Jdi na obsah Jdi na menu

VÝŽIVOVÝ OMYL ZDRAVÉ STRAVY - AGAVE SIRUP

28. 2. 2018

Agave sirup -přírodní sladidlo a alternativa bílého cukru. Stal se módní trendem zdravé výživy. Ale jeho časté a nadměrné užívání může vést ke zdravotním problémům. Díky vysokému obsahu fruktózy může tento sirup z agáve způsobit mimo jiné ztukovatění jater, v nejhorším případě způsobit i chornické onemocnění - cukrovku.

 

Sirup z agáve je přírodní sladidlo, jedná se o sladkou šťávu z kaktusu, která vytéká z listů po naříznutí. Agávový sirup obsahuje něco mezi 70 až 90 procenty fruktózy, jedná se tedy o přírodní sladidlo s největším podílem tohoto jednoduchého cukru.

 

A právě díky vysokému obsahu fruktózy má nízký glykemický index (hodnota, která „ukazuje“ rychlost přestupu glukózy do krve), je tedy vhodnější než rafinovaný cukr, ale právě nadbytek fruktózy může způsobit v těle problémy jako: průjem, nadýmání, podráždění tračníku, v nejhorším případě způsobit dokonce i cukrovku.

 

Fruktóza, neboli ovocný cukr, byla roky považována za zdravější monosacharid, a i u nás běžně doporučována třeba lékaři pro slazení diabetikům. Fruktóza skutečně po konzumaci nezvedá hladinu krevního cukru (glykémii), ale její dlouhodobá nadměrná konzumace vede k inzulinové rezistenci a takto s časem i k chronicky zvýšené hladině glykémie a hormonu inzulinu.

 

Je fruktóza nebezpečná?
Fruktóza patří mezi jednoduché cukry, které jsou zdrojem okamžité energie. Pokud tuto energii ale nevyužijeme, ukládá se jako tuk. Větší množství nevyužitého cukru snadno může zvednout hladinu inzulinu a krevního cukru. Tím trpí především játra a slinivka, neboť jsou přetěžovány.

 

Nadměrná konzumace fruktózy představuje významné zdravotní riziko. Kromě uvedené inzulinové rezistence je nadměrný příjem fruktózy dáván do souvislosti s obezitou, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou škodlivých tuků v krvi, ztukovatěním jater a dokonce i s poškozením ledvin.

 

Pokud se nám totiž dostane do krve větší množství fruktózy, je to celkem nápor na naše játra. Ty nestíhají fruktózu zpracovat, a tak se začne přeměňovat v tukové zásoby. A to většinou na těch nejhorších místech. Navíc jsou naše játra přetížena a můžeme se propracovat až ke ztukovatění jater, což je nemoc, kterou většinou trpí až starší lidé, pokud konzumují velké množství alkoholu. Tímto zdravotním problémem již trpí i děti v USA, které konzumují fruktózová sladidla běžně.

 

Pokud tedy nechcete, aby vaše snaha o zdravý životní styl nebo vysněnou postavu, dopadla přesně naopak, raději se agáve sirupu vyhněte.

zdroj info:

https://www.lidovky.cz/je-agave-sirup-omylem-zdrave-vyizivy-dw1-/dobra-chut.aspx?c=A150121_112005_dobra-chut_ape

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář