Jdi na obsah Jdi na menu

VITAMIN D

1. 3. 2010

Vitamin D je velká sk.l. jež se souhrně ozn. kalciferoly: A) rostlinné ergokalciferoly (D2)-důležitější, jako potr. doplňky pro čl. i zv. a B) živočišné cholekalciferoly (D3) –tvoří se v pokožce působ UV, také přítomen v potr., z kůže transport do jater a ledvin a zde přeměna (hydroxylace)

 

Kalciferoly jsou steroidní hormonální prekurzory, souhrnně označované jako vitamín D, nebo také antirachitický vitamín. Jsou výchozí látkou pro syntézu kalcitriolu, hormonu, který významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu –ovl. vstřebávání ve střevě a ukládání do kostí

 

Zdroje vitamínu D -za normálních okolností se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu. Ultrafialové záření stěpí B jádro sloučeniny za vzniku cholekalciferolu, tedy vitamínu D3. (osvojili suchozemští obratlovci přibližně před 300 milióny let, kdy se přesunuli z oceánu, který byl bohatý na vápník)

Syntéza působením slunečního záření by měla stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby, v závislosti na zeměpisné šířce a ročním období. V potravinách se cholekalciferol nachází v rybím tuku (sleď 20mikrog/100g, makrela  17 mikrfog/ den), játrech, vaječném žloutku a mléce, dále obohacené margaríny

U rostlin je prekursorem: ergosterol, morfin a rostlinný vitamín D je pak ergokalciferol, neboli vitamín D2. Rostliny přirozený vit D neobsahují.

Biologické působení -Jeho význam je v účasti při resorbci vápníku a fosfátu ze střeva a příspívá tak k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi Fosfor i vápník jsou důležité pro stavbu kostí. Vitamín D je proto významný pro uchování kostí silných a nepoškozených(kostní b.-osteoklast). Vstřebávání ze střeva do lymfy –do krve, ovl. také I.S.

Dávkování- Doporučená denní dávka je 5 μg/den (kojenci a stří lidé -10 μg/den)

Projevy nedostatku -se projeví změknutím kostí v důsledku ztrát a nedostatečné resorbce vápníku a fosfátu. U dětí se toto projeví jako křivice, u dospělých pak jako osteomalacie. Také se projevuje zvýšenou kazivostí zubů.

Předávkování - Ve vysokých dávkách (nad 100 mikrog/den po dobu několika měsíců)vitamín D naopak metabolismus vápníku a fosforu narušuje, vede k hyperkalcémii a může skončit i smrtí. Samotné sluneční záření kvůli regulačním mechanismům syntézy nikdy nevede k hypervitaminose. V těhotenství –důsledek –teratogenní (zrůdotvorné) úč.

Příznaky předávkování: malátnost, úbytek hm.,trávicí potíže,pocení,bolení hlavy

ZDROJ: WIKIPEDIE

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář