Jdi na obsah Jdi na menu

KOBYLÍ MLÉKO

1. 2. 2013

KOBYLÍ MLÉKO

Kobylí mléko je přírodním zdrojem látek s harmonizačními a regeneračními účinky. Díky vysokému obsahu imunoglobulinů, lysozymu, specifických proteinů, vitamínů a minerálních látek posiluje především obranyschopnost organismu. Proteiny kobylího mléka (albuminy, globuliny, imunoglobuliny, lysozym a aglutiny) mají výrazné bakteriostatické účinky a mobilizují obranyschopnost organismu.

 

Složení kobylího mléka je velice odlišné od složení mléka kravského, je však velmi podobné lidskému mateřskému mléku. Jeho podobnost je nejvýznamnější v obsahu IgA (specifickém imunogloubulinu) a lysozymu, látek důležitých pro správnou funkci vlastních obranných mechanismů organismu. Kobylí mléko obsahuje také vysoké množství esenciálních mastných kyselin - kyseliny linolové, linolenové a arachidonové, které zvyšují odolnost organismu proti infekcím.

 

Kromě imunostimulačních účinků přispívá kobylí mléko také ke zlepšení činnosti srdečního svalu, svalové tkáně a cévního systému, příznivě ovlivňuje trávicí systém, oblast jater, žaludku a střev. Konzumace kobylího mléka příznivě ovlivňuje produkci užitečné střevní mikroflóry. Pozitivní vliv kobylího mléka se projevuje i na stavu centrálního nervového systému a žláz s vnitřní sekrecí.

 

 

TRADICE POUŽITÍ KOBYLÍHO MLÉKA

Kobylí mléko jako prostředek k posilnění organismu člověk používá již 3000 let.
800 let před Kristem píše Homér ve své Iliadě o Skytech, neohrožených bojovnících, jejichž výzbroj vážila až 200 kg. Skytové dojili své kobyly a pili jejich mléko. Zasloužili se o rozšíření tajemství kobylího mléka do Evropy a Asie.


Kobylí mléko však nejvíce proslavila královna Kleopatra. Svoji pověstnou krásu si udržovala tím, že každý den pila kobylí mléko a koupala se v něm. Z toho důvodu chovala celé stádo chladnokrevných klisen.


Dalším ze slavných propagátorů kobylího mléka byl L. N. Tolstoj, který napsal:
"Kobylí mléko povznáší ducha a regeneruje tělo".


Moderní věda později prokázala, že oba měli pravdu. V 19. století poprvé zveřejnili svůj objev léčivých, antibiotických a regenerujících účinků kobylího mléka ruští profesoři Botkin, Sklivozovskij a Sacharin.

 

V roce 1858 otevřel Dr. Poštnikov první sanatorium s léčbou kobylím mlékem a na konci 19. století zavedl tuto léčbu na carském dvoře prof. Zoegc von Mannteufel. Z historie vidíme, že ve Východní Evropě je již po staletí dlouhá tradice konzumace kobylího mléka, které se používá jako posilující a omlazující prostředek. V současnosti, kdy lidé hledají přírodní zdroje svého zdraví, se stala konzumace kobylího mléka velice moderní. Kobylí mléko se stává čistě přírodním zdrojem látek pozitivně ovlivňujících zdravotní stav lidí.

 

 

SLOŽENÍ KOBYLÍHO MLÉKA

Kobylí mléko je bifidní, málo tučné mléko, s vysokým obsahem vitamínů. Má mnoho nenasycených mastných kyselin (linolové, linolenové a arachidonové). Biologická hodnota je podmíněna esenciálními aminokyselinami a polypeptidy.

 

Kobylí mléko obsahuje stejně imunoglobulinů a mléčného cukru jako mléko mateřské, 2x více mléčného cukru a pouze polovinu tuku než kravské mléko. Významný je obsah glykoproteinů. Tyto bílkoviny posilují obranné tělesné složky a podporují imunitní systém. Zabraňují předčasnému stárnutí, protože příznivě ovlivňují obranyschopnost buněk.
 

Proteiny kobylího mléka:
Proteiny přispívají k výrazným bakteriostatickým účinkům kobylího mléka a mobilizují obranyschopnost organismu. Mezi proteiny kobylího mléka patří albuminy, globuliny a imunoglobuliny, glykoproteiny, lysozym, aglutininy.

 

Tuky a mastné kyseliny kobylího mléka:
Přestože obsah celkového tuku a cholesterolu je v kobylím mléce nízký, obsah esenciálních mastných kyselin (linolová, linolenová, arachidonová) je vysoký, což je pro lidský organismus velmi výhodné.

 

 

Největší množství esenciálních mastných kyselin se spotřebuje na tvorbu buněčných a intracelulárních membrán, včetně pokožky. Nedostatek esenciálních mastných kyselin se projevuje na pokožce zvýšením propustnosti pro vodu, tvorbou ekzémů, šupinaté kůže a větší náchylností kůže k infekcím.


Obsah mastných kyselin v tuku kobylího mléka (v relativních procentech):
Kys. kaprylová (oktanová) 2,79
Kys. kaprinová (dekanová) 8,05
Kys. palmitová 23,28
Kys. palmitolejová 3,96
Kys. stearová 0,79
Kys. olejová 13,72
Kys. linolová 7,53
Kys. linolenová 20,12
Kys. arachidonová 0,61

MOŽNOSTI VYUŽITÍ KOBYLÍHO MLÉKA

Zmírnění žaludečních, jaterních a střevních potíží

  • antibioticky působící látky v kobylím mléku zmírňují zánětlivé procesy
  • vysoký obsah mléčného cukru normalizuje střevní prostředí a povzbuzuje trávení

Zmírnění kožních obtíží

  • kobylí mléko působí pozitivně při vyrážkách a ekzémech, zmírňuje svědění a předchází zánětům, pleť vypadá svěže

Výživa kojenců a malých dětí jako alternativa ke kravskému mléku

  • kobylí mléko je lidskému mateřskému mléku velmi podobné
  • obsahuje imunitní látky, vitamíny a minerály, které posilují obranné síly dítěte

Předcházení degenerativním projevům stáří

  • kobylí mléko je bohaté na enzymy štěpící bílkoviny, tuky a cukry,jejichž tvorba ve stáří slábne. Tyto enzymy jsou směrodatné pro biochemickou regulaci všech životních pochodů
  • kobylí mléko předchází degenerativním projevům stáří a brzdí je

Při stresu a nervozitě

  • kobylí mléko pomáhá při potížích s koncentrací, zmírňuje stres a nervozitu
  • kobylí mléko posiluje nervový systém, psychiku a předchází depresivním stavům poškozujícím imunitní systém

 

 

ZDROJ:

http://www.orling.cz/cz/o-ostatnich-nemocech/snizena-imunita-palcivy-problem-dneska.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář