Jdi na obsah Jdi na menu

Kniha: Šinrin-joku, japonské umění lesní terapie

1. 9. 2018

Šinrin-joku neboli lesní terapie je současný trend trávení času v lese pro zlepšení fyzické i psychické pohody. Praxe je velmi jednoduchá – můžete objímat stromy, chodit naboso po trávě nebo jenom vědomě a intenzivně dýchat čistý vzduch.

V knize se dočtete, jak tyto praktiky provozovat správně a budete se divit, jaký dopad může tato medicína mít. Podaří se vám snížit krevní tlak a stres, zlepšit imunitní systém a znovu se napojit na sílu přírody.

 

Japonsko je zemí extrémů a Japonci jsou velice zvláštní a poetický národ. Dej jim kytky, přijdou s ikebanou. Podstrč jim papír, začnou skládat origami. Pošli je uvařit čaj, vymyslí čajový obřad. Pošlete je na procházku do lesa a oni z toho udělají lesní koupel...
 
Jak se z obyčejného výletu do přírody stalo umění? V roce 1982 vznikl národní projekt zaměřený na lesní terapii. Vše bylo zpočátku postaveno na selském rozumu a jednoduché myšlence. Obrovské množství Japonců tráví svůj život v betonové džungli na cestě mezi bytem a prací. Často propadají depresi a trpí nespavostí. Název šinrin-joku vymyslel tehdejší ministr zemědělství Tomohide Akijama, který se snažil léčbu pomocí přírody prosadit. 
 
Opravdový výzkum spojitosti mezi lesy a lidským zdravím však začal až v roce 2004. Vědci pomocí exaktního měření dokázali, že lesní terapie dokáže podpořit imunitní systém, zvýšit hladinu energie, odbourat úzkost, depresi a vztek a vyvolat stav uvolnění. 
 
V knize kromě vědeckých závěrů a krásných fotografií lesa najdete i velké množství tipů, jak si pobyt v lese užít. Jak ho vnímat všemi smysly, jakou optimální dobu v něm strávit, aby byl jeho pozitivní účinek co největší a i tipy, jak si les přivést s sebou do svého domova nebo na pracoviště. 
 
více o knize zde:
https://www.knihydobrovsky.cz/shinrin-yoku-japonske-umeni-lesni-koupele-69928056
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář