Jdi na obsah Jdi na menu

VLIV STŘEV NA ZDRAVÍ A DOBROU NÁLADU

13. 1. 2018

 

Zdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdravi/3340-spatna-nalada-nebo-caste-zanety-jdete-na-to-od-strev

Naše střevo je báječné stvoření. Je senzibilní, zodpovědné a hlavně obrovsky výkonné. A když s ním dobře zacházíme, odvděčí se nám. Naše střeva jsou výcvikovým táborem pro 80% naší imunity. Produkují více jak 20 vlastních hormonů.. Z chleba nebo těstovin dokáží dodat našemu tělu energii k životu.

Po mozku mají střeva největší nervovou soustavu. S naším břichem je úzce spojená naše energie, naše hmotnost a rovněž i naše nálada.

 

Ať už máte úzkosti, deprese, nebo jen náladu „pod psa“, vězte, že je to zrcadlem kondice vašich střev. Spojení mezi střevy a mozkem je tak mnohem těsnější, než jsme se ještě donedávna domnívali. Místo antidepresiv v mnoha případech pomáhají třeba probiotika.

 

Střevo, centrum štěstí

A jaká je spojitost mezi střevy a náladou? Neurotransmiterem dobré nálady je serotonin. Střevní mikrobiom přitom produkuje více serotoninu než mozek a asi 95 % serotoninových receptorů se nachází v samotném střevě. Pro pocit štěstí jsou tedy střeva ústředním orgánem. Pokud chcete, aby vás neopouštěla dobrá nálada, hýčkejte si v první řadě svá střeva. Dopřávejte jim správné porce zdravých probiotických bakterií, vyvarujte je toxinů, potravinových alergenů, stresu, nedostatečné výživy a ušetřete je dysbiózy.

 

Jak můžeme lépe pečovat o naše zažívání?

Trávení lze pozitivně ovlivnit obohacením jídelníčku o fermentované produkty, jež tělu zajistí dostatečný přísun přátelských bakterií. Někteří z nás do svého jídelníčku takové potraviny zařazují běžně a mnohdy to ani netuší.

Při procesu fermentace se bakterie, které se přirozeně v potravině nacházejí, živí sacharidy a škroby a vytvářejí kyselinu mléčnou. Tento proces nejenom že napomáhá jídlo přirozeně konzervovat a daleko lépe strávit a vstřebat, ale zároveň tvoří unikátní probiotické kultury, enzymy, B vitamíny a omega 3 mastné kyseliny.

Fermentované potraviny tedy obsahují látky, které pozitivně ovlivňují naše trávení. Jejich pravidelná konzumace vyrovnává střevní mikroflóru (dobré bakterie).

 

A TAK JEZTE KYSANÉ PRODUKTY: JOGURTY, KEFÍRY, TVAROHY,  KOMBUCHU, ZELÍ..

 


Zdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdravi/3340-spatna-nalada-nebo-caste-zanety-jdete-na-to-od-strev

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář