Jdi na obsah Jdi na menu

ÚHOŠŤ - JEDINEČNÉ, KULTOVNÍ A TAJEMNÉ MÍSTO

27. 10. 2018

Dneska nás osud přivedl na tajemné a kultovní místo, naprosto jedinečné v celé naší zemi.Jedná se o tabulovou horu, jedinou sopečného původu v České republice. Právě tady se vyskytuje více jak 1000 druhů rostlin z celkově 3000 evidovaných u nás.

 

 

Úhošť je dnes známá především jako kultovní místo vyznavačů keltské kultury, historie zdejšího osídlení ovšem sahá mnohem hlouběji. Rozsáhlá stolová hora zdvihající se západně od Kadaně představuje mimořádně zajímavé místo.

 

 

Pravděpodobně zde stál i bájný hrad Wogastisburg, kde roku 631 Slované pod Sámovým vedením slavně zvítězili nad franskými vojsky krále Dagoberta I.

 

 

Na hraně stolové hory se tyčí kamenná plastika kadaňského malíře a sochaře Herberta Kiszy. Zpodobňuje pohanské božstvo a vzdává hold pravěkým obyvatelům tohoto místa.

 

 

Již v době bronzové tady existovalo opevněné hradiště knovízské kultury. Po Keltech se tu usadili také Slované. Lidé tu byli perfektně chráněni strmými svahy stolové hory a dokonce tu měli i trvalý zdroj vody ve dvou malých nevysychajících jezírkách.

 

 

Osídlení Úhoště historické prameny zmiňují poprvé roku 1401. Na konci druhé světové války v ní trvale žilo okolo 40 německy mluvících obyvatel. Po odsunu Němců a v souvislosti se zřizováním vojenského prostoru byla tato vesnice srovnána se zemí (zrušena roku 1963). Ruiny domů jsou zde patrné v blízkosti obou jezírek a bezprostřední okolí je přírodovědci zmapované jako významné hnízdiště netopýrů.

 

 

Čedičový masiv Úhošť (Burgberg) vymodelovala z původního vulkánu do podoby stolové hory vodní eroze, má půdorys 1 200 × 600 m. Dosahuje nejvyšší nadmořské výšky 593 metrů.

Tohle místo má své dokonalé kouzlo i krásu. 
 

Božský pozdrav posílá všem Andy, na facebooku mne najdete zde: https://www.facebook.com/kindermann.andrea

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář