Jdi na obsah Jdi na menu

POTĚŠTE SVÉ DĚTI VÝROBOU DOMÁCÍ LÉKOŘICE. BEZ CHEMIE A KONZERVANTŮ

3. 9. 2020

Lékořice není ve světě léčitelství a gastronomie žádnou novinkou, ba právě naopak. Její blahodárné účinky a originální chuť jsou známé již po staletí, u nás se pěstuje od 16. století. V dnešní době narazíte na lékořici nejčastěji v podobě černých pendreků nebo různých bonbonů. Skvěle chutná v kombinaci s čokoládou, solí i pepřem.

 

Za léčivými účinky lékořice stojí řada účinných látek. Kořen obsahuje velké množství sladkého glycyrrhizinu, vitamíny B, lecitin, biotin, zinek nebo jód. Zmíněný glycyrrhizin pomáhá při léčbě jater, stimuluje hormonální rovnováhu a působí protizánětlivě.

lekorice-licorice-473792_960_720.jpg

 

Bohužel jeho konzumaci mohou doprovázet také vedlejší účinky od bolestí hlavy až po zvýšený krevní tlak. Konzumovat by ho tedy neměli lidé s nemocemi ledvin. Pokud vás nic takového netrápí, zařaďte lékořici do jídelníčku během nachlazení, chřipky nebo zánětu dýchacích cest. Kořen by vám mohl pomáhat také v období žaludečních komplikací a problémů s trávením.

 

Výroba lékořicového pendreku svépomocí je překvapivě jednoduchá. Pendrek totiž není nic jiného než zahuštěný extrakt z lékořicového kořene. Na výrobu si připravte sušený kořen lékořice. Rozmixujte jej na pastu a tu následně pomalu vařte v malém množství vody. Výsledná směs by měla být černá a hustá. Odlijte ji do nádoby, kde extrakt vychladne a ztuhne. Výsledkem bude kus surové a velmi sladké lékořice, který lze snadno sekat. Menší nasekané kousky pak rozpustíte v horké vodě a nalijete do formiček. Počítejte s tím, že hmota se dokáže na stěny formy nepříjemně nalepit. Pokud nemáte silikonovou, doporučují některé hospodyňky formu trošku vymazat, například slunečnicovým olejem ve spreji.

Vychladla hmota a hezky ztuhla? Pendrek je hotov. S velkou pravděpodobností se vám nepodaří na první pokus odhadnout, jak velký kousek z připraveného extraktu použít. Po pár testovacích pokusech by však měl pendrek být tak sladký, jak vám to bude vyhovovat. Každý kořen a extrakt má jiný obsah glycyrrhizinu, proto je nalezení poměru vody k extraktu vždy otázkou experimentu. 

Ať se vám to podaří a také chutná.

zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/5665-co-leci-lekorice-a-jak-si-doma-vyrobit-pendrek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář