy je velmi častým příznakem mnohých často i systémových (celotělových) onemocnění. Svou přítomností nejen obtěžují pacienta, ale způsobují také změny psychického stavu (deprese, apatie, agresivita, atd.).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

POLENTA - ITALSKÁ TRADICE

1. 4. 2013

main-course-1866133_960_720.jpgPolenta je slaná kaše z kukuřičné krupice, nedílná součást italské kuchyně, která si vás omotá kolem prstu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

VÝŽIVA (DIETA) PŘI KRÁTKÉM STŘEVU

1. 4. 2013

Při úrazech a operacích někdy dochází k takové ztrátě (zkrácení) tenkého střeva, že není schopno plnit své funkce. Potrava prochází zbývající částí střeva rychle a nestačí se strávit, natož vstřebat

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MĚĎ - CUPRUM (Cu)

1. 4. 2013

Měď (podobně jako zinek) patří mezi prvky s významným vlivem na živý organizmus, vyskytuje se v řadě enzymaických cyklů nezbytných pro správnou funkci životních pochodů a její přítomnost v potravě ovlivňuje zdravotní stav organizmu. Tyto enzymy například ovlivňujímeaolismu sacharidů v organizmu, ovlivňují vytváření kosní hmoty a krvetvorbu, ovlivňují i fungování nervového sysému. Na nižší organismy však působí jako silný jed.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

LICHOŘEŘIŠNICE VĚTŠÍ

1. 4. 2013

Lichořeřišnice působí především antibioticky. Likviduje streptokoky, stafylokoky, escherichia coli, salmonely a další druhy bakterií. Účinek se projevuje při zánětech močových cest, chřipkách, dýchacích potížích atd. Tato léčivka je rovněž výborným prostředkem proti vypadávání vlasů a pro podporu jejich růstu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

STŘEVNÍ ZÁNĚTY A VÝŽIVA

1. 3. 2013

Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. Důležité je zvýšení přívodu přirozených živin v celé dostupné šíři. Jakmile to stav pacienta dovolí, je vhodné omezit nepodstatné dietní restrikce a řídit se individuální snášenlivostí pacienta. Také lákavá úprava stravy povzbuzující ke konzumaci je vhodná vzhledem k přítomnému nechutenství a strachu (bolesti břicha, průjmy) pacienta jíst.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

JOD - IODUM (I)

1. 3. 2013

Jód je v našem těle nezbytně důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Štítná žláza produkuje hormony, které zajišťují funkci celého metabolismu. Jeho dlouhodobý nedostatek tak může vést až k onemocnění štítné žlázy. Toto onemocnění je léčeno tak, že se do těla aplikuje radioaktivní jód. Při správné životosprávě a správné stravě je možné tomuto onemocnění i celé řadě dalších komplikací spojených s nedostatkem tohoto prvku účinně předcházet.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KOTVIČNÍK ZEMNÍ

1. 3. 2013

V poslední době vyvolal velikou vlnu zájmu o Kotvičník zemní fakt, že mezi jeho hlavní účinky patří schopnost zvýšit u mužů hladinu testosteronu až o 30%, u žen naopak podstatně zvyšuje hladinu estrogenů.Kotvičník zemní také patří mezi jeden z nejefektivnějších prostředků zvyšujících potenci, vhodný při mužské neplodnosti, hypertrofii prostaty a léčbě zvýšeného obsahu cholesterolu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ SÝR

1. 3. 2013

cheese-2829034_960_720.jpgSýry se kdysi běžně připravovaly doma, dnes přibývá lidí, kteří si čas od času obohatí jídelníček vlastnoručním výrobkem. Zkusíte to také? Pro začátek si připravte jednoduchý čerstvý sýr, poté si troufněte na složitější.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NA CO NEZAPOMENOUT V DĚTSKÉM JÍDELNÍČKU?

1. 3. 2013

Nepátrejte po jídelníčcích psaných dětem na míru. Nic takového vám žádný rozumný lékař nedoporučí - cílem totiž je, aby se děti naučily jíst pravidelně a přiměřeně, nikoli aby si počítaly každý kilojoul. V žádném případě na dětský talíř nepatří tučné a kořeněné masité pokrmy, K přípravě nepoužíváme kořenící směsi s glutamátem sodným. Maso nemusí mít děti každý den. Jídelníček by měl být co nejpestřejší a z bohaté nabídky dalších surovin (zeleniny, těstovin, luštěnin a obilovin) můžeme připravit velmi zajímavá a chutná jídla.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

SELEN - SELENIUM (Se)

1. 2. 2013

Selen se významně podílí na očištění organismu od volných kyslíkových radikálů, které vznikají při kouření, pití alkoholu nebo intenzívní fyzická zátěži. Stopové množství selenu se vyskytuje v kuchyňské soli; v mořských rybách, krabech a humrech; v ledvinách, játrech a srdci; ve vaječném žloutku, v droždí, houbách, česneku, paraořechách a obilninách (zvláště v kukuřici).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

MOTLITBA NEMOCNÉHO

1. 2. 2013

hands-1926414_960_720.jpgJste-li nemocní, uklidněte se a po své modlitbě přemýšlejte, nemáte-li s někým nevyřízené nějaké nepříjemné záležitosti. Uvědomte si, že na nikoho se nehněváte, proti nikomu nemáte v srdci svém žádné nenávisti, že žijete se všemi v harmonii a lásce. Uvědomte si upřímně, že všechno tvorstvo na zemi opravdově milujete. Jste-li toho schopni, pak soustřeďte se, v úplném klidu a odevzdání vyslovte tuto modlitbu:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

KOBYLÍ MLÉKO

1. 2. 2013

milk-1914462_960_720.jpgKobylí mléko je přírodním zdrojem látek s harmonizačními a regeneračními účinky. Díky vysokému obsahu imunoglobulinů, lysozymu, specifických proteinů, vitamínů a minerálních látek posiluje především obranyschopnost organismu. Proteiny kobylího mléka (albuminy, globuliny, imunoglobuliny, lysozym a aglutiny) mají výrazné bakteriostatické účinky a mobilizují obranyschopnost organismu. 

 

Složení kobylího mléka je velice odlišné od složení mléka kravského, je však velmi podobné lidskému mateřskému mléku. Jeho podobnost je nejvýznamnější v obsahu IgA (specifickém imunogloubulinu) a lysozymu, látek důležitých pro správnou funkci vlastních obranných mechanismů organismu. Kobylí mléko obsahuje také vysoké množství esenciálních mastných kyselin - kyseliny linolové, linolenové a arachidonové, které zvyšují odolnost organismu proti infekcím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

ALZHEIMEROVA CHOROBA SOUVISÍ SE STRAVOU

1. 2. 2013

To, co jíme(a nejen to), může zabíjet náš mozek. Podle nejnovějších studií nebezpečná Alzheimerova nemoc, devastující postupně lidský mozek, je fakticky metabolickou chorobou, způsobenou nezdravým stylem stravování.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

DOMÁCÍ HOUSTIČKY

1. 2. 2013

sandwich-451403_960_720.jpgDomácí housky či rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0

NADVÁHA JAKO DŮVOD K ROZCHODU

1. 2. 2013

Nadváha  může skutečně vést až k rozpadu vztahu. A to hned z několika důvodů.Předně kilogramy navíc jednoho z partnerů mohou zcela změnit jeho estetickou přitažlivost. Partneři však mohou negativně vnímat i další doprovodné projevy kilogramů navíc. Například zvýšené pocení, změna vůně, ale i vnímání obézního člověka společností. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: JÍDLOVĚDA | Komentářů: 0