Jdi na obsah Jdi na menu

ZINEK - ZINCUM (Zn)

1. 1. 2013

Zinek spolu s chromem umocňuje působení inzulínu, jeho nedostatek vede k vývojovým vadám, nechutenství a k narušení imunitního systému. Je obsažen v mase a rybách, také v obilovinách a mléčných výrobcích. Denní potřebná dávka zinku je 4 až 8 mg.

(mé výtažky ze skript):

Zn: 15 mg/den

obsah v lidském těle kolem 2 g, 60% lokalizováno v kosterních svalech a 20% v játrech

Funkce: součástí mnoha enzymů; součást inzulínu , podílí se na syntéze nukleových kyselin, metabolismu proteinů a sacharidů , podílí se na tvorbě inzulinu, spermatogeneze, tvorba testosteronu,  hojení zranění

Zdroje:  maso, játra, tvrdé sýry, celozrnné cereálie, vejce, mléko, mořští korýši

Deficit: poškození kůže, nehtů, vypadávání vlasů, zpomalen proces hojení ran, retardace růstu a vývoje, špatná funkce pohlavních orgánů,

Nadbytek: není běžný, teoreticky možný při dlouhodobém používání pozinkovaného nádobí

 

široké využití,S mnoho enz.,syntéza nukl.kys.,metabol. proteinů a sacharidů,stavba kostí,přenos O2, antioxidant, stavb ab.membr,v imuno rcí, napomáhá hojení ran, zlomenin,podporuje růst dětí,S v inzulínu.

 

Celk.v těle 2-3 g ztoho 60% v koster.svalech a 20% v játrech, především in b.,z potr.je absorpce od 5-40% (pokud v těle málo-absorb.s e zvyšuje až na 60-84%),z těla se vylučuje močí, stolicí, kůží. Jeho deficit projevem zpomalení synt.DNA,RNA a proteinů, klinicky se projevuje dermatidou, průjem,zhoršen.adaptace na tmu, hůř se hojí rány,snížení imuno, porucha fertility mužů. Nadměr.dávka –sníž.vstřeb.fosfátů –příznakem-poruchy Git,anemie, naruš.metabol.ost.stop.prvků (Cu)

 

S:chléb,v mase(hověz. A vepř.), luštěniny,sýry, někt.obiloviny,semena,ořechy, limit exp.hodn: 1mg/kg/den optimum: 0,3mg/kg/den (basál.min.pro muže: 65mg/den resp. optim.15mg/os/den) toxplaz: asi 45 mg/den (v ČR není v praxi dosahováno – u n ás prům.10mg/os./den),kritickou sk.-dospív.muži,těhotn.a kojící a pozor:vegetariáni!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář