Jdi na obsah Jdi na menu

VZKAZ Z LÉKÁRNY DO ORDINACÍ (I ČEKÁREN) LÉKAŘŮ

2. 1. 2013

 VZKAZ Z LÉKÁRNY DO ORDINACÍ (I ČEKÁREN) LÉKAŘŮ

Milí přátelé, drazí pacienti, i naši „vševědoucí“ lékaři,
nedá mi to a po opravdu čím dál častějších téměř „absurdních“ zkušenostech v mé praxi v lékárně za tárou musím s rozhořčením napsat tyto řádky.

Denně se setkávám s tím, že přijdou pacienti od lékaře, z nemocnice, či dokonce přímo z porodnice a požadují volně prodejný lék (o těch na recept se bavit ani nebudu), který je pro ně absolutně nevhodný resp. kontraindikovaný,  na mou poznámku, že „tento lék není určen např. pro malé děti, pro těhotné apod.“ na mne pacienti nevěřícně vytřeští oči s tím, že jim to lékař doporučil resp. s tím byli v porodnici či nemocnici jejich děti léčeni.. 

CO NA TO ŘÍCI (a přitom nepoškodit renomé lékaře)??? V duchu si vždy říkám, pane Bože copak mohu za to, že se lékař v dané věci nevzdělává, že nečte pokyny Státního Ústavu Kontroly Léčiv, že informace z příbalového letáku jsou pro něj „španělská vesnice“? Nejsem odpovědná, za „rady“ lékaře, ale jsem naprosto odpovědná, za to, co komu s čistým svědomím vydám.. takže skutečnost zatajovat nemohu.
 
A proto, drazí pacienti i rodiče malých dětí, pečlivě každou doporučenou léčbu pečlivě zvažujte, čtěte (na rozdíl od lékařů) příbalové letáky s důležitými informacemi o léčivu, a to především i těch volně prodejných (to že je něco v lékárně volně prodejné, neznamená, že to nemůže poškodit, či dokonce někoho zabít).

Abych byla dosti konkrétní, uvedu zde několik zásadních příkladů, které mne  v lékárně vždy (bohužel proti „blbosti“ lékaře- odpusťte mi prosím tento naprosto upřímný příměr) dosti pobouří, takže jen tak mimochodem zde rozeberu několik zásadních volně prodejných „doporučovaných“ léčiv:

1. BOROVÁ VODA (obsahuje 2-3% kys.boritou v roztoku, určeno k desinfekci – mmj. je tato kyselina v plné koncentraci vysoce jedovatá látka):

toto léčivo je absolutně nevhodné pro děti do 10ti let!!! – přestože třeba naše (starší) generace na borové vodě „miminkovsky vyrostla“ (stejně tak je to s acylpyrinem –nevhodný pro děti do 15ti let –nebezpečí vzniku Reyova syndromu, což je těžké poškození mozku, včetně nebezpečí úmrtí) je i dle instrukcí SUKLu již nějakou dobu pro malé děti borová voda kontraindikována.

Projev poškození: dochází ke kumulaci toxické kys.borité v těle = poškození orgánů + možný vznik reprodukční toxicity = riziko neplodnosti (napadla někdy někoho další souvislost problému s  otěhotněním současné dospělé populace s užíváním této toxické látky v dětství?) Vše co obsahuje kys.boritou hrozí mmj. u těhotných poškození plodu – citace příb.letáku: je nutno vzhledem k systémové absorpci po lokální aplikaci zvážit, zda terapeutický účinek pro matku převažuje nad potenciálním rizikem pro plod nebo dítě.

Hlavní symptomy akutní intoxikace: zvracení, průjem, bolest břicha (ano i to se může dít při „pouhém“ průplachu očí borovou vodou), porucha jaterní funkce, žloutenka, deprese centrálního nervového systému (vše info z letáku  3x slabšího roztoku Ophtal -0,96% H3BO3) mmj. je zde uvedeno, že může dojít po 3-5 dnech k oběhovému selhání a ke smrti!!!

Pro zajímavost:
Kyselina boritá i její soli odpuzují nepříjemný hmyz jako mravence, šváby apod. a slouží proto jako součást netoxických insekticidů (chcete ji kapat do očí několikaměsíčních kojenců?), součastně ošetření dřeva kyselinou boritou zároveň snižuje jeho hořlavost a tím možnost vzniku požáru v budovách.

ZVOLTE TEDY PROSÍM pro desinfekci očí malých dětí spíš než Borovou vodu RADĚJI OPHTHALMO-SEPTONEX – obsah kys.borité je zde zhruba 20x nižší (těhotné ať se této látce raději vyhýbají úplně), přesto lze i tak obyčejnou volně prodejnou látkou,jako jsou kapičky do očí (myslím tím Ophthalmo-Septonex, o Borové vodě ani nemluvě) zrealizovat skrz akutní intoxikaci vlastní zabití.

Vím, že tohle vše je opravdu, často obecně neznámá, silná káva, a tak o dalších „pikoškách“ z lékárny  budu psát zase někdy příště.. 

To se třeba zaměřím na lékaři „doporučovaný“ volně prodejný
PITYOL mast (absolutně nevhodný pro malé děti, přesto maminky z porodnice přicházejí s tím, že jejich kojenec byl tímto lékem v porodnici mazán –obdobně to je i s učin.l. Clotrimazol) a také pro kojence dětskými lékaři  „doporučovaný“BROMHEXIN kapky - přestože existuje dětská varianta, je určena pro děti až od 2 let, sice neobsahuje alkohol ani cukr (umělá sladila již ano), ale účinná látka poškozuje mmj. malá játra a ledviny miminek (přece jenom se jedná o derivát chloru..) současně s jeho užíváním hrozí u batolátek protržení sliznice žaludku současně ho nesmí užívat ani těhotné ani kojící. (vše volně dostupné info z příbalové informace, kterou obvykle nikdo, a většinou už vůbec ne lékař, bohužel nečte.)

Veškeré informace o lécích (na recept i volně prodejných), naleznete na stránkách Státního Ústavu pro Kontrolu Léčiv www.sukl.cz v sekci databáze léků.

Prosím nepřeceňujte lékaře a přitom nepodceňujte zdravotní péči svou ani svých dětí..

S úsměvem z lékárny zdraví Vaše Andy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář