Jdi na obsah Jdi na menu

kniha:TAJEMSTVÍ VÝROBCŮ POTRAVIN (V.SYROVÝ)

1. 1. 2014

 Odkryjme tajemství výrobců potravin a podívejme se na to, jaké látky se v moderní průmyslové výrobě běžně používají.Jak se ale ve všech těch „Ečkách“, konzervantech dochucovadlech má spotřebitel orientovat?

Tajemství výrobců  potravin“ aneb „Příručka zákazníka, kterému není  lhostejné, co všechno přijímá společně se svou stravou“,
v níž lze mimo jiné nalézt i rozšířené tabulky seznamů přídatných látek (dle vzestupných E čísel i  jejich abecední seznam), „tahák na přídatné látky“ a další informace.

 

 

Účelem publikovaných informací je to, aby si každý mohl utvořit co nejjednodušší přehled, na jehož základě se při nákupu lze prakticky lépe rozhodnout, zda daný výrobek koupit či raději ne. Nejprve je uvedeno  základní rozdělení dle jejich účinku. Toto je důležité, neboť v dalším se uvádí u  konkrétních látek jen číselný údaj, jež odpovídá jejich zařazení do následujících základních skupin.. Aby bylo možné usoudit na celkový dopad vyráběné potraviny, tak se k ohodnocení jednotlivých přídatných látek užívá základní školský bodový systém, tzn. 1 označuje nejlepší5 je nejhorší. U  produktů obsahujících zároveň více přidaných látek si lze udělat úsudek o výsledném působení jejich součtem. Je logické, že čím vyšší je celková suma, tím může být jejich dopad horší. U  některých reklamou propagovaných „pochutin“, kupř. u  mnohých pestře zbarvených cukrovinek, se dokonce můžeme dostat i  k  hodnotám několika desítek! Aby si toto mohl každý sám spočítat, je uvedeno jejich „známkování“.

 

VÍCE NA:

http://rozkvet.cz/shop/podstranky_shopu/tajemstvi.htm

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář