Jdi na obsah Jdi na menu

MÁ ŽIVOT NĚJAKÝ SMYSL?

25. 4. 2019

Často se vracím k zamyšlení, zda je život, a vše co se v něm děje, čistá náhoda a nebo jestli je za tím vším něco vyššího, nějaký hlubší smysl.. co myslíte?

 

Vzpomínám si na jeden výstižný příběh psychiatra Frankla, který kdysi napsal:
"Jednoho dne jdu ve Vídni kolem Votivkirche (kostel nedaleko jeho bydliště), který jsem měl vždy velmi rád. Až do tohoto okamžiku jsem nikdy nebyl uvnitř, ale nyní slyším tóny varhan. Navrhuji své ženě, že se tam na chvíli posadíme.

 

Sotva vstoupíme dovnitř, přestávají hrát varhany, farář vystupuje na kazatelnu a začíná své kázání. A začíná mluvit o Berggasse 19 (ulice ve Vídni) a o "bezbožném" Sigmundu Freudovi. Potom říká: "Ale nemusíme chodit tak daleko, až na Berggasse. Hned za námi, v Mariannengasse číslo l, bydlí jistý Viktor Frankl, napsal knihu Lékařská péče o duši, věru "bezbožnou knihu." A začíná mé dílo kritizovat.

 

Potom jsem se mu šel představit, ale taky jsem se bál, že by ho mohla ranit mrtvice. Samozřejmě nepočítal s tím, že jsem tam byl.

 

Sám sebe se však ptám: Kolik minut uplynulo od mého narození až po toto kázání, tedy až k mému rozhodnutí přece jen vstoupit do tohohle kostela? A jak nepatrná je pravděpodobnost, že tam vstoupím právě v té minutě, v níž farář káže přímo o mně...??? "

 

Určitě jste si někdy podobným příběhem plným synchronicit (zdánlivých náhodilostí) každý někdy sám prošel. Tak co si o tom myslíte? Jde v životě pouze o slepé náhody a nebo je za vším ukrytý nějaký vyšší řád? Kdo ví..

 

Osobně zaujímám k takovým věcem pozorovací postoj. Předem upouštím od toho, aby běh světa jakkoli vysvětlovala.. protože jsem dost hloupá na to, abych to vysvětlila správně, ale zase dost chytrá na to, abych existenci něčeho mimo nás zarputile popírala.. aneb jak řekl jeden moudrý muž: Bůh v kostky nehraje. 


Věřte, že ať se děje ve vašem životě cokoli, vše to nějaký smysl má. Krásné dny přeje všem Andy

Příběh je z knihy V.Frankla: Co v mých knihách není.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář