Jdi na obsah Jdi na menu

HRANICE EXISTUJÍ POUZE V NAŠÍ MYSLI, MESSNER JE TOHO DŮKAZEM

24. 8. 2019

Víkend nevíkend každý den vstávám úplně stejně. V 5:45. Tak mám alespoň čas na milované čtení. A zrovna teď jsem uchvácena knížkou nebo spíše osobností, který nemá na této planetě obdoby.. Reinhold Messner.

 

Poprvé jsem se o Messnerovi dozvěděla téměř před 30lety. Tehdy jsem ještě nechápala proč je tak uctíván. Dnes je to pro mne významná ikona. Každé jeho vyprávění hltám a čekám jako hladový pes na další kousek. On sám je úkaz, porušující fyzické i psychické zákony lidstva..

 

Jeho vyprávění a příběhy, které sdílí opravdu velmi osobním stylem, naprosto zbožňuji. Člověk má přitom pocit, že je na všech jeho cestách a dobrodružných výpravách v duchu s ním.

 

GOBI je pokus Messnera poznat svět a porozumět mu. Horolezecká legenda se ve svých 60 letech odvážila k poslední velké extrémní expedici na hraně mezi životem a smrtí. Stalo se tak v květnu 2004.

 

Vedl ho dávný sen Pokusit se přejít napříč poušť v Asii, a to vlastními silami: sám, odkázán plně na sebe a bez sebemenší logistické podpory. Na své pouti dlouhé 2000 kilometrů přes Západní Gobi a pohoří Altaj zažije nebývalou hraniční zkušenost. Je to akt sebeurčení a s nejistým výsledkem.

 

"Člověk prozrazuje svou duši jen tím, co dělá. Moje umění se jmenuje přežít," píše ve své knize legendární poutník.

"Svoboda moci vyrazit kdykoliv a kamkoliv se stala nejvyšší hodnotou mého života," dodává vzápětí.

"Jsem v podstatě jen zvědavý člověk. Ne horolezec," uzavírá svá zamyšlení nad svým životem.

 

A to je přesně ten styl prožitku smyslu života, který mne obrovsky inspiruje.

Přátelé přeji vám dobré ráno a opravdu překrásný víkend.. užijte si ho naplno. Andy

 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář