Jdi na obsah Jdi na menu

SELEN - SELENIUM (Se)

1. 2. 2013

Selen se významně podílí na očištění organismu od volných kyslíkových radikálů, které vznikají při kouření, pití alkoholu nebo intenzívní fyzická zátěži. Stopové množství selenu se vyskytuje v kuchyňské soli; v mořských rybách, krabech a humrech; v ledvinách, játrech a srdci; ve vaječném žloutku, v droždí, houbách, česneku, paraořechách a obilninách (zvláště v kukuřici).

 

Při společném působení selenu, enzymů a vitaminu E dochází k zesílení antioxidačních účinků. Podílejí na zajištění elasticity tkání a lepší využití kyslíku srdečním svalem, což je prospěšné pro nemocné se srdeční ischemií. Dále znemožňuje nebo alespoň zpomaluje vznik novotvarů.

 

Společně s hořčíkem, zinkem, molybdenem, vlákninou, provitaminem A a vitaminem C se řadí mezi antikarcinogenní látky. "Nepřítelem" selenu jsou však sladkosti působí proti jeho účinkům.

 

Nedostatek selenu způsobuje náchylnost vůči infekčním nemocem, zvyšuje riziko onemocnění kardiovaskulárního systému, organismus je predisponován ke vzniku novotvarů a tento nedostatek se podílí na metabolických poruchách funkce štítné žlázy.

 

Dávkování

Denní doporučená dávka pro dospělé a mladistvé = 40-70 mikrogramů pro muže a 45-55 mikrogramů pro ženy. Denní doporučená dávka pro děti ve věku 7-10 let = 30 mikrogramů, 4-6 let = 20 mikrogramů a 1-3 roků = 10-20 mikrogramů. Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 75 mikrogramů.

 

Použití

Je obsažen v celé řadě potravních doplňků. Užívá se buď samostatně, nebo je součástí multivitamínových či antioxidačních směsí (společně s vitaminy A, C, E a zinkem).

autor: PharmDr. Hana Šindelářová

ZDROJ:http://www.ordinace.cz/clanek/selen-2/

mé výtažky ze skript:

 

 

Se:

součást glutathionperoxidázy antioxidační enzym – brání peroxidaci lipidů, poškození buněk, působí synergicky s vitaminem E, zamezuje shlukování destiček a tím srážení krve, zlepšuje činnost imunitního systému, inhibuje poškození chromozomů, vznik mutací a tím rakoviny, neutralizuje škodlivé účinky těžkých kovů a jiných tox. látek

Zdroje: obsah v potravinách záleží na obsahu v půdě, vnitřnosti, luštěniny, vejce, ryby

Deficit:zvýšení agregace trombocytů, rakovina, kardiomyopatie

Nadbytek:ve vyšších dávkách silně toxický, váže se na AK, kde může nahrazovat S (methionin, cystein)ve větších dávkách karcinogenní

v několika oxid.stavech (2,4,6), důlež.součást enz.glutathionperoxidázy –antioxidant-ve všech tk., celk.v těle 10-15 mg, (dle diety a půdy regionu), organická forma z potr.vstřebáván až 80%, anorg. Méně, v potr. jako selenocystein a selenomethion, tlumí toxic.úč. O2,Hg,Cd, deficit v ČR vzácný –snižuje fčn všech tk.-souvislost všech závaž.nemoc.-kardio,zrak,rakovina,neplodn., ve vyšších dávkách silně toxický a karcinogen.–hromadí se v těle, váže se na AK kde nahradí S, bohatýS:vnitřnosti (ledviny),luštěniny, vejce,ryby limit ex.dáv:5mikrog/kg/den,  basál.min. 21mikrog/den resp. normativ.min 40 mikrog/den zdravot.bezp.opt.hodn.:400mikrog/den, v ČR asi 50% příjem –OK,

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář