Jdi na obsah Jdi na menu

DĚTEM JSME VZALI ROK ŽIVOTA

26. 5. 2021
Jestli mne něco poslední měsíce trápilo, tak to byl přesně tenhle pocit. Když to říkám, některé lidi to šokuje, ale myslím, že je dobré pojmenovat situaci otevřeně: dětem jsme prostě vzali rok života.
My dospělí už máme hotovou strukturu osobnosti, děti jsou ale ve věku, kdy se vše teprve učí skrze pravidelné rituály. Že musí ráno vstát, nasnídat se, jít do školy… Celý jejich den má takovou zvenčí danou strukturu, skrze niž se postupně učí a hlavně cítí jistotu. A když ta se začne rozpadat, co asi zůstane?
Spousta kamarádek mi říká, že jejich dětem během času uzavřených škol úplně zmizely běžné návyky. Kolikrát se děti doma ani nepřevlékly z pyžama, neumyly, jen si pustily on-line.
Není divu, že v posledních měsících narostl obrovský počet dětských úzkostí a depresí. Silným důvodem byla ztráta sociálních vztahů. Jak se děti rok neviděly s kamarády, začaly o sobě hrozně pochybovat. Mnohé vztahy se rozpadly, některé se udržují ze setrvačnosti už jen on-line.
Dítě si totiž utváří pocit sebehodnoty ze zpětné vazby od svých vrstevníků, potřebuje ji vlastně ještě víc než my dospělí. A spousta dětí se v kritické korona období cítila velmi osaměle. To je bohužel nyní hlavní trend – osamělost, úzkost, sebepodceňování a ztráta smyslu života (bohužel nejen u těch dětí).
Všichni potřebujeme mít v životě aktivity, které nám dobíjejí baterky. A pro dítě je přirozeným dobíjením energie, když jde do školy, kde si popovídá o přestávce s kamarády o nové hře nebo filmu, holky si řeknou, co si koupily na sebe. Taková interakce vytváří pocit, že jsou v kontaktu s tím, co se děje. Kontakt se životem
No, přestože se nám teď děti do školy opět vrátily, ten rok "ztraceného života" jim však už nikdo nevrátí.. rok toho nejkrásnějšího životního období, ze kterého čerpáme následně po celý svůj život. Snad nám to všechno jednou odpustí.
 
Andy
Zamyšlené pozdravy posílá všem Andy, alternativní cesta pro zdravý život
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář