Jdi na obsah Jdi na menu

JOD - IODUM (I)

1. 3. 2013

Jód je v našem těle nezbytně důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Štítná žláza produkuje hormony, které zajišťují funkci celého metabolismu. Jeho dlouhodobý nedostatek tak může vést až k onemocnění štítné žlázy. Toto onemocnění je léčeno tak, že se do těla aplikuje radioaktivní jód. Při správné životosprávě a správné stravě je možné tomuto onemocnění i celé řadě dalších komplikací spojených s nedostatkem tohoto prvku účinně předcházet.

 

ód je nutné v potravinách hledat především u mořských ryb, jakými jsou například losos nebo makrela, a v kuchyňské soli s přídavkem jodu. Nedostatek způsobuje mnohé závažné zdravotní komplikace, které si popíšeme níže. Je tudíž velmi vhodné pečlivě kontrolovat jeho množství v těle a případně ho zvýšit užíváním potravinových doplňků.

 

Nedostatek jodu v těle způsobuje největší problémy v době těhotenství. V tomto období je třeba dbát na zvýšený přísun tohoto prvku, jelikož zajištuje činnost štítné žlázy nejen matky, ale i nenarozeného potomka. Pokud se jeho nedostatek zanedbá, může dojít k poškození plodu, poruchám štítné žlázy u narozeného potomka a dítě se může dokonce narodit i s kretenismem. Mimo období těhotenství se zvýšený přísun doporučuje také kojícím matkám.

 

U dospělého člověka se tento nedostatek projevuje celkovou únavou organismu, tloustnutím, svalovou bolestí, poruchami soustředění nebo pocitem chladu na končetinách. U žen mohou také vzniknout poruchy menstruačního cyklu a u mužů poruchy plodnosti. Všem těmto nepříjemným zdravotním komplikacím je možné účinně předejít užívání vhodných preparátů s obsahem jódu v případě, že tělu nepostačuje jeho množství ve stravě.

ZDROJ INFO:

http://www.lekarna.cz/jod/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář