Jdi na obsah Jdi na menu

PŮSTEM KE ZDRAVÍ

1. 11. 2012

Kdo se vědomě postí a jídlo nechá na nějakou chvíli být, dovolí své duši, aby se trochu uvolnila ze sevření těla a byla volnější, více si vědoma sama sebe. Člověk pak pochopí, že méně je více.. osobně si párkrát do roka 1-2 očistné dny s radostí naordinuji. 

 

Kdo se vědomě postí a jídlo nechá na nějakou chvíli být, dovolí své duši, aby se trochu uvolnila ze sevření těla  a byla volnější, více si vědoma sama sebe.

 

Jestliže se tělo naučí postit a odříkat, stane se skromným a střídmým, omezí se díky tomu na to podstatné. Odbourá tak své usazeniny a blokády a bude tak propustnější pro všechny životní energie.

 

Člověk pak pochopí, že méně je více..

Jelikož se během půstu nemusí tělo zaobírat trávením, mohou si střeva pěkně odpočinout a pročistit se od základů. Dojde k regeneraci střevní flóry, zklidnění podráždění a zahojení střevních zánětů. Po skončení půstu bude tělo umět optimálně zhodnotit všechny živiny. Střeva navíc úzce souvisí s imunitou, a tak po očistě se posílí i obranyschopnost. Hůře onemocníte nějakou infekční nemocí (chřipka, nachlazení,...) a také ekzémy a alergie to budou mít podstatně složitější.

 

Dalšími důvody k půstu jsou: zlepšení průtoku krve, snížení krevního tlaku, redukce hladiny cholesterolu a cukru v krvi a pokles kyselosti. Půst uleví krevnímu oběhu i srdci a zajistí prokrvení všech orgánů.

 

Půst vede ke zvýšení energie, zlepšuje kondici, přispívá k jasnějšímu myšlení a lepší soustředěnosti. Ulevíme také vegetativnímu nervovému systému, který se zlidní a uvolní. Půstem si můžeme pomoci od bolesti zad, hlavy a poruch spánku.

 

 

Půstem k mládí a kráse

Půst má blahodárný vliv i na pokožku. Kůže bude více napjatá a získá přirozený růžový nádech. Během postního programu sice můžete pozorovat, že je pokožka sušší a náchylnější k tvorbě vrásek, ale potom dojde k její celkové regeneraci. Díky půstu tedy můžete vypadat mladší. V průběhu půstu se doporučuje aplikovat pleťovou masku ke zvýšení vlhkosti pokožky.

 

 

Půst jako start k hubnutí

Přejete si shodit pár kilogramů? Nejlepší je začít nejprve půstem! Prvních kil se zbavíte poměrně lehce, protože se bude jednat především o vodu a střevní obsah. Už druhý postní den začne tělo získávat energii z vlastních zásob a tukové polštářky se začnou pomalu, ale jistě rozpouštět. Po skončení postního programu se běžně naberou cca 2 kilogramy, protože se opět začnou plnit střeva a hromadit voda. Objem žaludku by se ale měl zmenšit, tudíž toho už tolik nesníte. Nezvykejte si na větší porce, nýbrž jezte jen do té doby, než budete zasyceni.

 

Půst není jen obyčejná hladovka nebo dieta, kterou drží lidé kvůli hubnutí. Půst funguje jako psychická očista i jako očista těla, je nezbytnou součástí východních náboženství.

 

Každý člověk by se měl naučit občas postit, ale nesmí se zapomenout, jaká rizika jsou s půstem spojená, a pokud si není člověk jist nebo má nějaké zdravotní obtíže, měl by se nejdříve poradit se svým lékařem.

 

Absolvovali jste někdy půst. Jaké měl na vás účinky?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jencek - Jídlo je droga, a co půst?

7. 2. 2013 20:51

To, že je jídlo droga pozná každý kdo se pokusí alespoň o jednodenní půst. Co mě však osobně na půstu zaujalo je stav euforie, který u mě nastal u obou třídenních půstů a jednoho sedmidenního, které jsem zatím absolvoval. U těch jednodenních to takové zásadní není. Prostě se od té doby na každý delší půst těším jak na dávku drogy. Nejsem tedy žádný zkušený půstař (zásadnější zkušenosti mám jen s těmi jednodenními, kdy se postím každý týden už cca 2 roky), takže nevím čím to je způsobeno.