Jdi na obsah Jdi na menu

NEDOSTATKEM SPÁNKU SI NEVRATNĚ POŠKOZUJEME TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ, CO MÁME

13. 7. 2019

Než jsem pochopila fatální důležitosti spánku v mém životě, tak jsem vnímala svou opravdu vysokou potřebu spaní spíše jako "handykep".Takový pohled je naštěstí už pryč a myslím, že moci si dopřávat svou úžasnou, každodenní, spánkovou terapii je to nejlepší co mohu pro sebe, svou mysl i zdraví udělat.

 

Během spánku dochází nejen ke zpracování všech emocionálních stresů předešlých dní, ale také k faktické očistě mozku, která za bdělého stavu není možná. Je to jako byste si do hlavy, během spaní, pozvali uklízecí četu a ta vás přes noc zbavila všech nahromaděných jedů, vzniklých metabolismem mozku (mimo jiné jsou takové očisty prokázanou prevencí stařecké demence resp.i ochranou před scvrkáváním mozku).

 

Současně má náš biologický počítač potřebný čas "defragmentovat své disky" a uspořádat si těch miliony informaci, z předešlého dne, které vědomě ani nevnímáme.

 

Bohužel si většina lidí kvalitní prospinkání vůbec nedopřává (ať je tím důvodem cokoli) a tak centrum našich myšlenkových schopností chřadne.

 

Dlouhodobý nedostatek spánku souvisí s úbytkem nervových buněk (ovlivňující naše soustředění, poznávací schopnosti a třeba i inteligenci) což je bohužel nezvratný proces a ani pozdější dohánění spánkového dluhu nám už nepomůže (to, že se dá zanedbaný spánek časem dospat,je obecně šířený mýtus, dnes již vyvrácený spánkovými experimenty).

 

Zopakují to raději ještě jednou: poškození mozku v důsledku nedostatku spánku je nevratný proces. Udělejme správná opatření a chraňme to nejcennější, co máme, naši duševní podstatu.

Dopřávejme si tedy hodně spánku, nechte lidí kolem sebe vyspat a myslete na to, že spánek je základní životní potřeba (stejně jak dýchání).. není třeba se za něj stydět.

 

Takže se osobně vůbec nestydím za to, že každý den naspím skvělých 9 hodin..vlastně i díky spánku mám v životě sílu a schopnosti paradoxně stíhat tolik věcí a mít mraky aktivit.

Dobré ráno a prima víkend přeje všem Andy

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář