Jdi na obsah Jdi na menu

MOMO - TIBETSKÉ KNEDLIČKY

1. 6. 2013

Momo jsou druh knedlíčků, které jsou tradičním pokrmem v Nepálu a Tibetu.

 

„Momo je tibetský knedlík, jeho příprava má dvě části. Nejdřív se z mouky a vody udělá těsto jako na chleba nebo placky, v poměru asi čtyři díly mouky na díl vody. Potom se nachystá náplň z masa – nakrájíme maso na velmi malé kousky, nebo ho pomeleme, smícháme s nakrájenou cibulí na kostičky a ochutíme – sůl a nějaké koření, třeba chilli.“  

„Maso obalíme těstem, zarolujeme v rukou, vytvoříme koule nebo válečky, co nám půjde a jednoduše uvaříme. Ale pozor, ne ve vodě, vaříme v páře.“

Trvá to asi 15 – 20 minut podle toho, jak jsou knedlíky velké.  

Tradičně se do knedlíků momo používalo mleté maso – vepřové, kuřecí i kozí. Dnes, kdy i v Tibetu stojí spousty čínských supermarketů a ke koupi je dostupná zelenina, míchá se maso nejen s cibulí, ale i s pórkem, řapíkatým celerem, a ochutit se dají i pepřem, sójovou omáčkou nebo vším. Knedlík se vám nejlépe povede rolováním v dlaních, podobně, jako když vyrábíme naše ovocné knedlíky. Jen to těsto je mnohem jednodušší.  

 

zdroj:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Momo

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář