Jdi na obsah Jdi na menu

NADVÁHA JAKO DŮVOD K ROZCHODU

1. 2. 2013

Nadváha  může skutečně vést až k rozpadu vztahu. A to hned z několika důvodů.Předně kilogramy navíc jednoho z partnerů mohou zcela změnit jeho estetickou přitažlivost. Partneři však mohou negativně vnímat i další doprovodné projevy kilogramů navíc. Například zvýšené pocení, změna vůně, ale i vnímání obézního člověka společností. Bohužel stále mnoho lidí se obézním lidem posmívá, pohrdá jimi či je považuje za líné a méně schopné. Což samozřejmě nemusí být vůbec pravda.

 

Mužům záleží na tělesných proporcích partnerky hlavně z důvodu společenského postavení, jelikož partnerka svého partnera do jisté míry ve společnosti reprezentuje. Tím, jak jeho partnerka vypadá, získává muž pomyslné místo v žebříčku oblíbenosti mezi ostatními přáteli mužského pohlaví.

 

Své kilogramy navíc velmi špatně vnímají i ženy samotné. Obvykle se stydí za to, jak vypadají. Negativní vnímání svého těla pak může mít za následek až depresivní stavy, které partnerskému soužití rovněž neprospívají. Takoví lidé se uzavřou do sebe, přestanou standardně komunikovat a své stavy si kompenzují paradoxně přejídáním.

 

Dostávají se tak do začarovaného kruhu, kdy stesky z toho, že jsou tlustí, zahání zase jen jídlem. Taková situace může vést až k rozvodovému právníkovi a řada psychologů takový scénář potvrzuje jako běžný.

Jakmile se člověk rozhodne hubnout, rozhodně potřebuje podporu svých nejbližších. Vše je o tolerantnosti, ale i trpělivosti u obou partnerů.

 

Na co je nutné při hubnutí myslet
 

Genetika: každý jsme se narodili s nějakým tělem a fyzickým nastavením, které nezměníme. Ačkoliv genetické vybavení hraje v obezitě a nadváze jen minoritní roli, jsou mezi námi lidé, kteří vždy budou mít nějaké to kilo navíc. Stejně tak se rodí lidé, kteří budou vždy hubení. Z vytáhlého šlachovitého čahouna nebude nikdy kulturista. Každý jsme zkrátka jiný a v jinakosti je třeba hledat krásu, nikoliv problém.

 

Naše tělo je nastavené na ukládání. Měli to tak pravěcí lidé a my jsme to po nich v rámci boje o přežití zdědili. Proto je tak důležitá tolikrát zmiňovaná a připomínaná pravidelná zdravá strava. Nebuďme proto úzkostní z každého kila navíc. Naše tělo není hloupé a ví, proč tak činí.

 

Nemoc! Nadváha je projevem některých nemocí, například onemocnění štítné žlázy.

 

Kulturní specifika: to, co je pro nás nepřijatelné, je v jiných kulturách považováno za přednost. To se týká i tělesných proporcí.

 

Pokud má rodič výraznou nadváhu, je velká pravděpodobnost, že dítě ji bude mít také, jelikož sleduje návyky rodičů a přejídá se stejně, jako oni. Těchto návyků se potom v dospělosti jen velmi těžko zbavuje.

 

Pamatujte, že jsou na světě lidé, kteří se najíst nemohou, i když v současné době ve světě umírá více lidí na obezitu, než na hladomor.

Zdroj: www.ipav.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář